Τον τηλεπικοινωνιακό «Δορυφόρο Κβαντικών Πειραμάτων Διαστημικής Κλίμακας» εκτόξευσε η Κίνα, τον πρώτο του είδους διεθνώς, ευελπιστώντας ότι θα κάνει τις τηλεπικοινωνίες απαραβίαστες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει πειράματα κβαντικής φυσικής.
«Τα πειράματα αυτά θα δοκιμάσουν την ικανότητα της κβαντικής στο αχανές διάστημα και θα απαντήσουν στις απορίες του Αϊνστάιν για την κβαντική θεωρία, όπως διατυπώθηκαν πριν από πάνω από 100 χρόνια. Είναι δηλαδή πολύ μεγάλη η σημασία τους τόσο σε επίπεδο πειραμάτων, όσο και σε επίπεδο θεωρίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Η σημασία του επιτεύγματος έγκειται στο ότι ένα κβαντικό φωτόνιο δεν μπορεί ούτε να διαχωριστεί ούτε να αναπαραχθεί και, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, «είναι αδύνατο να υποκλαπούν πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω αυτής της διαδικασίας».
Ο δορυφόρος «Μίσιους» αναμένεται να πραγματοποιήσει πλήθος πειραμάτων. Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν μετά την επιτυχημένη εκτόξευση ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και νέες αποστολές…