Έπειτα από μία περίοδο απραξίας, το τμήμα στίβου του Αθλητικού Ομίλου Πεύκης αναγεννήθηκε το 2012. Πρωτεργάτης αυτής της αναγέννησης είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου Ναπολέων Κεφαλόπουλος. Μαζί με τους συνεργάτες του προπονητές αυτά τα χρόνια έχουν χτίσει μία «αθλητική οικογένεια», η οποία ασχολείται με τον κλασικό αθλητισμό. Οι προπονητές του ΑΟ Πεύκης στο στίβο, Ναπολέων Κεφαλόπουλος και Δημήτρης Ορφανόπουλος, μίλησαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ γι’ αυτήν την προσπάθεια, τους στόχους, το όραμά τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Συνέντευξη στον Νίκο Καραβάσιο
Από το 2012 είστε υπεύθυνος στο τμήμα στίβου του Αθλητικού Ομίλου Πεύκης. Θα θέλαμε να μας πείτε γι’ αυτήν την προσπάθεια που μπαίνει φέτος στην τέταρτη χρονιά της…
Ν.Κ.: Πριν να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, επί τρία χρόνια παρακολουθούσα το τμήμα ποδοσφαίρου του ΑΟ Πεύκης, καθώς μας συνέδεε μία φιλική σχέση με την οικογένεια Μονεμβασιώτη. Κάποια στιγμή «έπεσε η ιδέα» να ανασυσταθεί το τμήμα στίβου που είχε σταματήσει τη λειτουργία του. Το ίδιο διάστημα ήμουν ομοσπονδιακός προπονητής στίβου και δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο για να το υλοποιήσω. Επί τρία χρόνια, όμως, αυτή η ιδέα ήταν στο μυαλό μου, για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί, γνωρίζοντας τις δυσκολίες τόσο με το χώρο όσο και στη νοοτροπία που υπήρχε για να υποδεχτούν ένα τμήμα στίβου. Ένα απόγευμα είδα πολύ κόσμο να περπατάει και να αθλείται μέσα στο στάδιο, κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Κατάλαβα ότι ο κόσμος «διψάει» για άθληση. Αυτό ήταν το έναυσμα ώστε να πάρω τότε την απόφαση για την ανασύσταση του τμήματος στίβου.
Στις πρώτες κουβέντες που είχα τότε με τους αρμόδιους, τόνισα ότι μου αρκεί το ωράριο συνύπαρξης με το ποδόσφαιρο. Επίσης είχα ζητήσει να βρίσκονται στο χώρο και οι δημότες, οι οποίοι πάντα πίστευα ότι θα ήταν οι καλύτεροι «διαφημιστές» της προσπάθειας του τμήματος. Η διαφήμιση του τμήματος στίβου έγινε από στόμα σε στόμα, από τους απλούς δημότες, που μας έβλεπαν καθημερινά στο στάδιο.
Σε αυτά τα χρόνια τι εξέλιξη είχε το τμήμα στίβου;
Ν.Κ.: Στην αρχή τα βήματα ήταν μικρά, τώρα, τρία χρόνια μετά, έχουν μεγαλώσει. Με «ανησυχεί» πλέον ο αριθμός των ατόμων που δραστηριοποιούνται και αθλούνται μέσα στο στάδιο (γονείς, αθλητές, κ.λπ.), ο οποίος είναι πολύ μεγάλος στις συγκεκριμένες ώρες που κάνουμε προπόνηση. Αυτή τη στιγμή στο στίβο αθλούνται περισσότερα από 120 παιδιά, ενώ ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Αυτό είναι ένας «ευχάριστος πονοκέφαλος» για εμάς και ως προς τη διάρθρωση των τμημάτων. Την ίδια ώρα μας προβληματίζουν οι συνθήκες που μας παρέχονται εδώ.
Δ.Ο.: Από την πλευρά μου θα ήθελα να πω πως είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση και την αποδοχή του κόσμου. Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, είναι με κόπο, αγάπη και μεράκι. Αγαπάμε το στίβο και αυτό υπηρετούμε τόσα χρόνια. Θέλω να τονίσω ότι ο Ναπολέων Κεφαλόπουλος με δικά του χρήματα αγόρασε εξοπλισμό για το στίβο, όπως βατήρες, εμπόδια, το στρώμα του ύψους κ.α.
Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε λίγα παιδιά στο στίβο, αλλά σήμερα έχουμε πολλά παιδιά τόσο από την Πεύκη όσο και από τους γειτονικούς Δήμους. Φέτος υπάρχει «ρεύμα» από παιδιά του Λυκείου τα οποία έρχονται για γενική γύμναση, γεγονός που είναι σημαντικό. Οι γονείς είναι δίπλα μας στην προσπάθεια αυτή. Μάλιστα ένας γονέας μας εξόπλισε με ένα πλήρες φαρμακείο».
