Τα στοιχεία
Το μέλλον των ποδοσφαιρικών γηπέδων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (παρά τις πολλές βροχές και υγρασίες), είναι τα γήπεδα με ελαστικό τάπητα.
Η ταχύτατη εξέλιξη της ποιότητας των υλικών και τεχνικών προδιαγραφών για την εγκατάσταση τάπητα σε συνάρτηση με τα πολλά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από τη χρήση γηπέδων με γκαζόν όπως αδυναμία ευρείας χρήσης των γηπέδων από τμήματα ακαδημιών (παίδες, παμπαίδες, έφηβοι), η αδυναμία συντήρησης του γκαζόν ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες ακόμα και σε γήπεδα Α΄ Εθνικής, οι μυκητιάσεις, τα ζιζανιοκτόνα για την συντήρηση του γηπέδου, οι υπέρογκες ποσότητες νερού για πότισμα ως και οι τραυματισμοί σε περίπτωση μη ομαλής επιφάνειας –(γεγονός σύνηθες)– οδηγούν πλέον στην καθιέρωση της χρήσης γηπέδων με τάπητα ακόμα και σε αγώνες Α΄ Εθνικής (υπάρχει ήδη έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου FIFA).
Ο τάπητας 4ης γενιάς με προδιαγραφές FIFA που επιστρώθηκε το Στάδιό μας είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά.
Τα σοβαρά αποστραγγιστικά έργα, το κοσκινισμένο χώμα κάτω από τον τάπητα, η πλήρωση με υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας κοκομετρημένη άμμο και κυρίως το οικολογικό υλικό πλήρωσης (που ελάχιστα γήπεδα διαθέτουν λόγω κόστους) δίδουν τα εχέγγυα για μαζικό αθλητισμό ποιότητας με ασφάλεια.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΙΒΟ
Με δεδομένο ότι ο αγωνιστικός χώρος δεν επαρκεί για διαστάσεις γηπέδου ποδοσφαίρου κατάλληλο για αγώνες τουλάχιστον ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και παράλληλα 6 κουλουάρ στίβου σωστών διαστάσεων, οι λύσεις είναι δυο εκτός αυτής που εφαρμόστηκε:
– Ή περιορίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου σε διαστάσεις που δεν επαρκούν ούτε για τοπικά πρωταθλήματα
– Ή κόβουμε τα δένδρα – γκρεμίζουμε τη μάντρα και καταργούμε τις οδούς Πλάτωνος και Κανάρη ώστε να έχουμε 6 κουλουάρ σωστών προδιαγραφών.
Προκαλούμε τους επικριτές του μεγάλου έργου να μας ενημερώσουν εγκαίρως ποια από τις 2 λύσεις προτείνουν.
Συμπέρασμα
Το «πλαστικό χορτάρι» και οι «λαϊκισμοί» για τα «νάιλον ρούχα» ως και οι αστειότητες για την αύξηση της θερμοκρασίας αφήνουν έκθετους όσους υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, όσους επιδιώκουν να παραπλανήσουν ιδίως τους μη επαΐοντες και εν τέλει να υποβαθμίσουν ένα έργο που ζηλεύει όλη η Αθλητική Αττική και το χαίρονται ήδη εκατοντάδες συνδημότες μας.
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΥΣ ΜΟΡΕΛΛΑ 9 στρεμμάτων
Πριν την Δημαρχία ΚΑΜΑΡΑ (πριν το 1995)
• Με το Προεδρικό Διάταγμα του 1960 το νότιο τμήμα του Δάσους Μορέλλα εκτάσεως 9 στρεμμάτων εντάσσεται στο σχέδιο πόλης ως οικοδομικό τετράγωνο 440 και 441!
