Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και το νομικό πρόσωπο ΚΟΙΠΑΠ, για το νέο εκπαιδευτικό έτος 2016-201, κατάφερε να καλύψει την πλειοψηφία των νέων εγγραφών και των επανεγγραφών παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, παρέχοντας 100% κάλυψη των αιτήσεων που πλήρούσαν τα κριτήρια αλλά και της δυναμικότητας των δημοτικών παιδικών σταθμών που διαθέτει η πόλη. Αυτά μέσω κοινής ανακοίνωσης του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη και του προέδρου του νομικού προσώπου Αντώνη Τσελέντα. Η διαδικασία επιλογής των νηπίων των δημοτών που θα φοιτήσουν, προέκυψε έπειτα από διαπαραταξιακή επιτροπή και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Για την επιλογή των νηπίων χρησιμοποιήθηκε ειδικό ηλεκτρονικό Πρόγραμμα με βάση τα κριτήρια κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Ταυτόχρονα, βάσει της υπουργικής απόφασης με θέμα: «Καθορισμός διοικητικής διαδικασίας «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έγινε επιλογή νηπίων βάσει επιλεγμένων κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
316 αιτήσεις– απορρόφηση των 297 – οι 14 δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
Συνολικά, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και το ΚΟΙΠΑΠ δέχτηκαν 316 αιτήσεις και απορροφήθηκαν οι 297. Οι 14 αιτήσεις που απερρίφθησαν αφορούσαν νήπια που δεν πληρούσαν την ηλικία σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών και οι υπόλοιπες 5 ήρθαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ καθώς ο Δήμος δέχτηκε ακόμη 5 νήπια που έκαναν αίτηση απευθείας στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Με γνώμονα το κοινωνικό προφίλ που χαρακτηρίζει τον Δήμο αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες του αλλά και την ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων (παιδιά και άτομα με αναπηρία) προσέφερε διέξοδο σε εργαζόμενες μητέρες ή μονογονεϊκές οικογένειες για την ποιοτική φροντίδα των παιδιών τους. Η κεντρική υπηρεσία των παιδικών σταθμών λειτούργησε από πολύ νωρίς για την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών και εξυπηρέτησε χιλιάδες δημότες αλλά και κατοίκους γειτονικών Δήμων.
Συνολικά με το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ απορροφήθηκαν και για τους τρεις δημοτικούς παιδικούς σταθμούς 57 νήπια. Στον 1ο παιδικό σταθμό 117 νήπια εκ των οποίων τα 21 με ΕΣΠΑ. Στο 2ο παιδικό σταθμό 106 νήπια εκ των οποίων 19 με ΕΣΠΑ.Στο δημοτικό παιδικό της ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ 74 εκ των οποίων τα 17 με ΕΣΠΑ.
Ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης και το ΚΟΙΠΑΠ εύχεται σε όλα τα παιδιά μια χαρούμενη και ευχάριστη χρόνια και καλή δύναμη στις δασκάλες και το βοηθητικό προσωπικό των παιδικών σταθμών που αγόγγυστα, με αγάπη και μεράκι προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά τα καλύτερα εφόδια για την έναρξη της σχολικής σταδιοδρομίας τους.
Παιδικοί σταθμοί Λυκόβρυσης – Πεύκης / Γέλια παιχνίδια αλλά και κλάματα για τους αρχάριους
Πώς να βοηθήσετε το παιδάκι σας να προσαρμοστεί στον παιδικό σταθμό
Είναι σίγουρα το αγαπημένο σας μικρό και ξεκινά ή ξεκίνησε αυτές τις μέρες παιδικό σταθμό στην πόλη της Λυκόβρυσης – Πεύκης. Μην αγχώνεστε! Οι μικροί λιλιπούτειου του Δήμου θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο «μικρό σχολείο» αυτό του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου ώστε σταδιακά να κοινωνικοποιηθούν και να περάσουν στη συνέχεια του χρόνου από τη νηπιακή ηλικία στην παιδική και την Α’ Δημοτικού.
Στη σημερινή αναφορά μας θα μιλήσουμε γι’ αυτά τα «μικρά» σχολικά χρόνια του παιδικού σταθμού. Ξεκινάμε λοιπόν με τους μικρούς μας λιλιπούτειους!
Το παιδάκι σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό
Είναι η αρχή μιας νέας και συναρπαστικής φάσης της ζωής του αλλά επίσης το τέλος μιας εποχής, επομένως τα συναισθήματα της θλίψης και του άγχους είναι αναπόφευκτα. Ενώ λοιπόν ξυπνούσατε κάθε πρωί και διαμορφώνατε το πρόγραμμά σας μαζί με το μωράκι σας ξαφνικά το βλέπετε σε μια αίθουσα να περιβάλλεται από ξένους και αυτό από μόνο του είναι αρκετό να σας γεμίσει με ερωτήσεις και αμφιβολίες. Σκέψεις τύπου «Τι να κάνω αν βάζει τα κλάματα όταν το αφήνω;», «Πώς θα είναι τις ώρες που βρίσκεται μακριά μου;», «Τι θα συμβεί αν κλαίει και κανείς δεν το αγκαλιάζει;», «Κι αν το προσωπικό δεν του συμπεριφέρεται καλά;», είναι λογικό να περνούν από το μυαλό σας. Αξίζει όμως να θυμάστε ότι τα μωρά είναι πολύ πιο ανθεκτικά απ’ ό,τι νομίζουμε και να το δείτε σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί το μωράκι σας. Στη συνέχεια, βέβαια, θα αναρωτιέστε αν συνεργάζεται καλά με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα υπόλοιπα παιδάκια. Μήπως δεν τον προσέχουν καλά; Κι αν αγαπήσει περισσότερο τη δασκάλα του από εσάς; Κι αν του αρέσει τόσο πολύ στον παιδικό σταθμό που θα βγάλει περίεργη συμπεριφορά στο σπίτι; O Beverley Hallett, διευθυντής των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Lewisham, περιγραφεί τι πραγματικά συμβαίνει στην αίθουσα όταν ο μπαμπάς και η μαμά απουσιάζουν!
Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι απαρηγόρητο όταν φύγω;
«Τα παιδιά συνήθως κλαίνε επειδή φεύγει η μαμά και όχι επειδή δεν τους αρέσει ο παιδικός σταθμός», εξηγεί ο Beverley. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν η μαμά λέει αντίο και το παιδάκι βάζει τα κλάματα η ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα ή μια αγκαλιά από τη δασκάλα είναι αρκετό για να το ηρεμήσει», συμπληρώνει.
Για να ειπωθεί το αντίο είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα (για το μωρό αλλά και για εσάς), ο Beverley συνιστά τις ακόλουθες συμβουλές:
- Αν το παιδάκι σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί το καλύτερο είναι να έρχεστε νωρίτερα ώστε να έχετε τον χρόνο να παίξετε λίγο μαζί του, να συνομιλήσει λίγο με το εκπαιδευτικό προσωπικό ή ακόμα και να πάρετε πρωινό μαζί!
- Αποχαιρετήστε το γρήγορα χωρίς να λέτε φράσεις τύπου «Άλλο ένα τελευταίο φιλάκι από τη μαμά». Να θυμάστε ότι μόλις πείτε το αντίο δεν πρέπει να χρονοτριβήσετε αλλά να φύγετε κατευθείαν.
- Πάντα, όταν αποχαιρετάτε το παιδί σας να επαναλαμβάνετε τη φράση «Θα σε δω αργότερα». Να είστε συγκεκριμένοι έτσι ώστε το παιδάκι σας να σας καταλάβει. Για παράδειγμα «Θα σε δω μετά το μεσημεριανό γεύμα ή μετά το τσάι».
- Ποτέ μην πηγαίνετε στο διάλειμμά σας στον παιδικό σταθμό για να τσεκάρετε πώς είναι το παιδί. Αν το παιδάκι σας σας δει ξαφνικά να στέκεστε και να το κοιτάτε ακόμα και χαρούμενο να είναι θα το πιάσει το παράπονο και θα αισθανθεί εγκαταλελειμμένο.
