Η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι ανακοίνωσε πρόσφατα την αναστολή της καταβολής των δόσεων για την αγορά των 90 μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει παραγγείλει η Ιταλία, επικαλούμενη τα «οριστικά αποτελέσματα» έρευνας που διενεργεί το ιταλικό κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η Ιταλία έχει παραγγείλει 90 μαχητικά F-35, αλλά μεγάλο μέρος πολιτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς («Δημοκρατικό Κόμμα», το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» και το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Π. Γκρίλο) τάσσεται υπέρ της μείωσης του αριθμού των αεροσκαφών που θα αγοραστούν ή ακόμη και της πλήρους ακύρωσης της αγοράς, εξαιτίας της εμβάθυνσης της κρίσης που δοκιμάζει η οικονομία της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ!
Αν και πρόκειται για «ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα», που θίγει τα συμφέροντα του πολιτικο – πολεμικού βιομηχανικού συμπλέγματος Ιταλίας – ΗΠΑ, περίπου 450.000 Ιταλοί έχουν ήδη υπογράψει έκκληση με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι την περικοπή των δαπανών για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών και τη διάθεση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί σε στρατιωτικές δαπάνες για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής!
Τα παραπάνω δείχνουν ότι ακόμη και οι πιο (θεωρητικά…) ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν την επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, που θα έβλεπαν θετικά την αύξηση των αμυντικών κονδυλίων. Επομένως, οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να σκεφτούν διπλά πριν προκαλέσουν τη Ρωσία σ’ ένα νέο κυνήγι εξοπλισμών. Οι εποχές δεν είναι ίδιες με τη δεκαετία του 1980, όταν ΗΠΑ και Ευρώπη είχαν ακόμη ανθηρές οικονομίες, ενώ η ΕΣΣΔ αντιμετώπιζε τις συνέπειες της πολύχρονης στασιμότητας…
Χρήστος Φωτιάδης