Τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λυκόβρυσης, κατέθεσε με επιστολή της η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονσμό της πόλης. Σε επιστολή του ο κοινωνικός και πολιτιστικός σύλλογος πολιτών με την έντονη δράση αναφέρει:
«Κύριοι
η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης ως αυτόνομος κοινωνικός και πολιτιστικός σύλλογος πολιτών από το 1998, επεξεργάζεται θέσεις και προτάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στη πόλη. Οι θέσεις αυτές, προκύπτουν μέσα από πολύχρονες διαδικασίες και επεξεργασίες των μελών του συλλόγου και σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας .
Υποστηρίζουμε χρόνια τώρα, την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΓΠΣ Λυκόβρυσης το ταχύτερο δυνατόν, γιατί οι λόγοι είναι πολλοί και άκρως σημαντικοί, όπως:
-Η ποιοτική αναβάθμιση του οικιστικού ιστού της πόλης.
-Η ανάγκη εκσυγχρονισμού και οικονομικής ανάπτυξης.
-Η σημαντική ενίσχυση των κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.
-Η προστασία του αστικού πρασίνου, των δασών και των ρεμάτων.
Θέλοντας λοιπόν να συμβάλλουμε προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, καταθέτουμε επτά προτάσεις και σας καλούμε να τις υιοθετήσετε στην υπο αναθεωρηση του ΓΠΣ της Λυκοβρυσης .
Α/ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (1:με αφομοίωση χρήσεων) (2:με πλήρεις χρήσεις)
Λόγω της μορφολογίας της Λυκόβρυσης, η επιλογή της γενικής κατοικίας 2 με πλήρεις χρήσεις σε ολόκληρα τα οικοδομικά τετράγωνα θεωρούμε ότι αλλοιώνει πλήρως τον ήπιο οικιστικό χαρακτήρα, σε μεγάλα τμήματα αυτής. Η αλλοίωση γίνεται εντονότερη σε τμήματα της πόλης με μικρό βάθος η σε μεγάλου μήκους ΟΤ γενικής κατοικίας 2. Με την δυσμενή μάλιστα αλλαγή της νομοθεσίας “ για λειτουργία επαγγελματικών εργαστηρίων σε περιοχές γενικής κατοικίας 2 ” η επιβάρυνση θα είναι σοβαρότατη. Τα παραδείγματα πολλά με χαρακτηριστική την περιοχή Καραολή Δημητρίου όπου 15 ΟΤ γενικής κατοικίας 2, περιβάλλουν πλήρως 5 ΟΤ γενικής κατοικίας 1. Προτείνουμε λοιπόν αντί του καθορισμού γενικής κατοικίας 2 σε ολόκληρα τα ΟΤ που έχουν πρόσωπο επί των λεωφόρων, να οριστεί μόνο κατά το μήκος αυτών και σε βάθος μέχρι το ήμισυ του ΟΤ.
Β/ ΒΙΟΠΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ
Προτείνουμε για το τμήμα των 25 στρεμμάτων στα διοικητικά όρια Λυκόβρυσης του ΒΙΟΠΑ, τον άμεσο πολεοδομικό του σχεδιασμό.
Γ/ ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Θεωρούμε ύψιστης σημασίας για την πόλη τη δημιουργία πράσινης ζώνης που περιλαμβάνει τα τριάντα περίπου στρέμματα που θα δημιουργηθούν πάνω από την υπό κατασκευή Λ Κύμης (από οδό Κανάρη μέχρι Πύρνα ) ενοποιώντας τα δάση Κάσδαγλη, Αργύρη και την παραποτάμια περιοχής της Πύρνας σε μια ενιαία πράσινη ζώνη μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή . Αποτελεί μάλιστα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο για την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η διάνοιξη και λειτουργία της Λ Κύμης, από ρύπους, θόρυβο, κοπή τμήματος δασών Αργύρη- Κασδαγλη. Πρόβλεψη χρήσεων σε αυτή την περιοχή πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου, αθλητισμού.
Δ/ ΕΘΙΑΓΕ
Προτείνουμε για την περιοχή του ΕΘΙΑΓΕ, ήπιες χρήσεις έρευνας, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού.
Ε/ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Προτείνουμε για τις λειτουργούσες οχλουσες βιομηχανίες που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης και που πολλές απ αυτές εφάπτονται και σε ΟΤ γενικής κατοικίας 1 οπως Ελκο Βαγιωνης , Βενετης, Μαρμαραδικα κα, να οριστεί μέγιστη δεκαπενταετή παράταση λειτουργία τους για την οριστική τους μετεγκατάσταση.
ΣΤ/ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ
Προτείνουμε τη λειτουργική ενοποίηση του πολεοδομικού κέντρου της πόλης με ευρύ πρόγραμμα πεζοδρομήσεων και μονοδρομήσεων, με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση του εμπορικού του χαρακτήρα.
Η/ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Προτείνουμε την διάνοιξη των κύριων οδικών αξόνων (Αμαρουσιου- Λ. Ειρήνης και Λ. Ηρακλείου – Λαμπράκη – Σ Βενιζέλου ) με στόχο την περιορισμό της διαμπερούς οδικής κυκλοφορίας μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης αλλά και δημιουργία πρόσθετων θέσεων στάθμευσης, για την εξυπηρέτηση του κέντρου πόλης».