Συμβουλές για την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου έδωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδα επιστημόνων του CSII , Μανώλης Σφακιανάκης, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων.
Το μήνυμα πως το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι και πως πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί με τη χρήση τους, έλαβαν περισσότερα από 1.200 παιδιά από Γυμνάσια της Λυκόβρυσης, Πεύκης και του Αμαρουσίου σε μια ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στην ασφαλή προήγηση στο διαδίκτυο.
Η πρωτοβουλία για την εκπαιδευτική ημερίδα, που διεξήχθη στο0 εκθεσιακό & συνεδριακό κέντρο HELEXPO MAROUSSI, ανήκει στον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων και πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Cyber SecurityInternational Institute (CSII).
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της ειδικής ομάδα επιστημόνων του CSII , αντιστράτηγο και πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος μέσα από θεματικές παρουσιάσεις μαζί με τους συνεργάτες του, προσπάθησε να αναδείξει στα παιδιά όλους τους θανάσιμους πολλές φορές κινδύνους που κρύβει η αφελής και αθώα ως επί το πλείστον από την πλευρά τους, χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε σειρά από βίντεο που αναδεικνύουν το πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκε χωρίς περιστροφές σε συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουν αντιμετωπιστεί, δυστυχώς όχι πάντα εγκαίρως, προκειμένου τα παιδιά να αναγνωρίζουν άμεσα τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται.
«Μια κοπέλα, το καλοκαίρι συνομιλούσε με κάποιον άγνωστο, ο οποίος χωρίς εκείνη να το αντιληφθεί, τη φωτογράφησε μέσα από την κλειστή κάμερα του υπολογιστή της και στη συνέχεια την εκβίαζε να την κακοποιήσει. Την απειλούσε ότι θα βγάλει τις φωτογραφίες στους φίλους και τους γονείς της. Δυστυχώς, η κατάληξη δεν ήταν ευχάριστη. Η κοπέλα έκανε μήνυση, αφού κακοποιήθηκε γιατί φοβόταν αν πει στους γονείς της ότι αυτός την εκβιάζει να κάνει κακές πράξεις μαζί του. Κάποιος συμμαθητής της το έμαθε και το είπε στο μπαμπά της, ο οποίος πήγε στην αστυνομία που το ερεύνησε και τον συνέλαβαν. Ήταν όμως πολύ αργά. Η κοπέλα είχε περάσει ήδη το βασανιστήριο αυτό», ήταν ένα μόνο από τα παραδείγματα που έφερε ο κ. Σφακιανάκης.
Σκληρές εικόνες μιας δύσκολης πραγματικότητας
Στη διάρκεια της παρουσίασης, οι επιστήμονες πρόβαλαν σειρά από βίντεο με αντίστοιχα περιστατικά, που σόκαραν τα παιδιά και τα έκαναν να προβληματιστούν έντονα. Σε ένα από αυτά, εμφανίστηκε ένας γνωστός αμερικανός μπλόγκερ, ο οποίος σε συνεννόηση με γονείς παιδιών, προσποιήθηκε ότι ήταν ένας άγνωστος διαδικυτακός «φίλος», ο οποίος έκλεινε ραντεβού με ανυποψίαστα ανήλικα κορίτσια. Το σοκ όλων ήταν μεγάλο όταν αντί του ραντεβού εμφανίζονταν οι γονείς, αλλά ταυτόχρονα, η ανακούφιση και η λύτρωση ήταν μεγάλη με τη σκέψη ότι αυτά τα παιχνίδια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ πιο άσχημες καταστάσεις.
«Για ποιο λόγο να μην ενημερώνετε τους γονείς σας και μετά την αστυνομία; Η αστυνομία είναι πάντα κοντά σας. Να το έχετε πάντα στο μυαλό σας. Οι γονείς σας είναι και για να ακούνε τα προβλήματά σας», ήταν η συνεχής προτροπή του κ. Σφακιανάκη.
«Η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε video games. Δεν λέμε να μην παίζετε, αλλά να το κάνετε μόνο κάποιες ώρες. Θέλει πολλή προσοχή και μέτρο. Να μην αντικαθίσταται η φυσική παρουσία των φίλων μας», προέτρεψε, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματ εθισμού, ειδικά στην Κίνα, όπου οι παίκτες φορούσαν πάνες για να μη χρειαστεί καν να σηκωθύν από το παιχνίδι.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο διαδικτυακό μπούλινγκ που μπορεί να δεχθούν τα παιδιά, με την προτροπή να μην φοβούνται να ενημερώνουν γονείς και δασκάλους, ενώ αναφέρθηκαν και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα διάσημων σταρ, όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ ή η Ριάνα, που ήταν κι εκείνοι θύματα στα σχολικά τους χρόνια.
