Πρώην αντιδήμαρχος και νυν πρόεδρος των σχολικών επιτροπών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο Χρήστος Φωτίδης, μέλος της δημοτικής πλειοψηφίας, εργάζεται για την άνοδο της ποιότητας ζωής στην Πεύκη.
Πρώην αντιδήμαρχος Πεύκης και νυν πρόεδρος των σχολικών επιτροπών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο Χρήστος Φωτίδης εργάζεται με στόχο την άνοδο της ποιότητας ζωής στην πόλη. Σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ τονίζει ότι τον πρώτο χρόνο διοίκησης της νέας Δημοτικής Αρχής όπως αυτή προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές του 2014, παράχθηκε αποτελεσματικό έργο, ενώ ως δύσκολο σημείο αναγνωρίζει την έλλειψη συνοχής στη διοικητική ομάδα της πόλης, έλλειψη που όμως όπως τονίζει δεν συνέστισε ορισμένο πρόβλημα στο προς εκτέλεση και παραγώμενο διοικητικό έργο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σχετικά: «Υπάρχουν άτομα στη δημοτική πλειοψηφία που δεν λειτουργούν ως ομάδα, λειτουργούν ως πρόσωπα, λειτουργούν με τους φίλους τους κ.λπ. Κάπως έτσι δώσαμε δικαιώματα στην αντιπολίτευση χωρίς να υπάρχει λόγος».
Πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος διοίκησης της νέας Δημοτικής Αρχής. Ποια κατά τη γνώμη σας ως μέλος της δημοτικής πλειοψηφίας τα θετικά και ποια τα αρνητικά της κατά τον πρώτο χρόνο διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης;
Να σας πω. Ήμασταν πολύ σοβαροί στα σοβαρά, αποτελεσματικοί σε ζητήματα που είχαν να επιλυθούν επί σειρά ετών. Σε ό,τι αφορά τις μεταξύ μας σχέσεις, τις σχέσεις των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας δεν μπορώ να διατυπώσω ότι ήταν οι καλύτερες. Υπάρχουν άτομα στη δημοτική πλειοψηφία που δεν λειτουργούν ως ομάδα, λειτουργούν ως πρόσωπα, λειτουργούν με τους φίλους τους κ.λπ. Κάπως έτσι δώσαμε δικαιώματα στην αντιπολίτευση χωρίς να υπάρχει λόγος.
Έντονα διατυπώθηκε κ. Φωτίδη κατά το περασμένο έτος ότι η δημοτική πλειοψηφία αντιμετώπιζε πρόβλημα συνοχής καθώς δημιουργούσε μία τέτοια εικόνα. Έτσι είναι;
Πράγματι, έβγαινε μία τέτοια εικόνα, ενώ στα σοβαρά είμαστε ενωμένοι! Παραδείγματος χάριν το ΠΕΑΠ με τόσες εκδηλώσεις και κορυφώσεις και θέματα ελέγχου της προηγούμενης διαχείρισης που πραγματοποίησε και η στήριξη υπήρχε από όλους. Αξίζει όμως σχετικά να επισημάνω ότι πράγματι το ΠΕΑΠ έκανε τόσες εκδηλώσεις πέρυσι όσες αντιστοιχούν σε πέντε δήμους. Το περασμένο καλοκαίρι «δεν το ακουμπήσαμε» για πολλούς λόγους, κυρίως γιατί δεν έχει οριστεί ο χώρος εκείνος, αν και θα το ήθελα και έχει τοποθετηθεί και στο πρόγραμμά της παράταξής μας, να πραγματοποιήσουμε δηλαδή καλοκαιρινό φεστιβάλ. Αυτό δεν έγινε και γιατί όπως σας είπα δεν έχει οριστεί ο κατάλληλος χώρος αλλά και γιατί δεν είχαμε τα χρήματα. Την πρότασή μας αυτή όμως θα την υλοποιήσουμε όπως επίσης στους στόχους μας εντάσσεται και η δημιουργία ενός δημοτικού κινηματογράφου.
