Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 11/05/2024
Οι μάχες Ισραηλινών – Χαμάς συνεχίζονται και τόσο η αγωνία όσο και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντείνονται με φόντο τη Ράφα και μια ισραηλινή επέμβαση, που όσο περνούν οι ώρες φαντάζει όλο και πιο πιθανή. Ήδη μάλιστα τα πρώτα χτυπήματα και η κατάληψη του περάσματος έχει ανακόψει πρακτικά τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, με φόβους πλέον να διατυπώνονται ξεκάθαρα ότι η επιχείρηση αυτή μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε γενοκτονία, καθώς υπολογίζεται ότι στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι. Όλοι εκείνοι, εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, πλέον δεν θα έχουν οδό διαφυγής και θα βρίσκονται αποκλεισμένοι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.
Σε τεντωμένο σχοινί
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα προκαλεί αυξανόμενη ένταση και στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, καθώς, πέραν του πρωτοφανούς κύματος διαμαρτυριών υπέρ των Παλαιστινίων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, η αμερικανική διπλωματία έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μεταπείσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον ανέστειλε την παράδοση βομβών και στρατιωτικοί εξοπλισμού στο Ισραήλ και λέγεται ότι μέρος αυτού του εξοπλισμού προοριζόταν για την επιχείρηση στη Ράφα, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να κρατήσει τις ισορροπίες και τα προσχήματα και δηλώνει πως «στηρίζουμε τους συμμάχους μας, ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε».
Κομβικό πέρασμα
Το πέρασμα στη Ράφα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, διότι είναι το μοναδικό από τα τρία συνολικά συνοριακά περάσματα της λωρίδας της Γάζας που δεν επικοινωνεί με το Ισραήλ και ελέγχεται από την Αίγυπτο, ύστερα από μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2005 με το Ισραήλ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αίγυπτος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, ενώ από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στη Χαμάς και τις ισραηλινές δυνάμεις τον περασμένο Οκτώβριο είναι το μοναδικό σημείο δια του οποίου διέρχεται στο παλαιστινιακό έδαφος ανθρωπιστική βοήθεια. Στο παρελθόν μάλιστα το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι από το πέρασμα εξοπλίζονται οι τρομοκράτες της και περνούν όπλα και εκρηκτικά και τούτο αποτελεί δικαιολογητική βάση και για την επίθεση στην οποία θέλει να προχωρήσει ο Νετανιάχου.
Η αιγυπτιακή παράμετρος
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι και η Αίγυπτος δεν θέλει την επέμβαση αυτή, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μαζική έξοδο Παλαιστινίων προσφύγων από τη Ράφα προς τα αιγυπτιακά εδάφη, η οποία θεωρητικά μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή του Σινά.
Από την άλλη πλευρά, δεν θέλει να φανεί ότι διώκει τους Παλαιστίνιους και γι’ αυτό επιχειρεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που ενδεχομένως θα εκτονώσει κάπως την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη συνοριακή περιοχή της.