Τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται και καταψηφίζει τον Κανονισμό Λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αμαρουσίου παραθέτει με σχετική της ανακοίνωση η παράταξη της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Αναλυτικά, ο συνδυασμός του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψηφίζει από λόγους αρχής ένα Κανονισμό με προμετωπίδα τις διατάξεις, που αφαιρούν από το Δημοτικό Συμβούλιο βασικές του αρμοδιότητες, παραχωρώντας τες σε ένα ολιγομελές όργανο, τη Δημοτική Επιτροπή. Όργανο, που συνεδριάζει και αποφασίζει για ζητήματα, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, όλων των εργαζόμενων – δημότες του Μαρουσιού – μακριά από την άμεση, ζωντανή λαϊκή παρουσία και έλεγχο.
Καταψηφίζει, επίσης, τον προτεινόμενο Κανονισμό και για συγκεκριμένες διατάξεις και παραλείψεις του, που επιδεινώνουν παραπέρα τις συνθήκες λειτουργίας του από πλευράς λογοδοσίας και διαφάνειας επιδιώκοντας να προωθείται το αντιλαϊκό έργο της Διοίκησης με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις και πολιτική φθορά.
Ως πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραθέτουμε τις παρακάτω με τη σειρά που εμφανίζονται στο σώμα του Κανονισμού:
1. Στην παρ.1 του άρθ.3 κατοχυρώνει τη διπλή ψήφο του Προέδρου σε περίπτωση ισοψηφίας. Της οποίας έγινε ήδη, αλλά εκ των υστέρων(!), χρήση σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου, προκειμένου να δοθεί «αβάντα» στη μετεγκατάσταση του καζίνο στο Μαρούσι ενόψει της επικείμενης έκδοσης της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.
2. Στην παρ.5(α) δίνεται η δυνατότητα σύντμησης σε 3 μόλις ημέρες του διαστήματος αποστολής της Πρόσκλησης προς τα μέλη της Δ.Ε. με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης (ΗΔ) και μάλιστα χωρίς αυτή να συνοδεύεται από όλες τις σχετικές εισηγήσεις και τα όποια συνημμένα.
3. Στο άρθρο 4, προκειμένου για θέματα εκτός ΗΔ (ΕΗΔ), πέφτει «κόφτης» μιας ώρας για τη συζήτησή τους. Δεν φτάνει, που τα σοβαρά αυτά – κατά κανόνα – θέματα αιφνιδιάζουν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, αλλά δεν τους δίνεται ούτε ο χρόνος να ενημερωθούν ώστε να διαμορφώσουν μια όσο γίνεται πιο ασφαλή άποψη.
4. Στο ίδιο άρθρο 4 δίνεται χρόνος 3 μόλις λεπτών στον ομιλητή να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους καταψηφίζει ένα θέμα και 2 λεπτών για τη δευτερολογία του. Υπό τις ασφυκτικές αυτές συνθήκες δεν προβλέπεται καν η δυνατότητα κατάθεσης σχετικού υπομνήματος για καταχώρηση στα πρακτικά.
Παραχωρούνται, ακόμη, στον εκάστοτε Πρόεδρο και σε μια γελοία προσπάθεια επίδειξης πυγμής, αλήστου μνήμης εξουσίες του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Εξουσίες, που φτάνουν μέχρι και την απαγόρευση από την καταχώρηση στα πρακτικά ολόκληρων ομιλιών αν σε αυτές ο ομιλητής «απομακρύνεται από το προς συζήτηση θέμα» κατά την ανέλεγκτη κρίση του Προέδρου! Κόφτης, τέλος, «3 λεπτών και μόνο»(!) πέφτει και στην ομιλία εκπροσώπου φορέα προκειμένου να αναπτύξει τα επιχειρήματα του συλλόγου ενάντια σε σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της δημοτικής Αρχής.
Τέλος, με τη φόρα που έχει πάρει η Διοίκηση, αποφεύγει να κατοχυρώσει και τυπικά το αναφαίρετο δικαίωμα αναπληρωματικού μέλους της ΔΕ, που παρευρίσκεται χωρίς δικαίωμα ψήφου, να εκφέρει άποψη για κάποιο σοβαρό κατά την κρίση του θέμα. Αν αυτό αποτελεί τροχιοδεικτική βολή ειδικά κατά της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού είναι ο μόνος συνδυασμός, που δεν συμμετέχει με τακτικό μέλος στη ΔΕ – αν και 3ος σε δύναμη στο ΔΣ – τους λέμε ότι ματαιοπονούν.
5. Σε μια ανάλογη κατεύθυνση, στο άρθ.5 δεν κατοχυρώνεται και τυπικά ούτε η καταχώρηση στα πρακτικά των ομιλιών των αναπληρωματικών μελών, που παρευρίσκονται χωρίς δικαίωμα ψήφου.
6. Αίσθηση προκαλεί η απόπειρα της Διοίκησης να «λογοκρίνει» με το άρθρο 6 ακόμη και τη σχετική με το συζητούμενο θέμα υπ’ αρ. 303/2.4.24 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: Ψ2ΞΝ46ΜΤΛ6-Χ03), με την οποία κατά τα άλλα συμμορφώνεται πλήρως. Από τον τίτλο του Κεφ. Η («Απόφαση Δημοτικής Επιτροπής») αφαιρείται η ενότητα «1. Κατάρτιση απόφασης».
Και ο λόγος προφανής: Στην υπόψη ενότητα ορίζεται ότι στο σώμα της απόφασης, που προηγείται του διατακτικού, πέραν της εισήγησης και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, πρέπει επίσης να καταγράφονται περιληπτικά, μεταξύ και άλλων, τόσο οι «γνώμες που αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση» όσο και οι «απόψεις της τυχόν μειοψηφίας». Διάταξη καθόλου βολική για τη Διοίκηση, που επιμένει να κρατάει τη λειτουργία του «υπερ-οργάνου» αυτού μακριά από τα μάτια του Μαρουσιώτικου λαού.
Μάταιος ο κόπος τους. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ το είπε και το κάνει: «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!».