Ποιος ήταν ο ρόλος σας αυτόν τον χρόνο που πέρασε;
Είχα τον άχαρο ρόλο να μην έχω δικό μου κομμάτι που να μπορώ να διευθύνω και να λύνω προβλήματα, συνεργάστηκα όμως με τους άλλους αντιδημάρχους και προώθησα την επίλυση των προβλημάτων ως αντιδήμαρχος Πεύκης. Προσπαθήσαμε έτσι όλοι μαζί καθώς είχα την επικοινωνία με τον δημότη να σταθούμε δίπλα τους και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους για τον ενιαίο Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης. Παρακολουθούσα λοιπόν την εξέλιξη των αιτημάτων των δημοτών (π.χ. το καπάκι του κάδου απορριμμάτων που λείπει, η λάμπα που έχει χαλάσει κ.λπ.) και ενημέρωνα τους πολίτες για το χρονικό διάστημα επίλυσης του αιτήματός τους. Έτσι λύσαμε μικρά ζητήματα καθημερινότητας… μέχρι ένα μεγάλο ζήτημα που αφορούσε σε ένα πεύκο που θα έπεφτε καθώς είχε ένα μεγάλο κλαδί, ζήτημα το οποίο για να διευθετηθεί έπρεπε να περάσει και από το δασαρχείο αλλά και από την Ποιότητα Ζωής, όπου τυχαίνει να είμαι μέλος. Συνολικά προσπάθησα ως αντιδήμαρχος Πεύκης να υπηρετήσω όσο μπορούσα την πόλη και τους δημότες γιατί θεωρώ ότι ο δημότης θέλει να βρίσκεσαι κοντά του, να έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον αιρετό ακόμα και στις περιπτώσεις που ένα ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί, όπως παραδείγματος χάριν η ανακατασκευή ενός πεζοδρομίου που θα σκόνταφτε κυρίως σε οικονομικούς λόγους στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.
Θα ήθελα όμως σε αυτό το σημείο να σας αναφέρω για τον εθελοντισμό στον Δήμος.
Πείτε μας λοιπόν κ. Φωτίδη.
Ο εθελοντισμός στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Οι εθελοντές μας πραγματικά συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πόλη, ιδίως στις δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Να ξέρετε ότι μολονότι ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης ανήκει στις πόλεις των Βορείων Προαστίων και θεωρείται ότι οι οικογένειες που διαμένουν στην πόλη ανήκουν στη μεσοαστική τάξη, εντούτοις υπάρχουν αρκετοί δημότες μας που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης. Για τα ζητήματα αυτά συνεργαστήκαμε και με τις εκκλησίες, έτσι δεν μπορώ να μην αναφερθώ ειδικά την ενορία της Αγίας Βαρβάρας στη Λυκόβρυση αλλά και του Αγίου Παντελεήμονα και του Πέτρου και Παύλου όπου οι ιερείς βρίσκονται σε εγρήγορση και παρέχουν πραγματικά πολύτιμη βοήθεια.
Αυτό όμως που μας πίκρανε φέτος ξέρετε αφορούσε το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2015 η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης, ενώ προχώρησε η διαδικασία για την ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ στην Πεύκη. Το γήπεδο πραγματικά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, παθαίνουν ρήξη χιαστού οι ποδοσφαιριστές, είναι γεμάτο λακκούβες το γήπεδο, ενώ τα ταρτάν έχει τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρόσφατα άλλωστε ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης ανέλαβε να δρομολογήσει τις απαραίτητες επισκευές (αποδυτήρια) ώστε στα τέλη του μήνα το γήπεδο να έχει πιστοποίηση λειτουργίας. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι είχαμε μία πρόταση μέσω του Δήμου Αμαρουσίου για διαδημοτική συνεργασία. Να υπερθεματίσω σχετικά τονίζοντας ότι θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με όμορους Δήμους. Και επειδή με έναν όμορο Δήμο σαν το Μαρούσι που και λειτουργεί και είναι μεγάλος και διαθέτει δομές πολύ περισσότερες από εμάς, μία διαδημοτική συνεργασία θα προσέφερε στην πόλη μας τεράστια βοήθεια. Όμως δεν ξέρω αναλυτικά τους όρους της σύμβασης που προτάθηκε καθώς απείχα και από το ΠΕΑΠ αυτή τη φορά, τούς άκουσα όμως, ότι ήταν λίγο ασαφείς. Το «πήρε» όμως πάνω του ο δήμαρχος και είπε ότι θα προχωρήσουμε σε μία πολύ καλύτερη συνεργασία και όπως συνεργαζόμαστε, άλλωστε το έχουμε δείξει, στο επισιτιστικό πρόγραμμα, στα θέμα των απορριμμάτων, το ίδιο ευελπιστώ ότι θα κάνουμε και με μία τέτοια διαδημοτική συνεργασία στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Και δεν είναι μόνον αυτό. «Έχω ακούσει» ότι θα προχωρήσει και διαδημοτική συνεργασία στον πολιτισμό, τομέα που πρεσβεύω ακράδαντα. Άλλωστε ο Θύμιος Καρακατσάνης που ήμασταν συνεργάτες πάνω από 15 συναπτά έτη και ήμουν βοηθός του σε αρκετά έργα που σκηνοθέτησε, ήταν πάντοτε υπέρ αυτή της λογικής. Διατύπωνε: «φτιάχνουμε μία παράσταση, στόχος είναι να πάει σε όλους τους Δήμους». Αυτή είναι μία διαδημοτική συνεργασία ανεξαρτήτως με ποιους όρους αυτή θα πραγματοποιηθεί, εάν θα είναι με επιδότηση, με επιχορήγηση, εάν θα είναι μία καινούρια φρέσκια ιδέα κ.λπ.