«Ο γυναικείος πληθυσμός μέσα στο στάδιο αδικείται»
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα ως προς τις εγκαταστάσεις στο Δημοτικό Στάδιο;
Ν.Κ.: Στο στίβο δραστηριοποιούνται πολλά κορίτσια τα οποία δεν έχουν ένα χώρο να αλλάξουν, πριν και μετά την προπόνηση. Δεν έχουν προβλεφθεί αποδυτήρια για γυναίκες, οι οποίες αλλάζουν στο μικρό χώρο που μας έχει παραχωρηθεί. Αυτός ο χώρος είναι για εμάς γραφείο, αποδυτήρια για τα κορίτσια, καθιστικό για τους γονείς!
Την ίδια ώρα οι τουαλέτες για το κοινό δεν έχουν φωτισμό και είναι μικτές! Όλα αυτά γεννούν προβλήματα, ειδικότερα όταν έχεις να διαχειριστείς ευαίσθητες ηλικίες που σου εμπιστεύονται οι γονείς. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε σε πρώτο χρόνο και πέρα από όλα τα άλλα. Εμείς έχουμε την ευθύνη των παιδιών και είμαστε υπόλογοι στους γονείς. Η άμεση πρότασή μου είναι οι τουαλέτες που βρίσκονται δίπλα από το γραφείο του στίβου να μετατραπούν σε αποδυτήρια για τα κορίτσια και το στίβο. Για εμάς αλλά και για τα παιδιά των δημοτών θα είναι μία μεγάλη βοήθεια. Θεωρώ ότι ο γυναικείος πληθυσμός μέσα στο στάδιο αδικείται! Αυτό γίνεται γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη και το στάδιο ήταν «ανδροκρατούμενο». Τώρα είναι μία νέα εποχή και πρέπει να προχωρήσουμε. Επίσης, έχουμε κάνει πρόταση, όταν βρούμε τους πόρους, ακόμα και με ιδία χρηματοδότηση, να δημιουργήσουμε μια λυόμενη τέντα που θα χρησιμεύσει ως κλειστός χώρος και γυμναστήριο. Εκεί θα μπορεί να υπάρχει μια αίθουσα με βάρη για την ενδυνάμωση των αθλητών.
Δ.Ο.: Από πλευράς φυσικής ομορφιάς το Δημοτικό Στάδιο της Πεύκης είναι υπέροχο και σίγουρα ένα από τα καλύτερα που έχω δει. Έχει όμως ελλείψεις στις υποδομές του, χωρίς να λέω ότι δεν μας κάνει. Σίγουρα μας λείπει ένας κλειστός χώρος, έστω και μικρός, ώστε να κάνουμε προπόνηση και ενδυνάμωση. Αυτή τη στιγμή έχουμε χορηγία από φίλο Πευκιώτη για όργανα γυμναστικής, αλλά δεν έχουμε χώρο να τα τοποθετήσουμε. Σε μία βροχερή μέρα είναι δύσκολες οι συνθήκες στο στίβο, ειδικά αυτή την εποχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο στίβο και δεν είναι ακόμα «ψημένα». Όπως είπε και ο Ναπολέων, πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα των αποδυτηρίων ειδικά για τα κορίτσια.
Αυτή την περίοδο με δικό μας κόπο, χρόνο και χρήματα, φτιάχνουμε τη βαλβίδα της σφαίρας. Αξιοποιούμε το χαλασμένο ταρτάν, το οποίο κόβουμε σε συγκεκριμένα κομμάτια για να φτιάξουμε τη βαλβίδα.
Πόσο ευχαριστημένος είστε από τη διαχείριση σε θέματα χρήσης του Σταδίου από τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης;
Ν.Κ.: Το ένα ζήτημα είναι τι οικονομικές δυνατότητες έχει ο Δήμος για να κάνει πράγματα. Γι’ αυτές δεν μπορώ να πω, γιατί δεν τις γνωρίζω. Όσον αφορά στο ωράριο, είναι ένα θέμα που πρέπει να ξαναδούμε. Πολλές φορές ακόμα και με το τμήμα ποδοσφαίρου του συλλόγου μας έχουμε «προστριβές», χωρίς βέβαια και αυτοί να έχουν ευθύνη. Κάθε άθλημα και κάθε τμήμα έχει τις δικές του ανάγκες. Εμείς που αναπτυσσόμαστε, δεν μας αρκεί πλέον ο χώρος στο κάτω τμήμα του σταδίου. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε άθλημα, όπως τα εμπόδια, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη την έκταση του σταδίου. Με εξαίρεση την σφαίρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα άλλο άθλημα ρίψεων. Γι’ αυτό που θα πρέπει ίσως να δώσει μία απάντηση ο Δήμος, είναι κατά πόσο αυτό το γήπεδο μπορεί να παραχωρείται σε ομάδες από άλλους Δήμους. Δεν γνωρίζω θέματα πολιτικής, αλλά σίγουρα ο διάλογος θα έλυνε πολλά προβλήματα. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε. Ο στίβος έχει μεγάλο αριθμό αθλητών αλλά και γονέων που συμμετέχουν ενεργά και έχουν αγκαλιάσει το τμήμα. Ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε, είναι αυτό του ωραρίου το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά το χρόνια, τα Σαββατοκύριακα το γήπεδο είναι κλεισμένο για αγώνες ποδοσφαίρου όλων των τμημάτων. Θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν κάποιες ώρες, στις οποίες θα μπορούμε να κάνουμε προπόνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Δ.Ο.: Ένα από τα θέματα που θα μπορούσε να λυθεί εύκολα όταν πραγματοποιηθεί η ανακατασκευή είναι αυτό με τη χρήση των διαδρόμων του ταρτάν. Κατά τη γνώμη μου δύο διαδρόμους θα πρέπει να τους χρησιμοποιεί αποκλειστικά το τμήμα στίβου και τους υπόλοιπους οι πολίτες. Είμαστε υπέρ της άθλησης των πολιτών ακόμα και την ώρα της δικιάς μας προπόνησης. Σίγουρα όμως αν ήταν ξεχωριστοί οι διάδρομοι, θα μας διευκόλυνε στην προπόνηση.
Ποια αθλήματα καλλιεργεί στο στίβο ο ΑΟ Πεύκης;
Δ.Ο.: Αυτή τη στιγμή ο στίβος του ΑΟ Πεύκης καλλιεργεί δρομικά αλλά και αλματικά αγωνίσματα (εκτός άλματος επί κοντώ), καθώς και σφαιροβολία.
«Να δημιουργηθούν διαδρομές πεζοπορίας γύρω από το Στάδιο»
Το όραμά σας για το στίβο του ΑΟ Πεύκης ποιο είναι;
Ν.Κ.: Το όραμά μου είναι στο άμεσο μέλλον να έχουμε μία αντιπροσωπευτική ομάδα, η οποία μέσω του Δήμου θα αγωνιστεί σε μεγάλους αγώνες. Για παράδειγμα, οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες. Σε μία τέτοια διοργάνωση οι αθλητές αποκτούν εμπειρίες και ο Δήμος γίνεται γνωστός σε διεθνές επίπεδο. Θέλουμε δίπλα μας τον Δήμο! Αυτή τη στιγμή ο ΑΟ Πεύκης είναι στην 119η θέση στην κατάταξη ανάμεσα σε 300 σωματεία του ΣΕΓΑΣ. Αυτό δείχνει ότι η δουλειά σιγά-σιγά αποδίδει. Είναι μία τιμητική θέση για εμάς αλλά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Σε αυτό το σημείο θέλω να σας αποκαλύψω ότι έχουμε επεξεργαστεί μία πρόταση, την οποία σύντομα θα καταθέσουμε στο Δήμο. Έχουμε διαπιστώσει ότι περιφερειακά του γηπέδου υπάρχουν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και πεζόδρομοι. Θέλουμε να προτείνουμε δύο διαδρομές πεζοπορίας για όλο τον κόσμο, όπου θα υπάρχει ειδική σήμανση. Αυτή θα ξεκινάει μέσα από το στάδιο και θα συνεχίζει στους δρόμους έξω από αυτό. Αυτό θα «αποφορτίσει» το γήπεδο, ενώ παράλληλα θα ευχαριστήσει τους δρομείς που καθημερινά αθλούνται στο στάδιο. Έχουμε διαμορφώσει ήδη δύο διαδρομές. Η μία απόστασης ενός χιλιομέτρου και οι δεύτερη διαδρομή θα είναι απόστασης δύο χιλιομέτρων.
Ο Δήμος είναι δίπλα στην προσπάθειά σας;
Ν.Κ.: Έχει καλή πρόθεση ο Δήμος, αυτό είναι δεδομένο. Βέβαια θα πρέπει να δούμε αν θα υλοποιήσει το καλοκαίρι τα έργα που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει στο στάδιο. Τώρα είναι χειμώνας και δεν θέλω να αδικήσω τον Δήμο.
Δ.Ο.: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο οποίος μάλιστα μας έχει παραχωρήσει τον χώρο για τις προπονήσεις. Πάντα μας βοηθάει, όπως έγινε και με το σκάμμα του μήκους που δεν υπήρχε παλιότερα.
Το τμήμα στίβου «τρέχει πιο γρήγορα» από τα προβλήματα;
Ν.Κ.: Ναι, ασφαλώς και τρέχουμε πιο γρήγορα από τα προβλήματα!
Δ.Ο.: Είμαστε προνοητικοί και προλαμβάνουμε καταστάσεις. Είμαστε μπροστά! Κάνουμε καινοτομίες που δεν έχουν γίνει αλλού όσον αφορά την οργάνωση του τμήματος.