Με έμπνευση και δημιουργικότητα ολοκληρώθηκε η έκθεση ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης από συμπολίτες – καλλιτέχνες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης (16-20/11). Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν έργα προσωπικής δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης με βιωματικό αλλά και συναισθηματικό περιεχόμενο. Πολύχρωμα τοπία, προσωπογραφίες, ελαιογραφίες, χαλκογραφίες, πίνακες, ιδιαίτερες κατασκευές και τεχνοτροπίες από ξυλογλυπτική και πέτρα κυριαρχούν στον εκθεσιακό χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εικαστικό που επικοινωνεί την καλλιτεχνική προσπάθεια σε έντυπα του ΠΕ.Α.Π. προέρχεται από ομώνυμο έργο ζωγραφικής του εγνωσμένης αξίας αείμνηστου καλλιτέχνη – ζωγράφου Αιμίλιου Φρέρη, που προσφέρθηκε από τη σύζυγό του Μάντζαρη – Φρέρη Αναστασία η οποία εξέθεσε σπουδαία έργα στην έκθεση.
Εκθέτες που έλαβαν μέρος:
Αποστόλου Καλλιόπη, Γαζεπίδης Γιώργος, Γεωργουλίδου Αναστασία, Γιαννούλη Ευθαλία, Γκεζερλής Βελισσάριος, Γκεζερλής Γιώργος, Γρετσίστα Ελένη, Δεμερτζή Αγγελική, Ελευθερίου Λαμπρινή, Καρατζούνης Νίκος, Λάλος Βασίλης, Μάντζαρη Φρέρη Αναστασία, Μπολέτη Μαίρη, Παπαχριστοδούλου Μαρία, Παππάς Βάιος, Στυλιανίδου Σαλονικοπούλου Βέρα, Φίλιππας Θεοφάνης, Φωτοπούλου Σοφία, Ψαρρός Ευστράτιος.
Η αξία της τέχνης στην καθημερινότητά μας
Τέχνη είναι η συνειδητή ενέργεια, αλλά και η ιδιαίτερη ικανότητα του ανθρώπου για δημιουργία έργων που προκαλούν αισθητική συγκίνηση και αναπτύσσουν προβληματισμό. Μέσω της τέχνης, δεν εκφράζεται μόνο το ιδεώδες του ωραίου, σύμφωνα με την ιδιαίτερη αισθητική του καλλιτέχνη και της εποχής του, αλλά και ένας κοινωνικής υφής προβληματισμός, ανάλογος με τις ιδεολογικές αντιλήψεις, τους κοινωνικούς προσανατολισμούς, τις αξιολογικές προσεγγίσεις του δημιουργού και τις ιδιαίτερες συνθήκες του καιρού του.
Η σημασία της στη ζωή μας
Η τέχνη συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου: α) καλλιεργεί τις πνευματικές δυνάμεις (κρίση, αντίληψη, φαντασία, επινοητικότητα κ.ά.) και β) διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και τα ενδιαφέροντά του. Τον καθιστά ικανό να προσεγγίσει πολυπρισματικά την πραγματικότητα και να διεισδύει στις εσωτερικές πτυχές της.
Αναπτύσσει την αισθητική του: α) διαμορφώνει το αισθητικό κριτήριο, τη δυνατότητά του, δηλαδή, να αποτιμά ορθά τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα, β) καλλιεργεί την αίσθηση του ωραίου, του μέτρου, της συμμετρίας και της αρμονίας και γ) διδάσκει στο άτομο να βλέπει τα πράγματα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα που ξεφεύγει απ’ τη χρηστική αντίληψη της ζωής.
Σημαντική είναι η επίδρασή της στην κοινωνικοπολιτική ζωή: α) δεν αποτελεί μέσο επικοινωνίας και σύσφιξης των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά προβάλλει και πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς, κοινωνικο-πολιτικές αξίες, όπως είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η ειρήνη κ.ά., β) αφυπνίζει τις συνειδήσεις των πολιτών και τους ευαισθητοποιεί για σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Επηρεάζει τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του ανθρώπου: α) προβάλλει υψηλές αξίες και ανώτερα ιδανικά και β) συντελεί σε μια επανιεράρχηση αξιών και τονώνει την έφεσή του να αγωνιστεί για την πραγμάτωση υψηλών στόχων.
Επιδρά θετικά στον ψυχισμό του ατόμου: α) εκλεπτύνει τον ψυχικό κόσμο και εξευγενίζει τα συναισθήματα μέσω της αισθητικής προσέγγισης, β) απαλλάσσει από το άγχος της καθημερινότητας και την υπερένταση, λειτουργώντας ως μορφή εκτόνωσης που απελευθερώνει από την εσωτερική πίεση και ένταση και γ) προκαλεί την κάθαρση στο δημιουργό και το δέκτη.
Αποτελεί μέσο που εκφράζει την ιδιαιτερότητα της προσωπικής δημιουργίας: α) αναδεικνύει τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες του ατόμου και β) ικανοποιεί την ανάγκη του ανθρώπου να εξωτερικεύει τις ιδέες και τις ανησυχίες του, να αισθητοποιεί τα οράματά του.
Συμβάλλει στην ηθική αρτίωση του ανθρώπου: α) προβάλλει ανθρωπιστικές αξίες και πρότυπα ηθικές ζωής και β) απαθανατίζει τις μεγάλες ηθικές πράξεις.