- Τα παιδιά χρειάζονται τη ρουτίνα ακόμα και στον αποχαιρετισμό. Είτε πρόκειται για ένα φιλί, είτε για ένα συγκεκριμένο νεύμα κάθε φορά που θα φεύγετε. Το σήμα αυτό θα τα βοηθήσει να καταλάβουν ότι η μαμά μπορεί να φεύγει αλλά θα επιστρέψει και ότι προς το παρόν βρίσκονται υπό τη φροντίδα του παιδικού σταθμού.
Μήπως για τα παιδάκια που ξεκινάνε τον παιδικό σταθμό πολύ μικρά είναι ακόμα πιο δύσκολο;
«Είναι αξιοπερίεργο αλλά τα μικρότερα παιδάκια είναι συνήθως κι εκείνα που κλαίνε λιγότερο» λέει ο Beverley. Με τον καιρό πάντως σχεδόν όλα καταλαβαίνουν οι γονείς υπάρχουν ακόμα κι αν δεν τους βλέπουν. Μαθαίνουν επίσης και το αίσθημα του να τους λείπει κάποιος/κάποια.
Τι γίνεται αν το μωρό μου κλαίει κατά τη διάρκεια της ημέρας … και δεν είμαι εκεί;
Οι συναισθηματικές στιγμές αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν, ειδικά στις περιπτώσεις που η μαμά ξόδευε παλαιότερα όλον τον χρόνο της με το παιδί και ξαφνικά αισθάνεται «έξω από τα νερά του». Σε αυτές τις περιπτώσεις, να θυμάστε ότι το προσωπικό είναι πάντα εκεί και θα παρέμβει για να παρηγορήσει το παιδάκι σας, υπογραμμίζει ο Beverley. Η επιλογή του σωστού λοιπόν παιδικού σταθμού είναι πολύ σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιο παιδάκι κλαίει για πολύ ώρα, το προσωπικό του παιδικού σταθμού θα επικοινωνήσει μαζί σας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται με παιδιά το κάνουν επειδή τα αγαπούν και ανησυχούν πραγματικά αν κάποιο παιδί είναι δυσαρεστημένο. Αν οι υπεύθυνοι σας πουν ότι το παιδάκι σας θα περνάει ωραία στον παιδικό σταθμό, σίγουρα θα το προσπαθήσουν», τονίζει ο Beverley.
Γιατί τα παιδιά είναι συνήθως «αγγελούδια» στον παιδικό σταθμό και «διαβολάκια» στο σπίτι;
Μην εκπλαγείτε αν η δασκάλα του παιδικού σταθμού σας λέει πόσο γλυκό και υπάκουο είναι το παιδάκι όλη μέρα ενώ εσείς η ίδια το βλέπετε να μεταμορφώνετε σε «διαβολάκι» το απόγευμα με ξεσπάσματα συμπεριφοράς. «Να θυμάστε ότι το παιδί είναι λογικό να αισθάνεται κουρασμένο στο τέλος της ημέρας», εξηγεί ο Beverley. «Ακόμα και το παιχνίδι είναι κουραστικό. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάται το μεσημέρι όταν επιστρέφει σπίτι και μην το βομβαρδίζετε με πάρα πολλές ερωτήσεις» καταλήγει ο ίδιος.
Ορόσημο στη ψυχολογία του παιδιού η φοίτηση στον Παιδικό Σταθμό. / Από τη ψυχολόγο Κλαίρη Σειραδάκη
Το τελευταίο διάστημα, αντιμετωπίζω συχνά το δίλημμα των γονέων για το αν είναι προτιμότερο να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή να τα αφήσουν για κάποια χρόνια ακόμα στο σπίτι, ενδεχομένως με τη γιαγιά, ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Έτσι λοιπόν, μου γεννήθηκε η ανάγκη να σας αναφέρω τα πιο ουσιαστικά οφέλη του σχολείου σ’ αυτή την τόσο μικρή ηλικία. Θεωρώ ότι μ’ αυτό τον τρόπο, θα καταφέρω να καθησυχάσω τους γονείς που προβληματίζονται, ενώ αυτοί που ήδη έχουν στείλει τα παιδιά τους στο σχολείο, θα αισθανθούν περήφανοι με την επιλογή που έκαναν πριν κάποια χρόνια. Ο παιδικός σταθμός αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στις δεξιότητες που αποκτά το παιδί στο σπίτι και σε αυτές που θα του είναι απαραίτητες για τα χρόνια του δημοτικού που θ’ ακολουθήσουν. Ένα πλήθος από έρευνες αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της φοίτησης στον παιδικά σταθμό. Το παιδί που έχει την εμπειρία του παιδικού σταθμού πλεονεκτεί, καθώς:
•Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το παιδί, μαθαίνει πολύ περισσότερα από όσα θα μάθει ποτέ του αργότερα.
