Την έντονη αντίθεσή της στην εικόνα που δείχνουν άρχοντες του Δήμου κατά την παρουσία τους σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις για την κοπή πρωτοχρονιάτικής πίτας συλλόγων και φορέων εξέφρασε με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ 2020». Στην ανακοίνωση, καταφέρεται εναντίον των «άγονων διαξιφισμών» και κάνει λόγο για «επικίνδυνα μονοπάτια διχασμού και διχόνοιας» που εμφανίζονται ακόμα και στο περιθώριο παραδοσιακών εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
Τα έθιμα στην πατρίδα μας είναι ολοζώντανη η εθνική μας παράδοση. Ένα από αυτά είναι και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας από όλους τους φορείς του Δήμου μας οι οποίοι προσκαλούν τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν και να ευχηθούν όλοι μαζί για το καλό του νέου χρόνου.
Είναι πολύ όμορφες οι εκδηλώσεις αυτές γιατί εμπνέουν ομόνοια, αδελφοσύνη μα προ πάντων σύμπνοια, κάτι φυσικά που διαρκεί μόνο για εκείνες τις στιγμές. Παρ όλα αυτά λειτουργούν συναινετικά και εορταστικά, τιμώντας την παράδοση και τις θρησκευτικές συνήθειες που διατηρούνται στο χρόνο αναλλοίωτες, γιατί ο λαός μας τις σέβεται και τις τιμά.
Άγονοι διαξιφισμοί…
Η Δημοτική μας κίνηση προσκλήθηκε σχεδόν σε όλες και προσπάθησε να συμμετάσχει σε αυτές με καθολική συμμετοχή, θεωρώντας ιδιαίτερη τιμή αυτές τις προσκλήσεις Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε κάποιες εμπειρίες από αυτές, που αναμφισβήτητα αλλοιώνουν το ουσιαστικό νόημά τους. Σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις παρακολουθήσαμε τους άγονους διαξιφισμούς κάποιων δημοτικών αρχόντων ή και άλλων εκπροσώπων φορέων που βρήκαν την ευκαιρία σε ένα όμορφο ακροατήριο να ξιφουλκήσουν κατηγορίες και αναθέματα εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων.
Αυτό ακριβώς αμαύρωνε κάθε φορά τις προσπάθειες των εκάστοτε διοργανωτών και αλλοίωνε την εορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα της παραδοσιακής κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Είθισται αυτοί που καλούνται να ευχηθούν δημόσια, να εκφράζονται με ευχές και ήπιες παραινέσεις για τη νέα χρονιά, ευχόμενοι στη Δημοτική Αρχή και στους εκπροσώπους της υγεία και δύναμη στο δύσκολο έργο τους, Αυτό στις φετινές εκδηλώσεις δεν το αισθανθήκαμε και με λύπη και δυσφορία διαπιστώναμε πως η σύμπνοια και η ομόνοια έχουν χαθεί από το Δήμο μας. Δεν τα γράφουμε αυτά χωρίς λόγο.
Άμεση ανάγκη μια νέα πορεία
Ο Δήμος μας τον τελευταίο καιρό βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια διχασμού και διχόνοιας που φάνηκαν ανάγλυφα ακόμη και σε αυτές τις όμορφες παραδοσιακές εκδηλώσεις.
Σημεία των καιρών επικίνδυνα και διχαστικά σε καιρούς δύσκολους και ανηφορικούς. Η επισήμανσή μας αυτή δεν είναι δική μας μόνο διαπίστωση. Είναι καθολική εμπειρία των περισσότερων από όσους παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για τις οποίες αναφερόμαστε. Πρωτόγνωρα συναισθήματα και νέες επικίνδυνες πρακτικές υιοθετούνται!
Είναι άμεση ανάγκη να συνέλθουμε όλοι και να χαράξουμε νέα πορεία! Είναι άμεση ανάγκη και επιβεβλημένο καθήκον.