Διευκρινίσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη προς την διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ως προς την λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, μετά από προσφυγή της Μαρουσιώτισσας Έφης Μανιάτη, όπως αποκάλυψε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, δίνει ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιάννης Νικολαράκος, δίχως, ωστόσο, να αποσαφηνίζονται όλες οι καταγγελίες.
Διαβάστε: Συνήγορος του Πολίτη: Ζητά απαντήσεις για το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου
Στο σημαντικό ζήτημα της απώλειας του επίχρυσου βαφτιστικού σταυρού που αναφέρει η καταγγέλλουσα (και ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, κοσμεί την εξωτερική φωτογραφική διακόσμηση του κτηρίου επί της οδού Βασ. Όλγας), ο αντιδήμαρχος απαντά ότι όταν έγινε η συγχώνευση του Λαογραφικού στο Τμήμα Μουσείων και Πινακοθήκης του Δήμου, ο σταυρός δεν βρέθηκε ανάμεσα στα εκθέματα, γεγονός που επιτείνει τις απορίες για την τύχη του. Σημειώνεται ότι η συγχώνευση έγινε το 2010, επί της προηγούμενης διοίκησης του Γιώργου Πατούλη, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος.
Ασαφής είναι και η απάντηση ως προς την τσάντα με αρχειακό υλικό που η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι έδωσε στην δημοτική Αρχή, ενώ ως προς τις υπόλοιπες καταγγελίες της για μη πρόσβαση στις αποθηκευμένες δωρεές της, αλλά και για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ορισμένες εξ αυτών, ο Γ. Νικολαράκος περιγράφει με σαφήνεια την υπηρεσιακή διαδικασία που χρειάστηκε προκειμένου να αποκτηθεί η πρόσβαση, αλλά και να δοθούν στην Ε. Μανιάτη προς αποκατάσταση με δικά της έσοδα και στην εν συνεχεία επιστροφή τους στο εκθεσιακό χώρο των έργων τέχνης που είχαν υποστεί φθορές.
Η πλήρης απάντηση
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ παραθέτει την πλήρη απάντηση του Δήμου δια του αρμόδιου αντιδημάρχου προς τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη Ευανθία Σαββίδη:
«Σχετικά με την υπ’ αριθ. πρωτ. 288848/1725/13-01-2021 επιστολή σας, που αφορά στην τύχη δωρεών της κυρίας Έφης Μανιάτη, σας γνωστοποιούμε τα εξής:
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου λειτουργούσε αρχικά ως ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κατά την περίοδο που η κυρία Μανιάτη διατελούσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τα άλλα δύο Μουσεία του Δήμου, (Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), σε ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου , με τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας.
Με τη σύσταση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, ύστερα από την κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3852/2010), όπου καταργήθηκε και το προαναφερόμενο, δημιουργήθηκε το Τμήμα Μουσείων και Πινακοθήκης, στο οποίο υπάγονται πλέον και τα τρία Μουσεία του Δήμου μας, ως Υπηρεσία του Δήμου (ΦΕΚ 2519/Β΄/08-10-2013) και το πλαίσιο λειτουργίας τους προσαρμόστηκε στους κανονισμούς που προβλέπει η νομοθεσία για τους Δήμους.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου μας στεγάζεται σε ένα καλοδιατηρημένο τριώροφο μισθωμένο οίκημα, στο κέντρο της πόλης, όπου εκτίθεται μεγάλο μέρος της συλλογής των δωρητών. Λόγω του τεράστιου όγκου των εκθεμάτων, πολλές δωρεές φυλάσσονται σε κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο του κτιρίου με την προοπτική να αξιοποιηθούν σύντομα στο νέο ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η παράδοση κάποιου εκθέματος σε δωρητή, γεγονός που πρώτη φορά συνέβαινε, απαιτούσε διαδικασία και επέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Με την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της κυρίας Μανιάτη, τόσο η παραλαβή των πινάκων της για συντήρηση, όσο και η πρόσβαση στη δωρεά των αντικειμένων της, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία δύο Συμβούλων του Δημάρχου, της Προϊσταμένης του Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης και των υπαλλήλων του Λαογραφικού Μουσείου.
Ειδικότερα και ύστερα από τα παραπάνω σας επισημαίνουμε ότι:
Κατόπιν της αίτησης της κας Μανιάτη (αριθ. πρωτ. 20274/03-06-2020) και όλων των απαραίτητων νομικών διαδικασιών, οι οποίες λόγω φόρτου εργασίας και θερινών διακοπών ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, δόθηκαν στην ενδιαφερόμενη, στις 07/10/2020, σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, από το χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, τρεις πίνακές της για συντήρηση. Οι πίνακες, επιστράφηκαν επιδιορθωμένοι από τη δωρήτρια, βάσει νέου πρωτοκόλλου, στο Μουσείο, στις 21/10/2020.
Σχετικά με τον περιγραφόμενο βαφτιστικό σταυρό, σας γνωρίζουμε ότι, από τότε που το Λαογραφικό Μουσείο υπάγεται ως Υπηρεσία στο Τμήμα Μουσείων και Πινακοθήκης της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού, δεν υπήρχε εκτεθειμένο στο χώρο τέτοιο αντικείμενο.
Τέλος, όσον αφορά τσάντα με πρωτότυπο προσωπικό αρχείο της κας Μανιάτη καθώς και των δύο πινάκων ζωγραφικής, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 31/ 14-01-2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, περί αποδοχής ή μη δωρεάς πινάκων ζωγραφικής, έγινε η αποδοχή της δωρεάς των δύο πινάκων διαστάσεων 1,20 Χ 0,80 και 0,50 Χ 0,70 , λάδι σε μουσαμά, με θέμα παλαιά οικία του Αμαρουσίου και το ψιλικατζίδικο του Αλευρογιάννη αντίστοιχα, ενώ δεν υπάρχει καμία απόφαση αποδοχής δωρεάς τσάντας με το περιγραφόμενο από την ίδια προσωπικό της αρχείο.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.
Συνημμένα:
1. Η υπ’ αριθ. 20274/2020 αίτηση
2. Τα από 07/10/2020 και 21/10/2020 πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής
3. Η υπ’ αριθ. 31/2020 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής».
Διαβάστε: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου