Την είδηση ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) στον οποίο θα προβλέπονται θέσεις δημοτικής αστυνομίας έδωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στο πλαίσιο της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της Τρίτης 29 Οκτωβρίου για την κατάσταση του εμπορικού-ιστορικού κέντρου της πόλης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ Κώστας Δραγάτης.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα αποτελέσει το υπόβαθρο προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και να γίνει πιο εύρυθμη η κυκλοφοριακή λειτουργία στην περιοχή, καθιστώντας την εμπορική «καρδιά» της πόλης πιο προσιτή στο καταναλωτικό κοινό.
Παράλληλα, περιγράφοντας τα δεδομένα που επικρατούν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, ο δήμαρχος, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι τοπικές αγορές έχουν αλλάξει ως προς τα δυναμικά κοινά και τις καταναλωτικές συνήθειες», υπογράμμισε ότι «η αγορά του Αμαρουσίου στο ιστορικό κέντρο αντιμετωπίζει ζητήματα όπως το γεγονός ότι διαθέτει καταστήματα μικρού εμβαδού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν μεγάλες φίρμες, ότι υπάρχει θέμα προσβασιμότητας καθώς υπάρχουν λίγα πάρκινγκ με δεδομένο ότι ο κόσμος έχει αλλάξει συνήθειες και κινείται με το αυτοκίνητο, αντί να χρησιμοποιεί λεωφορεία ή να περπατά όπως παλαιότερα». Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος επικαλέστηκε μελέτη που είχε εκπονηθεί πριν μερικά χρόνια, η οποία έδειχνε ότι περίπου 5,5 χιλιάδες άτομα επιθυμούσαν να έρθουν για τα ψώνια τους στο Μαρούσι, αλλά δεν το έκαναν επειδή δεν έχουν πού να παρκάρουν.
«Τα μικρά μαγαζάκια δεν αποτελούν μαγνήτες για το κοινό. Θα έρθουμε σε επαφές μέσω του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου (ΕΣΑΜ) με τους καταστηματάρχες, διότι θέλουμε να φέρουμε στην αγορά διάφορα event και πολιτιστικές δράσεις, προκειμένου να τονώσουμε και την κίνηση στην αγορά», ανέφερε ο Θ. Αμπατζόγλου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια σύγχρονη μελέτη στη λογική του «Open Mall» είτε με άλλες προτάσεις αξιοποίησης του κέντρου, με τομείς επικέντρωσης (εστίαση, τεχνολογία, ρουχισμός κ.λπ.), ώστε να οικοδομηθεί μια νέα ταυτότητα και χαρακτήρας στην αγορά.
«Οι συνθήκες του εμπορικού κέντρου είναι καλές, οι πεζόδρομοι λειτουργούν, έχουμε αποφύγει να κάνουμε άλλα έργα υποδομών για να μην ξανακλείσει η περιοχή και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση μπορεί να κατατεθεί για αυτό το σοβαρό θέμα», ανέφερε ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος.
Μάλιστα, η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Βουρλάκη ανακοίνωσε την πρόθεση της διοίκησης για «αναβίωση» της προνομιακής για δημότες του Αμαρουσίου «Artemis Card», αναφέροντας ότι «έχουμε στείλει στον ΕΣΑΜ επιστολή για να δούμε ποιοι επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας, ώστε να προσθέσουμε άλλο ένα εργαλείο τόνωσης της τοπικής αγοράς» και προσθέτοντας ότι «περισσότερα θα παρουσιάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Κ. Δραγάτης: «Ανοίκιαστο το 20% των μαγαζιών»
Στην τοποθέτησή του, ο ερωτών δημοτικός σύμβουλος Κ. Δραγάτης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 20% των καταστημάτων του Μαρουσιώτικου εμπορικού κέντρου είναι ανοίκιαστα. Όπως, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά, το εμπορικό κέντρο «The Mall» διαθέτει συνολικά 200 καταστήματα, εκ των οποίων λειτουργούν τα 175 «που όμως πιάνουν διπλά και τριπλά τμήματα, άρα τα πραγματικά κενά καταστήματα είναι από 0,5 έως 1,5% το πολύ, για να έχουμε και μια σύγκριση, επειδή διαχρονικά επιτρέψαμε να δημιουργηθεί υπό προνομιακές συνθήκες μια δεύτερη αγορά στην πόλη».
Ο Κ. Δραγάτης απέδωσε τα προβλήματα της Μαρουσιώτικης αγοράς «στην έλλειψη φροντίδας και αντανακλαστικών από τις διοικήσεις του Δήμου σε τακτική βάση αφού η αγορά είναι όντως δυναμική όπως ανέφερε και ο δήμαρχος, στην απουσία μελέτης και την αδιαφορία για συγκριτική έρευνα σε σχέση με ακμάζουσες αγορές γειτονικών Δήμων, στην κατασπατάληση επενδύσεων σε μερικές αναπλάσεις δίχως συνολικό σχέδιο και τις τεράστιες ευεργεσίες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πόλης».
Τοπικές και γενικές προτάσεις
Ο ερωτών δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με τις προτάσεις του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ σε τοπικό και πιο γενικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, σε τοπικό επίπεδο πρότεινε:
– Σωστή λειτουργία χώρων στάθμευσης με τα ανάλογα μηχανήματα, αλλά και σε όλους τους δημόσιους χώρους, μέχρι να λειτουργήσει Δημοτική Αστυνομία.
– Αλλαγή στον σχεδιασμό της Δημοτικής Συγκοινωνίας ώστε να συνδέει και να φέρνει κόσμο στην αγορά, ενώ επισήμανε ότι στα λεωφορεία δεν υπάρχει οπτικοακουστικό και άλλο υλικό που να πληροφορεί το επιβατικό κοινό για την αγορά της πόλης.
– Άμεση εφαρμογή και τόνωση διαγραμμίσεων και οδοσημάνσεων (διαβάσεις πεζών κ.λπ.)
– Τοποθέτηση μεγάλων πινακίδων σε όλα τα πάρκινγκ, τις εισόδους της πόλης ς και στις στάσεις των μέσων μεταφορών που να οδηγούν στην αγορά και σε διάφορα τοπόσημα, πλατείες κλπ. με χάρτες, διαδραστικούς πίνακες με σκανάρισμα που θα οδηγεί σε σχετικό υποσέλιδο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.
– Ειδικά πλαίσια για κάλυψη των κάδων απορριμμάτων μέχρι να υπογειοποιηθούν, τοποθέτηση μικρών καλαθιών απορριμμάτων σε όλους τους δρόμους του κέντρου και ακόμη καλύτερη αποκομιδή και πλύση των κάδων αλλά και των δρόμων του εμπορικού κέντρου.
Οι γενικότερες προτάσεις της παράταξης συνίστανται στα εξής:
– Ειδική πολεοδομική πολιτική για το εμπορικό κέντρο της πόλης
– Εξεύρεση υπόγειων πάρκινγκ. «Προτείνουμε την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης με το υπουργείο Γεωργίας για τον χώρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) πίσω από το παλαιό δημαρχείο, αλλά και το οικόπεδο Καρούζου στο κέντρο με επιβολή όλων των προστίμων και τελών που έχουμε δικαίωμα να επιβάλουμε και κατόπιν να πάμε στις τράπεζες να διαπραγματευτούμε για την ιδιοκτησία του», τόνισε ο Κ. Δραγάτης.
– Διεκδίκηση από την Πολιτεία ενός ειδικού κεφαλαίου για το Μαρούσι «για όλα όσα υπέστη η πόλη με τις ειδικές φωτογραφικές ρυθμίσεις της τα τελευταία 40 χρόνια», όπως σημείωσε.
– Απόφαση βάσει μελέτης για τον εμπορικό χαρακτήρα της πόλης, όπως π.χ. η Κηφισιά έχει τον δικό της ή το Χαλάνδρι και η Νέα Ιωνία που έχει μικρά μαγαζιά, «καθώς δεν θέλουμε να έρθουν μεγάλα μαγαζιά και φίρμες όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος», όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, για να προσθέσει: «Επειδή είναι αργά για να ανταγωνιστούμε αυτές τις αγορές, έχουμε υποστηρίξει ότι μπορούμε να γίνουμε αγορά με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά (πράσινη ενέργεια, ανακύκλωση, υγιής τρόπος ζωής κ.λπ.)».
– Τοποθέτηση στεγάστρων και παρτεριών που θα εκμεταλλεύονται το νερό βροχής.
– Ενοποίηση του δάσους Συγγρού και του αναπλασμένου κτήματος Καρέλλα με το εμπορικό κέντρο.