Να επιμείνω στην αρχική ερώτηση της συζήτησής μας και στον έναν χρόνο διακυβέρνησης της πόλης από τα νέα δημοτική Αρχή όπως αυτή προέκυψε από τις περυσινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Στα θετικά και τα αρνητικά της. Και ας ξεκινήσουμε με τα θετικά…
Πρώτον, προχωρήσαμε την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της πόλης, θέμα ιδιαίτερα σημαντικό, όπου μετά από χρόνια το ζήτημα αυτό παρολίγον να κολλήσει την τελευταία στιγμή και βοήθησε τελικά ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Επρόκειτο για ένα ζήτημα που το είχε φέρει σε σημαντικό επίπεδο ο προηγούμενος δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός και το ολοκλήρωσε ο νυν δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης. Σήμερα ένα μικρό πρόβλημα που υπάρχει με μία τράπεζα στη διαδικασία αυτή έχει δρομολογηθεί να λυθεί και αυτό. Αναχρηματοδότηση σημαίνει για εμάς περίπου 500 χιλ. ευρώ ανάσα κατά έτος σε έναν ασθενή οικονομικά Δήμο.
Δεύτερον, προχωρήσαμε την υπόθεση του δάσους Μορέλα. Με τη βοήθεια και των κατοίκων αλλά και της Μαριέτας Κουρούπη και των άλλων εθελοντών και ευρύτερα ανθρώπων που αγαπούν το δάσος, δημιουργήσαμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο. Στόχος να επιλυθούν τα θέματα ιδιοκτησίας στο δάσος και να καταστεί αυτό αμιγώς δασική έκταση. Το ζήτημα αυτό είχε προχωρήσει και επί της δημαρχιακής θητείας του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου στην Πεύκη 2007 -2010, λύθηκε όμως πρόσφατα με νομοθέτημα και έτσι το δάσος Μορέλα θα μείνει όπως το γνωρίζουμε και κανένα κομμάτι του δεν θα οικοπεδοποιηθεί. Κάπως έτσι το δάσος Μορέλα παραμένει στα χέρια του Δήμου που δύναται πλέον να προχωρήσει σε αναμορφώσεις που έχουμε σκεφτεί, διαδρομές περιπάτου, ποδηλατοδρόμιο ενδεχομένως κ.λπ.
Το δάσος Μορέλα είναι ένα δάσος που έχουν φανεί οι ρίζες αρκετών δέντρων του, ενώ διακρίνει σε αυτό κανείς και πεσμένους κορμούς. Χρειάζεται μία φροντίδα έτσι δεν είναι;
Κοιτάξτε, δέντρα του δάσους έχουν μεγάλοι ηλικία και είναι φυσικό να έχουν γύρει κάποιοι κορμοί. Αυτό όμως δεν δημιουργεί πρόβλημα καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως «παγκάκι». Θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται μία παραπάνω φροντίδα όπως επιμέλεια χρειάζεται και το συρματόπλεγμα που το περιβάλλει. Ήδη όμως έχω ακούσει τον δήμαρχο να δίνει εντολές στην Τεχνική Υπηρεσία της πόλης να επιμεληθεί το δάσος Κάσδαγλη, όποτε θα προχωρήσουν τα σχετικά ζητήματα στην πόλη, με το Κάσδαγλη να έχει προτεραιότητα. Αυτό όμως που θέλω να σας πω σχετικά είναι ότι στο δάσος δεν μπορεί να εισέλθει ο γερανός και να κλαδέψει τα δέντρα όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα δέντρα στην πόλη και αυτό οφείλουμε να το έχουμε κατά νου.
Να συνεχίσουμε λοιπόν τη συζήτηση για τα θετικά της ενός έτους θητείας της δημοτικής Αρχής.
Να σας πω. Τα παραχωρητήρια του Ηλιακού Χωριού γίνονται πραγματικότητα μετά από 26 ολόκληρα χρόνια. Επειδή έπαιξα ρόλο σε αυτό, τον ρόλο ας μου τον αναγνωρίσουν οι κάτοικοι που ούτως ή άλλως τον αναγνωρίζουν και όχι ο Σύλλογος τους. Και να εξηγήσω: Μέσω του κ. Κεκέρογλου του προηγούμενου υφυπουργού Εργασίας με τον οποίο διατηρούμε μία προσωπική φιλία, πήγαμε με ολόκληρο τον Σύλλογο του Ηλιακού Χωριού, και να τονίσω εδώ εμένα δεν με ενδιαφέρει που ανήκει πολιτικά ο Σύλλογος, και «κάναμε μία ολόκληρη ιστορία» και αφού ο κ. Κεκέρογλου μελέτησε το θέμα, έδωσε τη λύση με νομοθέτημα. Πήγαμε επίσης στον ΟΑΕΔ και προχώρησε το ζήτημα περαιτέρω ο δήμαρχος. Κάπως έτσι ήμασταν πρόσφατα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στην πόλη ότι τα παραχωρητήρια θα δοθούν στους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού. Μέσω του αρμόδιου διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ ενημερωθήκαμε ότι θα τοποθετηθεί και φυσικό αέριο έως τη πόρτα των κατοίκων του Ηλιακού Χωριού. Θα ολοκληρωθεί και το αποχετευτικό τους που είναι σε πραγματικά άθλια κατάσταση.
Θα ήθελα να περάσουμε τώρα στις υπηρεσίες. Σε αυτές προσπαθούμε να είναι σωστές, δηλαδή με την καλή συμπεριφορά που αρμόζει στον δημότη και γρήγορες. Έχουμε ένα θέμα με τις εισπράξεις φόρων. Εμείς όπως ξέρετε είμαστε ένας δήμος αμιγούς κατοικίας, δεν έχουμε δικό μας νεκροταφείο, δεν έχουμε πολλά έσοδα. Είναι όμως ένα θέμα που έχουμε δρομολογήσει και θα το τακτοποιήσουμε άμεσα.
Θώμη Μελίδου