•Έχει βιώσει την εμπειρία του αποχωρισμού από τη μητέρα του.
•Έχει μάθει τις έννοιες της «χειραγώγησης» και της «αυτοπειθαρχίας».
•Το παιδί έχει αναπτύξει πολύ καλές κοινωνικές δεξιότητες. Μαθαίνει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά, να ομαδοποιείται, να μοιράζεται και να παίζει δημιουργικά.
•Έχει αναπτύξει τις λεπτές κινήσεις του, επιτρέποντας έναν καλύτερο έλεγχο και συντονισμό των χεριών, των δαχτύλων και των ματιών. Έχει κατορθώσει επομένως να χειρίζεται σωστά το μολύβι και το ψαλίδι, καθώς και να αντιγράφει σχήματα και σύμβολα, στοιχεία καθοριστικά για τη μελλοντική εκμάθηση της γραφής.
•Έχει διδαχθεί τη σημασία αφηρημένων συμβόλων, όπως είναι οι αριθμοί και τα σχήματα.
•Έχει αναπτύξει την ικανότητά να συγκεντρώσει την προσοχή του σε αυτά που του ζητά η νηπιαγωγός, να ολοκληρώνει μια εργασία και να μην αποσπάται από εξωτερικά ερεθίσματα.
•Έχει αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει συλλογισμούς και να καταλήγει σε λογικά συμπεράσματα.
Κατά την άποψη πολλών ειδικών, το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι η ευκαιρία που παρέχεται στο παιδί του νηπιαγωγείου να εκφράζει με λέξεις την άποψη και τις εμπειρίες του, κατά τρόπο φυσικό και αβίαστο. Να αφομοιώνει και να χρησιμοποιεί έννοιες και πληροφορίες που προσλαμβάνει από το περιβάλλον, σημαντικές για την ανάπτυξη όχι μόνο των μελλοντικών δεξιοτήτων του αλλά και για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.
Οι δυσκολίες έκφρασης των μικρών μας που φθάνουν έως το Δημοτικό
Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο του παιδιού που φτάνοντας στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, έχει δυσκολίες στην έκφρασή του. Αυτό τις περισσότερες φορές, δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια. Απλώς, δεν δόθηκε ποτέ σ’ αυτά τα παιδιά η ευκαιρία να καλλιεργήσουν την ομιλία τους, να ασκηθούν στη διατύπωση ερωτήσεων και απαντήσεων και να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους γύρω τους.
Η αλήθεια είναι πως το μοναχικό και άφωνο πλήθος στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, ο εγκλωβισμός όλων μας σε διαμερίσματα-κλουβιά στις πολυώροφες πολυκατοικίες, ο περιορισμός των ερεθισμάτων, η ακαταλληλότητα των ατόμων που φροντίζουν τα παιδιά (π.χ. αλλοδαποί baby-sitters), είναι μερικές από τις αιτίες που συντείνουν στην εμφάνιση του δυσάρεστου αυτού φαινομένου. Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό κλείνοντας, να αναφέρουμε το γεγονός ότι τα παιδιά που έχουν την εμπειρία της βαθμιαίας αυτής μετάβασης στις απαιτήσεις της συστηματικής εκπαίδευσης, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να ταλαιπωρηθούν από ψυχολογικά προβλήματα διαφόρων ειδών, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά.