Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 07/10/2022
Οπως φαίνεται, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε άμεση συνάρτηση με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αποτελούν μια βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ζητούμενο, πλέον, είναι να βρεθεί ο… «πυροτεχνουργός» που θα την απενεργοποιήσει, πριν «σκάσει», με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις χώρες – μέλη της.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και συμφώνησε με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, η Γερμανία είναι η χώρα που για μια ακόμη φορά δέχεται «φίλια πυρά» από τους συμμάχους της στην ΕΕ. Την εγκαλούν συγκεκριμένα για την προσπάθειά της να ενεργήσει με γνώμονα μόνο το δικό της συμφέρον με το πακέτο – μαμούθ των 200 δισ. ευρώ που εξήγγειλε για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ο Καγκελάριος Σολτς, επιχειρώντας παράλληλα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Δεν είναι όμως μόνο η αδυναμία των υπολοίπων χωρών – μελών της ΕΕ ν’ ακολουθήσουν τις πρωτοβουλίες που παίρνει το Βερολίνο -με κίνδυνο ασφαλώς να μείνουν πίσω σε θέματα ανταγωνιστικότητας οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες των άλλων χωρών- αλλά και η πρωτοφανής αντίθεση στην όλη υπόθεση: ενώ η Γερμανία ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τώρα επιβάλλεται ν’ αποφασίσει κοινές δράσεις και μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η αντίφαση
Εδώ όμως υπάρχει ένα εντυπωσιακό οξύμωρο: ενώ η Γερμανία υπήρξε ανέκαθεν η χώρα που υποστηρίζει με πάθος τους δημοσιονομικούς κανόνες στους κόλπους της ΕΕ και την πειθαρχία ως προς αυτούς, τώρα εμφανίζεται πρώτη ν’ αλλάζει ρότα και να καταφεύγει σε… δανεισμό για να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό! Μάλιστα, επιβάλλει το εξής τέχνασμα: αξιοποιεί κονδύλια από το ειδικό ταμείο που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το οποίο δεν συγκαταλέγεται στους φορείς του κρατικού προϋπολογισμού, άρα δεν υπάρχει και δέσμευση με το λεγόμενο «συνταγματικό φρένο χρέους»!
Γαλλία, Ιταλία και άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία, έστρεψαν ευθέως τα πυρά τους κατά του Βερολίνου με βαριές κατηγορίες για καταστροφή της κοινής αγοράς στην ΕΕ και παραινέσεις για αλληλεγγύη και όχι διαίρεση της Ένωσης, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια κάθε χώρας – μέλους. Αντιθέτως, η Γερμανία έχει στο πλευρό της χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία, οι οποίες δεν επιθυμούν μέτρα στήριξης όπως αυτά που ενέκρινε η ΕΕ κατά την περίοδο της πανδημίας και τη λεγόμενη αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Την τελευταία στιγμή
Η απάντηση ωστόσο της Γερμανίας φαντάζει απλοϊκή: το πακέτο των 200 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο οικονομικό και πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας σε σχέση με την ΕΕ και εκτείνεται σε βάθος διετίας. Η διαλλακτικότητα την οποία παρουσίασε πάντως έστω και την τελευταία στιγμή το Βερολίνο, φαίνεται πως ήταν αυτή που οδήγησε τελικά στην κοινή απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έστω και την τελευταία στιγμή, αλλά και από αυτήν η Γερμανία θα βγει κερδισμένη, οπότε δεν γίνεται με το… αζημίωτο. Διότι εκτιμάται πως θα μπορέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο να μειώσει ακόμη και στο μισό το κόστος του πακέτου στήριξης των 200 δισ. ευρώ…