Mια διακομματική επιτροπή Αμερικανών γερουσιαστών κατέληξε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου σε συμφωνία για την ανανέωση ενός επί μακρόν ανενεργού νόμου για ενίσχυση της προστασίας από την ενδοοικογενειακή βία, λίγο μετά την ομιλία που εκφώνησε στο Κονγκρέσο η Αντζελίνα Τζολί.
«Στέκομαι εδώ, στο κέντρο της εξουσίας της χώρας μας και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι όλους όσους έχουν αισθανθεί ανίσχυροι στα χέρια των κακοποιητών τους, από ένα σύστημα που έχει αποτύχει να τους προστατεύσει», είπε η 46χρονη ηθοποιός, προσθέτοντας πως «η φρικτή αλήθεια είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι σύνηθες φαινόμενο».
Η ισχύς του Νόμου για τη Βία Κατά των Γυναικών έληξε στο τέλος του 2018 και ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε αρχικά υποστηρίξει το σχέδιο νόμου ως γερουσιαστής το 1994, είχε κάνει εκστρατεία για την ανανέωσή του. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την ανανέωση με ψήφους 244-172 πριν από σχεδόν ένα χρόνο, αλλά η διαδικασία πάγωσε στο Κογκρέσο εν μέσω κομματικών αντιδικιών σχετικά με την πρόσβαση σε όπλα και θεμάτων που αφορούν διεμφυλικά άτομα.
«Όταν υπάρχει σιγή από ένα Κονγκρέσο υπερβολικά απασχολημένο για να ανανεώσει την ισχύ του Νόμου για την Βία Κατά των Γυναικών επί μια δεκαετία, αυτό ενισχύει την αίσθηση της έλλειψης αξίας. Σκέφτεσαι, νομίζω ότι ο κακοποιητής μου έχει δίκιο. Δεν αξίζω και πολλά», είπε η ηθοποιός.
Εν τέλει οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζόνι Ερνστ και Λίζα Μουρκόφσκι και οι δημοκρατικοί Ντικ Ντέρμπιν και Νταϊάν Φάινσταϊν εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου επιβεβαιώνοντας ότι κατέληξαν σε «συμβιβαστική» συμφωνία για την ανανέωση ισχύος του νόμου, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Ανυπομονώ να μου το φέρει το Κονγκρέσο στο γραφείο μου χωρίς καθυστέρηση».