Το θέμα της πώλησης του χώρου της Κεραμικής Αμαρουσίου από την ΕΤΑΔ μέσω πλειστηριασμού συνεχίζει να απασχολεί και τα κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).
Την σχετική ερώτηση με θέμα «Για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και ιδιοκτησίας του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης ως σημαντικού ιστορικού, πολιτιστικού χώρου», υπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος Αφροδίτη Κτενά, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Τσοκάνης και αναφέρει τα εξής:
«Με απόφαση της Διοίκησης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχωρά η πώληση του οικόπεδο έκτασης 3.180 τ.μ., όπου στεγάζεται το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης στο Μαρούσι, μαζί με το διατηρητέο αυτό κτήριο. Με ανακοίνωσή της η ΕΤΑΔ δημοσιοποιούσε ότι στις 20 του Μάη θα διεξαγόταν ηλεκτρονικός ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του ιστορικού αυτού ακινήτου.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο, συνυφασμένο με την ιστορική παράδοση της άλλοτε «Κεραμούπολης». Σε συνδυασμό με τη θέση του επί της Λεωφόρου Κηφισίας αντί να συμβάλλει στην παραπέρα ανάδειξή του με τη συνδρομή του Συνεταιρισμού Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως άλλος ένας χώρος προς πώληση.
Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση η κυβέρνηση προχώρησε και σε πρακτικές αποπροσανατολισμού με φορέα τη δημοτική Αρχή στο Μαρούσι. Ο Δήμαρχος της πόλης το Νοέμβρη του 2023, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωνε ότι το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης ως διατηρητέου πολιτιστικού οικήματος και να περιέλθει η διαχείρισή του στο Δήμο Αμαρουσίου, έβρισκε θετική αποδοχή.
Η απόπειρα της κυβέρνησης, να ξεπουλήσει ένα ευρείας εμβέλειας ιστορικό, πολιτιστικό «τοπόσημο» του Αμαρουσίου, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Έρχεται σε συνέχεια πλήθους άλλων επιλογών, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδιασμού στην Αττική, στον οποίο εντάσσεται και ο Βόρειος Τομέας, με βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρούν σε σειρά παρεμβάσεων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα η μετεγκατάσταση του Καζίνο Πάρνηθας ως «Project Voria», η προσπάθεια υλοποίησης του Master Plan για την εμπορευματοποίηση του Πεντελικού Όρους, ενώ δεν μας διαφεύγουν οι επιθέσεις εμπορευματοποίησης, που έρχονται και επανέρχονται κατά καιρούς ενάντια στο Δάσος Συγγρού την τελευταία 20ετία από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν.
Οι κάτοικοι της περιοχής, οι μαζικοί του φορείς αντιλαμβάνονται ότι η παραπάνω εξέλιξη με το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αποτελεί τον επόμενο κρίκο μιας μακριάς ήδη αλυσίδας χωροταξικών παρεμβάσεων, που μεταλλάσσουν τη Βόρεια Αθήνα, με επίκεντρο το Μαρούσι, σε χώρο κερδοφόρων για το κεφάλαιο επενδύσεων, καταστροφικών, όμως, για την ποιότητα ζωής της λαϊκής οικογένειας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Να ακυρωθεί κάθε διαδικασία για την εκχώρηση σε ιδιώτες του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης.
– Την παραπέρα ανάδειξή του ως σημαντικού ιστορικού, πολιτιστικού στοιχείου υπό δημόσια διαχείριση και με τη συνδρομή του Συνεταιρισμού Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών».
Για το θέμα ερώτηση είχε καταθέσει και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να απαντά προ ημερών, γνωστοποιώντας την εκ νέου παράταση της ημερομηνίας του πλειστηριασμού, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον Δήμο Αμαρουσίου να αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την απόκτηση του χώρου, με επίκεντρο το Πράσινο Ταμείο,