«Τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης μας πληρώνουν, μεταξύ άλλων, και με ολοήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης τη διαχρονική, συνειδητή απραξία των αστικών κυβερνήσεων, των Διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αμαρουσίου ειδικότερα», αναφέρει η παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Αμαρουσίου σε ανακοίνωσή της, επιρρίπτοντας ευθύνες στην διοίκηση για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την σφοδρή κακοκαιρία «Μήδεια».
Η πλήρης ανακοίνωση:
«Από το πρωί της Κυριακής 14/2 οι πάντες του κρατικού μηχανισμού – Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι – διαβεβαίωναν μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μέσων για την πλήρη ετοιμότητά τους στην αντιμετώπιση της «Μήδειας». Και πάλι, όμως, η οδυνηρή πραγματικότητα τους έβγαλε όλους αναξιόπιστους. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού για το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, το «όφελος» για τα λαϊκά στρώματα, (δηλαδή η ασφαλής, για τη σωματική τους ακεραιότητα, κυκλοφορία, η ηλεκτροδότηση, ακόμη και η υδροδότηση των νοικοκυριών τους) τους βγαίνει ασύμφορο σε σχέση με το «κόστος», (όπως επιμένουν να ονομάζουν) που απαιτείται για την εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού και έμψυχου δυναμικού!
Έτσι, μπροστά στο γενικό «αλαλούμ» που προκάλεσε και στην Αττική η «Μήδεια», με τους εργαζόμενους στην «Πολιτική Προστασία» του δήμου και τους αποδεκατισμένους σε προσωπικό «εναερίτες» της ΔΕΔΗΕ να ξεπερνούν τα όρια αντοχής τους, είχε και το Μαρούσι την «τιμητική» του. Με τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης μας να πληρώνουν, μεταξύ άλλων, και με ολοήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης τη διαχρονική, συνειδητή απραξία των αστικών κυβερνήσεων, των Διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αμαρουσίου ειδικότερα.
Έτσι, παρά τις υπερ -προσπάθειες των λιγοστών εργαζόμενων του Δήμου και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα πρόληψης (πχ έγκαιρο κλάδεμα δέντρων σε πευκόφυτους κοινόχρηστους χώρους του δήμου, επαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, που εντάσσεται στο αντικείμενο της πολιτικής προστασίας, απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα), πολλές συνοικίες του δήμου παραμένουν μέχρι σήμερα, νωρίς απόγευμα της Τετάρτης, οδικά αποκλεισμένες λόγω χιονιού και επίπαγου, που παραμένουν ακόμη στο οδόστρωμα. Κι όταν λέμε «περιοχές» μιλάμε για οικογένειες με ηλικιωμένους, για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία απαιτούν τακτική και άμεση παρακολούθηση, ακόμη και αντιμετώπιση.
Αποκαλυπτικός της έλλειψης προετοιμασίας του Δήμου από πλευράς σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων είναι και ο πρόσφατος Απολογισμός για 2019, καθώς δεν έχει τίποτα να παρουσιάσει από πλευράς οργάνωσης και εκπαίδευσης. Όπως αναφέρει το σχετικό τεύχος διενεργήθηκαν τρείς «ασκήσεις εκκένωσης κτηρίου», και αυτό είναι όλο! Ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι το τηλέφωνο της «Πολιτικής Προστασίας», που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου (213.20.38.100) δεν απαντά, μια και υποκαταστάθηκε από το τηλ. κέντρο του Δημαρχείου, όπως διαπίστωσε η Λαϊκή Συσπείρωση το απόγευμα της Κυριακής, παραμονή επέλευσης της «Μήδειας».
Τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας, άγνοιας ή έλλειψη ικανότητας του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης. Είναι συνέπεια μια συνειδητής πολιτικής, που τα βάζει όλα στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» με το δίσκο να γέρνει πάντα υπέρ του οφέλους των επιχειρημάτων ομίλων. Στερώντας, μεταξύ άλλων, και πόρους ζωτικής – στην κυριολεξία – σημασίας για τα λαϊκά στρώματα για να τους διοχετεύει σε τομείς, που επιλέγονται με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου.
Μια ακόμη «σημαδιακή» περίπτωση για να βγάλουν οι εργαζόμενοι, μέσα κι απ’ τη δική τους πείρα, τα δικά τους συμπεράσματα».
Διαβάστε: Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου: Απάντηση στον Συνήγορο του Πολίτη, με ερωτηματικά