Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 12/08/2023
Η κλιματική κρίση και οι καταστροφές που προκαλεί μαζί με τα υπόλοιπα φυσικά φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη έχει βαρύ τίμημα. Κυριολεκτικά και όχι μόνο μεταφορικά και δεν αναφερόμαστε μόνο στις συνέπειες που πληρώνουμε ή θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές σε ό,τι αφορά το κλίμα ή το ενδεχόμενο ερήμωσης π.χ. ολόκληρων περιοχών ή λειψυδρίας και ξηρασίας. Εκτιμήσεις ασφαλιστικών οργανισμών κάνουν λόγο για ζημιές μεγαλύτερες των 120 δισ. δολαρίων ήδη από την αρχή του έτους, με την πλέον δαπανηρή καταστροφή να θεωρείται ασφαλώς ο σεισμός που έπληξε τη Ν/Α Τουρκία και τη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπολογίζεται συγκεκριμένα ότι οι απώλειες ξεπέρασαν τα 34 δισ. δολάρια, αλλά τον συνολικό λογαριασμό ανεβάζουν κατά πολύ οι καταιγίδες και τα υπόλοιπα μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση – συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ακραίων θερμοκρασιών που χτύπησαν τον Ιούλιο την Ευρώπη και δη τη Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φαινόμενα αυτά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των συνολικών ζημιών, με τις συνέπειες να βιώνει αυτές τις μέρες ακόμη και η Χαβάη, όπου οι πυρκαγιές που καίνε το νησιωτικό σύμπλεγμα έχουν οδηγήσει στον θάνατο αρκετών ανθρώπων και σε σκηνές αλλοφροσύνης με τουρίστες και κατοίκους να πέφτουν στη θάλασσα για να μπορέσουν να γλιτώσουν από τις φλόγες. Την ίδια στιγμή, Ισπανία και Πορτογαλία βιώνουν ένα ακόμη κύμα καύσωνα μέσα στο φετινό καλοκαίρι, το οποίο εκτός από τις θερμοκρασίες που φτάνουν τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου, έχουν ως αποτέλεσμα να καίνε αρκετές πυρκαγιές που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι ν’ αντιμετωπιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πορτογαλία υπολογίζεται ότι έχουν καεί περισσότερα από 150 χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και οι Αρχές εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες, όπως και Ισπανοί πυροσβέστες στην Ανδαλουσία.
Αν και οι αρχικές προβλέψεις των μετεωρολόγων για έναν Αύγουστο που θα ήταν χειρότερος ακόμη και από τον Ιούλιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται -καθώς ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών- η διαφορά είναι αισθητή και ο μέσος όρος των θερμοκρασιών στις περισσότερες περιοχές της Νότιας Ευρώπης είναι μεγαλύτερος από αυτόν των τελευταίων ετών.
Πληθαίνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Την ίδια στιγμή, ακραία φαινόμενα κάνουν όλο και πιο έντονη την εμφάνισή τους, με τη Σλοβενία να βιώνει τα τελευταία 24ωρα καταστροφικές πλημμύρες που κινητοποίησαν ακόμη και τις Βρυξέλλες προκειμένου να σταλεί άμεσα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών στη χώρα, με τα 2/3 της να έχουν πληγεί, τουλάχιστον έξι άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους και την ΕΕ να ανακοινώνει εκτάκτως οικονομική στήριξη ύψους 400 εκατ. ευρώ προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες του φυσικού φαινομένου. Πλημμύρες έπληξαν και τη Δανία, ενώ το μέγεθος του χαλαζιού που έπληξε περιοχές της Ιταλίας – όσες σημειωτέον δεν δοκιμάζονται επίσης από υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές – είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.