Η ενεργειακή στρατηγική του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης
Ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης, κατανοώντας την σπουδαιότητα και κρισιμότητα επίτευξης του οράματός του για το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική για δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμηση ενέργειας.
Ήδη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμά του έχει ως ένα από τους στρατηγικούς στόχους του την αειφόρο διαχείριση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται άριστες συνθήκες ζωής, να δημιουργούνται συνθήκες γειτονιάς και να διασφαλίζεται η προστασία των φυσικών πόρων.
Πιο συγκεκριμένα η στρατηγική του Δήμου για την αειφόρο ενέργεια συνοψίζεται στον ποσοτικό στόχο της μείωσης κατά 20% των αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και επικεντρώνεται στην επίτευξη των ακόλουθων επιμέρους στόχων:
- Στην ενσωμάτωση σε όλες τις διαδικασίες, πρακτικών ενεργειακής διαχείρισης.
- Στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων και του δομημένου περιβάλλοντος.
- Στη μείωση του ηλεκτρικού φορτίου αιχμής.
- Στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μέσων μεταφοράς.
- Στη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας.
- Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την υιοθέτηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και ενημέρωσης για την προώθηση χρηματοδοτικών μέσων και ευκαιριών που θα ενισχύσουν τη μείωση των καταναλώσεων στον οικιακό και τριτογενή τομέα προκειμένου μακροπρόθεσμα να επιτευχθεί η καλύτερη χρήση και διαχείριση της ενέργειας, καθώς και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Ειδικότερα έως το 2015 προβλεπόταν και έχουν ήδη δρομολογηθεί ή/και ολοκληρωθεί δράσεις και ενέργειες σχετικές με τη βελτίωση:
- Της ενεργειακής διαχείρισης μέσω της εφαρμογής των διαδικασιών του ISO50001/2011. Ο Δήμος είναι ο πρώτος και μόνος στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση εφαρμογής των διαδικασιών του προτύπου.
- Της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων και ειδικότερα, τεχνικές παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια διαφόρων κατηγοριών όπως Δημαρχεία, κτίρια δημοτικών υπηρεσιών, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία, κτίρια αθλητικών εγκαταστάσεων, ειδικά κτίρια, κ.ά. Ήδη προχωράει στην ενεργειακή αναβάθμιση 2 σχολικών κτιρίων και του ΚΑΠΗ της Πεύκης, μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας Πεύκης- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι»
- Της ενεργειακής απόδοσης του δημοτικού οδοφωτισμού, τόσο μέσω της σταδιακής αντικατάστασης των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων με ενεργειακά αποδοτικότερα, όσο και με την εφαρμογή τεχνολογιών και μεθόδων καλύτερης διαχείρισης του αστικού φωτισμού. Ήδη έχει αντικαταστήσει περίπου 240 φωτιστικά με LED, μέσα από πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο.
- Του μικροκλίματος σε κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, πλατείες, περιβάλλων χώρος δημοτικών εγκαταστάσεων και κτιρίων κ.ο.κ.) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον περιβάλλοντα χώρο δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Έχει ολοκληρώσει μελέτη για τη βιοκλιματική αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων.
- Της δικτύωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των υπαλλήλων του, μέσα από αντίστοιχες δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας Πεύκης- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι»
- Της ευαισθητοποίησης / ενημέρωσης και κυρίως της αλλαγής της ενεργειακής συμπεριφοράς των δημοτών στα θέματα της ορθολογικής χρήσης ενέργειας μέσα από αντίστοιχες δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας Πεύκης- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι»
- Της προστασίας και αύξησης του αστικού πρασίνου στην πόλη
- Της βελτίωσης της κινητικότητας μέσα στην πόλη, μέσω διαρκούς παρακολούθησης των κυκλοφοριακών θεμάτων, ανασχεδιασμού της δημοτικής συγκοινωνίας, αναπλάσεων στην πόλη που ευνοούν την πεζοπορία για διαδρομές από και προς το εμπορικό κέντρο της πόλης και τη διαμόρφωση χαρακτήρα γειτονιάς
- Της προώθησης της ανακύκλωσης τόσο ως ποσότητα όσο και ως ποικιλία ανακυκλούμενων υλικών, με στόχο την μείωση των οικιακών απορριμμάτων και κατά συνέπεια τις απαιτήσεις και τα κόστη αποκομιδής.
Οι παραπάνω δράσεις αναμένεται να συμβάλουν:
- Στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του φορτίου αιχμής
- Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής
- Στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στον Δήμο
- Στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και στον περιορισμό του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας
- Στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας του Δήμου στα θέματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και στην αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς
- Στην κινητοποίηση των δυνάμεων της τοπικής αγοράς και στην προώθηση επενδύσεων προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και κατ’ επέκταση στην επίτευξη της «ενεργειακής» στρατηγικής που θα διασφαλίζει την υλοποίηση του οράματος του Δήμου.
Εξοικονομώντας ενέργεια στα κτήρια
Τα κτίρια αποτελούν ένα μεγάλο ενεργειακό καταναλωτή που, ταυτοχρόνως, διαθέτει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών και οικονομικά αποτελεσματικών τεχνολογιών είναι δυνατή η επίτευξη σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους με αντίστοιχα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που λαμβάνει υπόψη το τοπικό κλίμα μιας περιοχής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται θερμική και οπτική άνεση στο κτίριο με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Βασικές τεχνικές του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποτελούν:
- Η θερμική προστασία του κτηριακού κελύφους
- Τα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης και δροσισμού (συστημάτων ηλιοπροστασίας και φυσικού και υβριδικού αερισμού αναλόγως των συνθηκών και της εποχής), και
- Τα συστήματα φυσικού φωτισμού
Θερμομόνωση κτηρίου
Η θερμομόνωση, προσφέρει στο κτήριο ένα «προστατευτικό περίβλημα», έτσι ώστε το χειμώνα να μειώνεται ο ρυθμός, με τον οποίο η θερμότητα διαφεύγει από το απ’ αυτό και το καλοκαίρι να μειώνεται ο ρυθμός που η θερμότητα εισάγεται.
Τα βασικότερα μέρη ενός κτηρίου τα οποία πρέπει να θερμομονώνονται είναι:
- Εξωτερική τοιχοποιία – δοκοί – υποστυλώματα.
- Εξωτερικά κουφώματα (π.χ πόρτες, παράθυρα), οροφές και στέγες.
- Δάπεδα εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον.
- Δομικά στοιχεία σε επαφή με μη κλιματιζόμενους χώρους.
Τα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των χώρων ενός κτηρίου. Για παράδειγμα, τα ανοίγματα με νότιο προσανατολισμό είναι αυτά που δέχονται την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα και συνιστώνται για χώρους με μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση.
Με τα παθητικά συστήματα δροσισμού επιδιώκεται η μείωση των θερμικών φορτίων του κτηρίου κατά τους θερινούς μήνες και επιτυγχάνεται με κατάλληλη σκίαση των ανοιγμάτων, ανάλογα με τον προσανατολισμό τους.