• Το 1992 χαρακτηρίζονται τα οικοδομικά τετράγωνα 440 και 441 χώρος πρασίνου αντί του ορθού «εκτός σχεδίου Δάσος», ανοίγοντας τις ορέξεις των διεκδικητών για αποζημιώσεις, εφόσον οι χώροι πρασίνου κατά νόμο απαλλοτριώνονται
• Με την υπ΄ αριθ. 82/90 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεύκης αποχαρακτηρίζεται από χώρος πρασίνου (γίνεται δηλαδή οικόπεδο οικοδομήσιμο) τμήμα δασικής έκτασης με τον χαρακτηρισμό Ο.Τ. 440α
• Το 1992 επιτρέπεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης από τμήμα των 9 στρεμμάτων σε δυο ιδιώτες που διεκδικούσαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ανοίγοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους για διεκδίκηση αποζημιώσεων
• Το 1993 περιφράχτηκε από το Δήμο μόνο το μη αμφισβητούμενο τμήμα του Δάσους Μορέλλα, αφήνοντας εκτός περίφραξης τα 9 στρέμματα, δηλώνοντας σαφώς στους διεκδικητές ότι τα υπόλοιπα είναι διεκδικήσιμα
• Κυκλοφορεί τοπογραφικό διάγραμμα από τον Δήμο όπου φαίνεται ότι τα εκτός περίφραξης 9 στρέμματα είναι εκτός ΔΑΣΟΥΣ!
Επί Δημαρχίας ΚΑΜΑΡΑ από το 1995 και μετά
• Με παρέμβαση στο Συμβούλιο Επικρατείας το 1995 επιτυγχάνεται η ακύρωση του Διατάγματος για αποχαρακτηρισμό τμήματος από πράσινο σε οικοδομικό τετράγωνο (σε συνεργασία με την οικολογική κίνηση)
• Ο Δήμος έρχεται σε συνεννόηση με τη Δ/νση Δασών, με το Δασαρχείο, με το Υπουργείο Γεωργίας, και με το ΥΠΕΧΩΔΕ και πιέζει για εμπλοκή τους στην προστασία του Δημόσιου Δασικού χαρακτήρα όλου του Δάσους συμπεριλαμβανομένων των 9 στρεμμάτων
• Κατατίθεται αγωγή κυριότητας του Δήμου με προσεπίκληση του Δημοσίου ως μέσο πίεσης προς αυτό\, που όμως αρνείται να προσέλθει, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει στοιχεία για διεκδίκηση κυριότητας οπότε παγώνει η αγωγή, με την επιφύλαξη για επανεργοποίησή της
• ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ όλο το Δάσος Μορέλλα (συμπεριλαμβανομένων και των 9 στρεμμάτων) ΔΑΣΟΣ ΕΝΙΑΙΟ με το υπ΄ αριθ. 463/4-2-2003 έγγραφο του Δασαρχείου μετά από υποβολή πλήθους στοιχείων από το Δήμο και πίεσης στο ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ
• Ο Δήμος μας γίνεται μέλος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος στο οποίο πρόεδρος είναι ο κ. Δεκλερής (πρώην Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας), και χαράζεται η πορεία της υπεράσπισης των Δασών της πόλης μας.
• Ο Δήμος ορίζει γραφείο τοπογράφων για τον έλεγχο επί εδάφους των τίτλων ιδιοκτησίας των φερόμενων ως ιδιοκτητών
• Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ με έγγραφό της προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου της παρέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να ξεκινήσει αγωγή κυριότητας των επίδικων εκτάσεων.
• Εκπονούνται μελέτες ήπιας ανάπλασης του Δάσους Μορέλλα και εγκρίνονται από το Δασαρχείο, ενώ διενεργούνται εκδηλώσεις εντός αυτού από δεκαετίας και πλέον στο πλαίσιο των ενεργειών μας για διασφάλιση του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Δάσους.
• Λόγω του γεγονότος ότι η εναρμόνιση του ΓΠΣ με το σχέδιο πόλεως γίνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι από τον Δήμο, σύμφωνα με τους Νόμους και το Σύνταγμα, ο Δήμος πιέζει τους αρμόδιους με παραστάσεις και έγγραφα.
• Η απόφαση του Δικαστηρίου (Πρωτοδίκως) που αναγνωρίζει το δικαίωμα αποζημίωσης σε φερόμενους ως ιδιοκτήτες τμήματος 2,5 στρεμμάτων, είναι πασιφανώς απόρροια των προ του 1995 ολιγωριών που έστω και ΕΑΝ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΑΣΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ή ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΑΣΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ (2003) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ.