Οι δύο ασιατικοί γίγαντες είχαν επί τουλάχιστον έναν αιώνα τεταμένες σχέσεις, που μάλιστα οδήγησαν ακόμα και σε περιορισμένη ένοπλη σύρραξη το 1962. Η Ινδία υποστήριζε τον έκπτωτο Δαλάι Λάμα και σε απάντηση η Κίνα ανέπτυξε στρατηγική συνεργασία με το Πακιστάν, παραδοσιακό εχθρό της Ινδίας! Με την ίδρυση των BRICS το 2009, γεννήθηκαν και οι πρώτες ελπίδες προσέγγισης των δύο χωρών, που έχουν αθροιστικά περίπου 3 δισεκατομμύρια κατοίκους και παίζουν διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στον κόσμο.
Αναγκαίες υποχωρήσεις
Τόσο η γειτνίαση αυτή καθ’ εαυτή, όσο και τα μεγέθη των δύο χωρών, απαιτούν από μέρους τους μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των σχέσεών τους. Καταλυτικό ρόλο «γέφυρας» παίζουν και οι στρατηγικές σχέσεις που διατηρούν και οι δύο με τη Ρωσία.
Η κρίσιμη σύνοδος κορυφής των δύο γιγάντων πραγματοποιήθηκε λίγους μόνον μήνες αφότου η Κίνα και η Ινδία συμφώνησαν να θέσουν τέρμα σε μια δίμηνη και πλέον αντιπαράθεση εκατοντάδων στρατιωτών σε μια συνοριακή περιοχή των Ιμαλαΐων, η οποία είχε θέσει εν αμφιβόλω τη βελτιούμενη σχέση ανάμεσα στον Σι και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Όμως ευτυχώς τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν και το γεγονός αυτό είναι θετικό για την αναδυόμενη Ασία και για ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, κανείς στις δύο χώρες δεν ξεχνά την κοινή ντροπιαστική εμπειρία των χρόνων της υποδούλωσης στη Δυτική αποικιοκρατία…
BRICS και NDB
Αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες είναι πολλά. Η σταδιακή μείωση της Δυτικής κυριαρχίας δίνει και στις δύο «ωφέλιμο χώρο» για την ανάδειξή τους σε κυρίαρχες στην Ασία και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Η ίδρυση των BRICS σήμανε και την τακτική συνάντησή τους σε ένα ευρύτερο διεθνές φόρουμ, όπου τα κοινά ενδιαφέροντα κυριαρχούσαν απέναντι στις όποιες διαφωνίες.
Επίσης, η αναπάντεχη επιτυχία της κινεζικής «Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών» απέδειξε τη μεγάλη ισχύ της Κίνας στα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Η Ινδία απέφυγε προς το παρόν να γίνει μέλος, αλλά λίγοι αμφιβάλλουν ότι θα αναγκαστεί να το κάνει στο μέλλον. Άλλωστε υπάρχει και η ίδια η Τράπεζα των BRICS, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) που ιδρύθηκε το 2015 ως εναλλακτική επιλογή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι φανερό ότι σταδιακά η Κίνα «χτίζει» τις αντίστοιχες πολιτικές και οικονομικές δομές που θα αντικαταστήσουν αυτές που κατασκεύασε πριν 70 χρόνια η Δύση, για να ελέγχει τον πλανήτη!
Εμπορική αντιπροσωπεία της Κίνας, που οργάνωσε το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, πραγματοποίησε προπαρασκευαστική επίσκεψη στην Ινδία λίγες μέρες πριν τη συνάντηση κορυφής, με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Αποτελείτο από αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, αλλά και 30 εκπροσώπους διαφόρων τομέων εμπορικής και επιχειρηματικής δράσης. Μεταξύ αυτών, οι τομείς της υφαντουργίας, της παραγωγής φαρμάκων, της αγροτικής οικονομίας, αλλά και του γενικού εμπορίου.
Η αναγκαστική συνύπαρξη των δύο πολυπληθέστερων χωρών του πλανήτη, πέραν του τεράστιου ρόλου που θα έχει στις παγκόσμιες εξελίξεις, θα ενισχύσει αφάνταστα τη δυναμική της ευρασιατικής αντίληψης και θα περιορίσει το ενδεχόμενο τοπικών πολέμων…