Το πετρέλαιο δείχνει να σταθεροποιείται πάνω απ’ τα 70 δολάρια και οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες δείχνουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν το μεγάλο όπλο τους. Φαίνεται, μάλιστα, ότι ο ενεργειακός χάρτης θα αλλάξει σε πολλά σημεία του κόσμου.
Δύο ακόμη εντυπωσιακές ειδήσεις, ήρθαν να καταδείξουν το μέγεθος αυτών των αλλαγών. Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι, που έγινε στις αρχές Ιουνίου, θύμισε τις «πυροσβεστικές» του εξορμήσεις στην Αθήνα, για να ξεκολλήσει τους δικούς μας ενεργειακούς αγωγούς.
Η Φινλανδία ήταν μια από τις τελευταίες χώρες που είχαν επιφυλάξεις για τον περίφημο Nord Stream, δηλαδή τον υποθαλάσσιο αγωγό, που θα μεταφέρει αέριο στην καρδιά της Ευρώπης, παρακάμπτοντας τους προβληματικούς γείτονες, Ουκρανία και Πολωνία.
Οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών έκαμψαν πλήρως τις όποιες φινλανδικές συστάσεις και άνοιξαν τον δρόμο για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, που θα στοιχίσει τουλάχιστον 12 δις ευρώ και θα μεταφέρει 55 δις m3 αερίου το χρόνο.
Μάλιστα, στο περιθώριο αυτής της συμφωνίας, η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει αποθηκευτικούς χώρους για 5-6 δις m3, ώστε να μειώσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο «μπλοκαρίσματος» από την Ουκρανία.
Ιρανικός γίγαντας
Όμως και το Ιράν δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Παρά τον διχασμό της ιρανικής κοινωνίας, για την μορφή που αυτή θα λάβει τα επόμενα χρόνια, οι ηγετικοί της κύκλοι εστιάζουν στο ενεργειακό χαρτί της χώρας, ως βασικό μοχλό της ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον.
Αυτό δείχνει το συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ των κρατικών εταιρειών πετρελαίου της Κίνας και του Ιράν, αρχικής αξίας 4,7 δις δολαρίων, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος αερίου Soth Pars στον Περσικό Κόλπο. Θυμίζουμε ότι τις εργασίες αυτές είχε αναλάβει προ διετίας η γαλλική Total, η οποία υπέκυψε τελικά στο δυτικό εμπάργκο και αποσύρθηκε! Επίσης, είναι πολύ πιθανό να αποκλειστούν πλήρως και οι εταιρείες Shell, BP και Repsol, που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Ιρανών με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις τους.
Αλλά το Ιράν δραστηριοποιήθηκε έντονα και στον Καύκασο, κάνοντας πρόταση στο Αζερμπαϊτζάν για την αγορά ολόκληρης της ποσότητας αερίου του κοιτάσματος Shah Deniz, για το οποίο πάντως ενδιαφέρεται και η Ρωσία! Ας σημειωθεί ότι οι δυτικές θέσεις στο Αζερμπαϊτζάν, μοναδική εναλλακτική ενεργειακή πηγή στην Κεντρική Ασία, έχουν εξασθενήσει σημαντικά σε όφελος της Ρωσίας, η οποία καθίσταται αδιαφιλονίκητος «αυτοκράτορας» της ενέργειας στην περιοχή.
Παράλληλα με την ανάδειξη της «πραγματικής οικονομίας», ως κυρίαρχου παράγοντα πλούτου στη νέα εποχή, η ενέργεια θα αποτελεί δεύτερο πόλο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αλλαγές που έρχονται ραγδαία, θα στηρίζονται ακριβώς σ’ αυτές τις δύο βάσεις: πραγματική παραγωγική δυνατότητα και ενεργειακές πηγές…
Χρήστος Φωτιάδης