Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 22/10/2022
Όσο ο χειμώνας πλησιάζει, τόσο περισσότερο οι μάχες στην Ουκρανία εντείνονται και τα πάντα δείχνουν να κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή. Η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της και έτσι βομβαρδίζει ασταμάτητα το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, θέλοντας να πλήξει κρίσιμες υποδομές όπως η ενέργεια, και να φέρει έτσι σε όλο και πιο δύσκολη θέση τους Ουκρανούς. Την ίδια στιγμή, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οι καταγγελίες ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drone-καμικάζι για τις επιθέσεις αυτές προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για διεύρυνση των συγκρούσεων, ενώ πάντοτε στο τραπέζι υπάρχει και η απειλή της χρήσης χημικών και πυρηνικών όπλων που προκαλεί τρόμο σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Παράλληλα, η Μόσχα κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες είχε μονομερώς προσαρτήσει το προηγούμενο διάστημα κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και το Κίεβο να υποστηρίζει ότι κερδίζει έδαφος. Γενικώς, τα πράγματα δείχνουν σαν να κάνουν έναν κύκλο και να βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες του πολέμου, με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων σ’ αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα μάλιστα με στρατιωτικούς αναλυτές, ο χειμώνας τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα φέρει μια επιβράδυνση στις χερσαίες μάχες, με αποτέλεσμα τα χτυπήματα που θ’ ακολουθήσουν σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να θεωρούνται καθοριστικά για την εξέλιξη στο πεδίο της μάχης.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ρωσία θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις της, μολονότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει εσωτερικής φύσης ζητήματα, με πιο σημαντικό τις αντιδράσεις κατά της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε πριν από μερικές εβδομάδες. Στοχεύοντας εξάλλου τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας -κυρίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής- δείχνει ξεκάθαρα ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί αφενός να φέρει σε δύσκολη θέση το Κίεβο, αφετέρου να καλύψει έτσι τις προφανείς αδυναμίες που καταγράφει η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, αφού αναφορές κάνουν λόγο για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικών αποθεμάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο φαίνεται πως ελπίζει και στη βοήθεια από τη Λευκορωσία του Αλεξάνταρ Λουκασένκο, παρά το γεγονός ότι Μόσχα και Μινσκ κάνουν λόγο για «κοινή περιφερειακή ομάδα για αμυντικούς λόγους».
Από τη δική του πλευρά, το Κίεβο εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα προς τη Δύση ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, αρκεί όμως να (υπο)στηριχθεί πιο ενεργά από τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ιδίως με στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος υπερτερεί αυτού που έχει στη διάθεσή της η Μόσχα.
Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις και με φόντο την ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε τις προτάσεις της που συζήτησαν και στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των «27». Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία μιας κοινής αγοράς φυσικού αερίου και ένας μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών, με την παράλληλη προσπάθεια βέβαια για τη μείωση της κατανάλωσης. Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου παρουσίασε μια κάποια αποκλιμάκωση, ωστόσο κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες και η κατανάλωση σ’ αυτές, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να μπαίνουν σε συνθήκες χειμώνα.