Στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ καυχιόμαστε ότι προσφέρουμε εναλλακτική πληροφόρηση, όχι απλά συμπληρωματική στα «μεγάλα» μέσα, αλλά κόντρα στην παραπληροφόρησή τους! Να που ένα μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων είναι θετικό απέναντι σε παρόμοιες προσπάθειες.
Σύμφωνα με έρευνα της ICM Research που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο sputniknews.com, το 60% των Ευρωπαίων πολιτών επιθυμούν να ενημερώνονται για τις διεθνείς ειδήσεις από εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης.
Η έρευνα διεξήχθη από τις 20 Μαρτίου εως τις 9 Απριλίου του 2015 και πήραν μέρος 5,000 πολίτες από τις Η.Π.Α, την Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι Έλληνες με ποσοστό 81% είναι αυτοί που επιθυμούν περισσότερο να ενημερώνονται από εναλλακτικές πηγές για τα διεθνή θέματα, ενώ αμέσως μετά σε ποσοστό 57% είναι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πολίτες. Οι Γάλλοι φαίνεται πως εμπιστεύονται τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους, αφού το 15% δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται καθόλου για εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης ενώ το 28% δήλωσε πως ενδιαφέρεται πολύ λίγο.
Η ανάγκη των Ελλήνων πολιτών για αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης δεν είναι πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα. Ήδη αρκετά χρόνια πριν από την κρίση, οι Έλληνες έδειχναν τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στα ντόπια ΜΜΕ σε σχέση με τους πολίτες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 79% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται τα τηλεοπτικά μέσα, το 67% τον έντυπο τύπο και το 59% το ραδιόφωνο, ενώ, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προτιμούν να ενημερώνονται από το διαδίκτυο και από τα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter).
Αιτία της βαθιάς αυτής κρίσης της κοινής γνώμης προς τα ΜΜΕ είναι ότι οι Έλληνες θεωρούν πως τα μέσα ενημέρωσης προωθούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων προσώπων, μιας ελίτ, η οποία εδώ και χρόνια κινεί τα νήματα εις βάρος των πολιτών και του δημοσίου.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της ύφεσης, τα ελληνικά ΜΜΕ δεν στάθηκαν αντάξια των προσδοκιών του κόσμου που διψούσε για ουσιαστική ενημέρωση. Οι πραγματικές αιτίες της κρίσης κρύφτηκαν, οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορήθηκαν για τα δεινά όλου του τόπου, οι όποιες αντιδράσεις παρουσιάστηκαν σαν ανήθικες -αφού όλοι όσοι διαμαρτύρονταν είχαν μερίδιο ευθύνης και δε βοηθούσαν στο σωτήριο έργο της συγκυβέρνησης!
Φυσικά οι ειδήσεις για τα διεθνή θέματα δεν ξέφυγαν από την κοινή πορεία που είχαν υιοθετήσει τα κυρίαρχα -mainstream- ΜΜΕ. Η τοποθέτηση των δημοσιογράφων επί των διεθνών ειδήσεων, η επιλογή της θεματολογίας και ο τρόπος παρουσίασης ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών και φυσικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το πως παρουσιάστηκαν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου Τurkish Stream. Μια διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, με την οποία θα μπορεί η Ελλάδα να εισάγει φθηνότερο φυσικό αέριο παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ σαν προσπάθεια απομάκρυνσης της χώρας από την ‘’αγκαλιά’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους!
Νικολέττα Μπίθα