Από τον Μάιο 2003 με αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας και με πίεση στους υπεύθυνους του Υπουργείου που έλεγαν ότι στο Δήμο Αμαρουσίου έχουν δοθεί όλα τα υπάρχοντα προγράμματα, τους απαντούσα ότι εφόσον όλα αυτά πάνε καλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και είναι πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες, έτσι και εγκρίθηκε παρέχοντας υπηρεσίες κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής φροντίδας και οικιακής φροντίδας, σύνολο προσωπικού 6 άτομα.
1 κοινωνική λειτουργός, 1 νοσηλεύτρια, 4 οικογενειακές βοηθοί. Είχαμε εκδώσει ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια-αφίσες), το οποίο είχε διανεμηθεί σε νοσοκομεία, φαρμακεία, ενορίες, καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες. Επιλύουν προβλήματα, όπως στήριξη και επίλυση κοινωνικής πρόνοιας, ενεσοθεραπεία, ατομική υγιεινή, συνοδεία στο ΙΚΑ και νοσοκομεία, συνταγογράφηση, μέτρηση σακχάρου, οικογενειακή φροντίδα, ψώνια, μαγείρεμα, πληρωμή λογαριασμών, συντροφιά, κ.λπ.
Με τη βοήθεια της τότε υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου, αποκτήσαμε ένα Hyundai Atos και ένα Hyundai Matrix για να πηγαίνουν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τις λαϊκές αγορές στους έχοντες ανάγκη και το άλλο αυτοκίνητο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Με όλα τα παραπάνω, οι υπάλληλοι του ΒΣΣ με τεράστια αντοχή, με υπερπροσπάθεια, με διαφάνεια και με ταπεινότητα, ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη των κοινωνικά ευαίσθητων ατόμων και πέτυχαν σε λίγο χρονικό διάστημα να ενημερώσουν όλο το Μαρούσι. Έτσι μέχρι σήμερα είχαν κατορθώσει να έχουν εξυπηρετήσει χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών τους. Βέβαια όλα έγιναν βάσει στρατηγικού σχεδιασμού, προγράμματος και σημαντικών στοιχείων από έρευνα που είχε διοργανωθεί.
Παραθέτουμε κάποια από αυτά: το 79% είναι γυναίκες, το 21% άνδρες, το 56,5% είναι χήρες-οι, το 24,5% παντρεμένοι, το 14% ανύπαντροι, το 5% διαζευγμένοι, το 42% των εγγεγραμμένων μελών έχουν παιδιά, το 69% είναι δημότες, το 28,5% ετεροδημότες, το 66,5% έχουν δικό τους σπίτι, το 26% μένουν σε ενοίκιο, το 7,5% φιλοξενούνται από παιδιά, το 78% είναι ικανοποιημένοι από τις σχέσεις με τα παιδιά τους, το 74% είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, το 6,5% στο Δημόσιο, το 11,5% στον ΟΓΑ, το 13% σε λοιπά ταμεία, το 15% είναι άποροι.
Οι συντάξεις των μελών του ΒΣΣ είναι 76,5% από 150-700 €, το 23,5% άνω των 700 €, το μορφωτικό επίπεδο είναι 45% απόφοιτοι Δημοτικού, το 25% απόφοιτοι Γυμνασίου, το 23,5% αναλφάβητοι και το 5,5% από ανώτερες σχολές. Η έρευνα αυτή έγινε από το 2003 έως το 2006.
Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί η πολύτιμη συνεργασία τους και η αγάπη τους για το ΒΣΣ το έκαναν να ακουσθεί σε όλη την Ελλάδα, μέσω πανελλαδικών συνεδρίων, καθώς και στις επαφές του Διοικητικού Συμβουλίου με Υπουργεία και Δημόσιους Φορείς. Στο πρώτο πανελλαδικό συνέδριο του ΒΣΣ, σε επαφή με υπαλλήλους των ΒΣΣ με ενημέρωσαν ότι είχαν να πληρωθούν 10-12 μήνες γιατί έμπαιναν από το Υπουργείο τα χρήματά τους και κάποιοι Δήμοι τα χρησιμοποιούσαν για άλλες ανάγκες.
Φυσικά αυτό δεν έγινε στο Μαρούσι, γιατί είχα προβλέψει στο Υπουργείο να δώσω αριθμό λογαριασμού μόνο του ΒΣΣ. Επίσης, στο Συνέδριο αυτό στην Καρδίτσα απαίτησα από τις δύο κοινωνικές λειτουργούς να έρθουν μαζί μου, όμως δεν είχε προβλεφθεί από παλιά να υπάρχει κωδικός. Έτσι εξήγησα στον δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο ότι δεν είναι δυνατόν σε πανελλαδικό συνέδριο να μη συμμετέχει το Μαρούσι.
Με εντολή του ξεπεράστηκε το πρόβλημα και έτσι με τα έξοδα όλων καλυμμένα, παραβρεθήκαμε στο Συνέδριο. Οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρχε αμέριστη συνεργασία των υπαλλήλων, της Πρόνοιας, του ΒΣΣ και του Διοικητικού Συμβουλίου που σε τακτά διαστήματα βγαίναμε για φαγητό, σε υπηρεσιακές πίτες με φιλοξενούμενους ολυμπιονίκες με έξοδα δικά μου.
«Ψυχή» του Βοήθεια στο Σπίτι ήταν και είναι η κοινωνική λειτουργός Κωνσταντίνα Χανιώτη και πολύτιμοι συνεργάτες της: η νοσηλεύτρια Ελένη Μανουσάκη, οι οικογενειακές βοηθοί Δήμητρα Αναστασιάδου, Αγάπη Τσιροπούλου, Αργυρώ Κατρακούλη και Κική Μεταξά.
Υ.Γ. Επειδή όσα αναφέρω είναι πραγματικά και έχουν γίνει επί της προεδρίας μου από το 2003 έως και το 2006, θα πρότεινα και θα έλεγα ότι σε μία πόλη όπως το Μαρούσι των 150.000 κατοίκων ένα «Βοήθεια στο Σπίτι» 6 ατόμων είναι πολύ λίγο και θα πρέπει να γίνουν και άλλα «Βοήθεια στο Σπίτι» για το Μαρούσι. Επίσης θα πρότεινα να υπάρχει εποπτεία από το ήδη υπάρχον γιατί αφ’ ενός είναι πρότυπο, αλλά και λόγω πολύχρονης εμπειρίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥ
πρώην Πρόεδρος ΚΑΠΗ Δήμου Αμαρουσίου
Πρόεδρος Οργανισμού Πρόνοιας Αμαρουσίου
Πρόεδρος Οργανισμού Υγείας Αμαρουσίου
(Πολυϊατρείο, Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης)
Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών
Πρόεδρος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Αντιπρόεδρος Βρεφονηπιακών Σταθμών
Μέλος Δημαρχιακής Επιτροπής
Aντιπρόεδρος Αθλητικού Κέντρου