«Αυτά που βάζεις στο Facebook είναι και δικά του. Και να διαγράψεις το λογαριασμό σου, ό,τι έχεις βάλει μέσα, τα έχει πάρει το Facebook. Δεν υπάρχει ασφάλεια και μυστικότητα σε παιχνίδια, συζητήσεις κλπ. Δεν μπορείς ποτέ να καταργήσεις το λογαριασμό σου. Πρέπει να ξέρεις ότι όταν είσαι στα κοινωνικά δίκτυα, παίζεις με τους κανόνες του παιχνιδιού. Επίσης, υπάρχουν και άλλα θέματα. Είναι πιθανόν, όταν γράφεις δημόσια ότι θα φύγεις για διακοπές, ο κλέφτης να μπει στο σπίτι σου. Όλοι βλέπουν και παρακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα. Ούτε check in κάνουμε. Γυρνάμε σπίτι και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι αδιανόητο να γράφεις δημόσια ότι λείπεις. Έτσι υπάρχουν πολλά άσχημα δεδομένα και στα κοινωνικά δίκτυα δεν βάζουμε ποτέ πού είμαστε και τι κάνουμε. Βασικός κανόνες για να έχουμε ασφάλεια στο σπίτι ι μας. Το ίδιο συμβαίνει και στο instagram. Ό,τι ανεβάζεις στο διαδίκτυο θα είναι εφ όρου ζωής εκεί», ήταν μια από τις συμβουλές του κ. Σφακιανάκη.
Οι ερωτήσεις των παιδιών
Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, ο επικεφαλής του CSII δέχθηκε ερωτήσεις από τα παιδιά, οι οποίες ήταν όπως πάντα αφοπλιστικές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, ενδεικτικές ότι πολλά παιδιά, άθελά τους έχουν πέσει σε παγίδες και πρέπει να προστατευθούν.
«Πώς αναγνωρίζουμε τους ψεύτες;», ήταν το ερώτημα μιας μαθήτριας, με τον κ. Σφακιανάκη να προτρέπει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στα πάντα.
«Σε ελεύθερο Wifi μπορεί κάποιος να σου κλέψει στοιχεία;», μια ακόμα ερώτηση. Η απάντηση, απολύτως επιβεβαιωτική των φόβων του. «Να αποφεύγετε τα ελεύθερα δίκτυα γιατί μπορεί να είναι πυλώνας κακών. Μέσα από ένα ελεύθερο δίκτυα μπορούν να σου υποκλέψουν τα πάντα και να έχεις πρόβλημα».
Πιο καίριο το ερώτημα που έθεσε ένας νεαρός μαθητής: «Πώς μπορεί κάποιος να ξεμπλέξει;».
«Πολλά παιδάκια είναι μπερδεμένα στο διαδίκτυο. Αν νιώθεις ότι έχεις πέσει σε παγίδα με κάποιον άγνωστο, για να ελευθερωθείς θα πρέπει να αλλάξεις ταυτότητα. Αν κάποιος σε κάνει να νιώθεις άβολα και να αντιληφθείς ότι κάτι άσχημο συμβαίνει στη ζωή σου, θα ενημερώσεις πρώτα τους γονείς και μετά τους δασκάλους και θα πάτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Είναι στο χέρι σας να γλιτώσετε και να μην μπλέκεται σε δύσκολες καταστάσεις», η προτροπή του κ. Σφακιανάκη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να εκφράζουν και άλλες απορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τη χρήση της κάμερας, των κινητών τηλεφώνων και άλλων κοινωνικών δικτύων, με τη συμβουλή που έδωσε ο κ. Σφακιανάκης είναι να μην αφήνουν την εικονική ζωή του διαδικτύου να υπερκαλύπτει την πραγματική.
«Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι φίλοι σας στο Facebook θα πρέπει να είναι οι φίλοι που έχετε και στην πραγματικότητα. Σήμερα υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν γνωρίζουν τους κανόνες που μαθαίνετε εσείς σήμερα. Προσοχή σε αυτούς που μιλάμε. Αυτά που γράφεις χρησιμοποιούνται εναντίον σου. Λέμε τους κινδύνους για να τους προσέχετε. Υπάρχουν και οι πραγματικοί φίλοι, αλλά είναι ελάχιστοι. Ρισκάρετε τη ζωή. Δεν αξίζει να κάνετε έναν φίλο όταν έχετε δεκάδες φίλους στο σχολείο».
Μαρίνα Πατούλη: «Σερφάρουμε ασφαλώς, όταν σερφάρουμε με γνώση»
Ικανοποιημένη από την εκδήλωση εμφανίστηκε η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Σταυράκη-πατούλη, η οποία στο τέλος εισέπραξε ομόφωνο το αίτημα από τα παιδιά, να επαναληφθεί σύντομα.
«Το Διαδίκτυο είναι το σύγχρονο «διαβατήριο» για τη γνώση, την πληροφόρηση, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία. Ο ψηφιακός πολιτισμός ή αλλιώς ψηφιακή κουλτούρα είναι το νέο κοινό «Σπίτι» μας. Οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στη νέα εποχή αξιοποιώντας τα δεδομένα που μας προσφέρει και να προετοιμάσουμε το έδαφος για τις νέες γενιές. Απαιτείται Μέτρο και Λογική, ως παράμετροι, για τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας από το διαδίκτυο. Η δαινομονοποίησή του δε θα βοηθήσει στην εξάλειψη των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των Γυμνασίων: Λυκόβρυσης, 1ου Πεύκης, 1ου – 3ου & 5ου Αμαρουσίου, τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους μαθητές για την παρουσία τους.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, συνέβαλε ο αγαπημένος τραγουδιστής της νεολαίας BO ο οποίος ξεσήκωσε τους μαθητές με τις μουσικές του επιλογές, κλείνοντας καλλιτεχνικά την επιτυχημένη ημερίδα.