Την υπογειοποίηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ) πρόκειται να απαιτήσει τόσο ο Δήμος Λυκόβρυσης όσο και οι όμοροι της Κηφισιάς και της Μεταμόρφωσης.
Οι τρεις Δήμοι πρόκειται να αναθέσουν στο Πολυτεχνείο την εκπόνηση σχετικής μελέτης, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Φωκιανό, η μελέτη πρόκειται να έχει 4 σκέλη. Το πρώτο θα αφορά στην υπογειοποίηση του κέντρου λυμάτων για όσο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί. Μέσω αυτής θα γίνει προσπάθεια να αποδειχθεί ότι το κόστος της υπογειοποίησης είναι λιγότερο από το κόστος του ως υπέργειος χώρος.
Παράλληλα, θα εκπονηθεί μια ξεχωριστή μελέτη, η οποία θα καταγράφει τις δυσμενείς επιπτώσεις σε κάθε Δήμο, περιλαμβάνοντας και τις οικονομικές. «Στη μελέτη θα ληφθεί υπόψη το κόστος από τις μυρωδιές, τα αυτοκίνητα αλλά και την αισθητική υποβάθμιση της εκάστοτε περιοχής», αναφέρει ο δήμαρχος.
Σύμφωνα τον κ. Φωκιανό, οι τρεις δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι, μετά την εκπόνηση των μελετών, να διεκδικήσουν την υπογειοποίηση του κέντρου από την ΕΥΔΑΠ, ενώ μέχρι τότε θα απαιτήσουν να τους δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η πραγματοποίηση δενδροφυτεύσεων.
«Το κέντρο λυμάτων αποτελεί βραχνά για την πόλη και υποβαθμίζει ποικιλοτρόπως το προάστιό μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί άλλο», δηλώνει κατηγορηματικά.
Μάλιστα, ο δήμαρχος τονίζει ότι «το αίτημα για υπογειοποίηση δεν είναι ανέφικτο, καθώς ήδη στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στο νησί Τζιά, κατασκευάζεται υπόγειος βιολογικός καθαρισμός μικρότερου μεγέθους, με επιδότηση από το κράτος».
Αμάλθεια Καραλή