Τις απόψεις και προτάσεις που κατέθεσε στην σχετική ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του Δήμου Αμαρουσίου γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.
Αναλυτικά ο συνδυασμός αναφέρει τα εξής:
=====================================
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του ΤΠΣ του δήμου Αμαρουσίου, ύστερα και από την παρουσίαση της μελέτης για τρία εναλλακτικά σενάρια που έγινε την 2-7-2025.
Δηλώνουμε εξ αρχής ότι η διαδικασία που έχει προκριθεί από το ΥΠΕΝ, δίνοντας διορία μόλις 5 ημερών για τη διατύπωση απόψεων είναι ασφυκτική και για το λόγο αυτό επιφυλασσόμεθα για την λεπτομερέστερη επεξεργασία και διατύπωση των προτάσεων μας.
Η παράταξη μας είχε εξ αρχής δηλώσει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που θεσμοθετήθηκε με την έγκριση του ΓΠΣ του 1991 θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην πλήρη απώλεια του οικιστικού χαρακτήρα και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στο Μαρούσι.
Με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και την θεσμοθέτηση του ΡΣΑ (Ν. 4277/ /2014) συντελέστηκε οριστικά η άναρχη πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης γεγονός που σήμερα ύστερα από σχεδόν 34 χρόνια αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ακόμα και από εκείνες που συναινούσαν σε αυτές τις πολιτικές διαχρονικά.
Και επιπλέον αρνήθηκαν πεισματικά να προβούν σε αναθεώρηση του ΓΠΣ όπως ήδη είχαμε προτείνει από το 2009 με την ευκαιρία της αναθεώρησης των χρήσεων γης στο βασικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αμαρουσίου
Η επιχειρούμενη σύνταξη του νέου ΤΠΣ κατά την άποψη μας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αναστροφή της μη αναστρέψιμης ζημιάς που έχει επέλθει, όσο εξακολουθεί να ισχύει ο υπερκείμενος σχεδιασμός του ΡΣΑ του 2014 βάσει του οποίου συνεχίζεται ακόμα και σήμερα η επέκταση του υπερτοπικού κέντρου και έχουν εγκριθεί δύο ΕΧΣ (Mall και Καζίνο).
ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Κατά την διαβούλευση προτάχθηκαν τρία σενάρια τα οποία βασίστηκαν στους άξονες οι οποίοι θα καθορίσουν κατά τους μελετητές το νέο ΤΠΣ του Αμαρουσίου .
Οι άξονες αυτοί προσπαθούν να εναρμονιστούν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που είναι:
Α) το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις» (Ν. 4277/ΦΕΚ Α 156/01.08.2014), σύμφωνα με το οποίο το Μαρούσι είναι ένα από τα Διαδημοτικά Κέντρα Ευρείας Ακτινοβολίας, που ορίζονται ως «δευτερεύοντα κέντρα ή συστήματα κέντρων της Χωρικής Ενότητας Λεκανοπεδίου που συγκεντρώνουν πολυδιάστατη ανάπτυξη και έχουν σημαντική εμβέλεια μέσα στη Χωρική Ενότητα στην οποία ανήκουν, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και μπορεί να περιλαμβάνουν και ορισμένες συμπληρωματικές δραστηριότητες μητροπολιτικής ακτινοβολίας».
Στην πραγματικότητα όμως οι χρήσεις που εγκαταστάθηκαν ήταν όχι μόνο πολεοδομικού κέντρου μητροπολιτικής ακτινοβολίας ,αλλά και χειρότερες αυτών .
Αυτές οι περιοχές του Αμαρουσίου που επιβαρύνθηκαν με τις παραπάνω χρήσεις θα έπρεπε να συνιστούν δίκτυο συμπληρωματικών κέντρων πολλαπλών δραστηριοτήτων, τα οποία θα διατηρούσαν ταυτόχρονα τη λειτουργική τους αυτοτέλεια και ετερογένεια, προωθώντας την εσωτερική συνοχή και την ισόρροπη ανάπτυξη. Όμως αποδείχθηκε στην πράξη ανεφάρμοστο με αποτέλεσμα οι περιοχές κατοικίας που γειτνιάζουν με τα υπερτοπικά κέντρα να έχουν καταστεί αβίωτες για τους κατοίκους τους .
Επιπλέον, το Μαρούσι χαρακτηρίσθηκε ως ένας από τους τρεις πόλους εθνικής και μητροπολιτικής εμβέλειας με «εξειδίκευση στις επιχειρήσεις, το υπερτοπικό εμπόριο, την αναψυχή, τις υπηρεσίες υγείας, τον αθλητισμό και τη διοίκηση».
Αποσιωπήθηκε όμως ότι κατά το ΡΣΑ διατηρείται ο χαρακτήρας της υποενότητας Βόρειας Αθήνας , ως περιοχής κυρίως κατοικίας, αλλά και εμπορίου, υπηρεσιών και αναψυχής και ότι κατεύθυνση αποτελεί η πολεοδομική οργάνωση των περιοχών, κυρίως με τον σχεδιασμό των χρήσεων μέσω των υποκείμενων επιπέδων σχεδιασμού, προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης των συγκρούσεων χρήσεων γης, κυρίως όσον αφορά την κατοικία, τις υπηρεσίες και το εμπόριο.
Η Περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου δομήθηκε από το 1960 και εφεξής ως ένα αστικό προάστιο και πολεοδομήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο και είχε αντοχές να υποστηρίξει αυτόν τον χαρακτήρα.
Οι νέες χρήσεις γης που προστέθηκαν δημιούργησαν αυτήν την ασφυξία σε όλη την έκταση του Δήμου λόγω των κυκλοφοριακών φόρτων στις μεγάλες λεωφόρους και την υπερεντατική δόμηση σε πολεοδομικές ενότητες του δήμου , οι οποίες άναρχα προσέλαβαν χρήσεις υπερτοπικές εις βάρος της οικιστικής μορφής του Δήμου ξεπερνώντας τα όρια αντοχής και την φέρουσα ικανότητα αυτού.
Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων προστίθεται η απώλεια κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων λόγω της μη ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες του Δήμου και η επιπλέον επιβάρυνση του Δήμου με δύο ΕΧΣ που είναι φανερό ότι όχι μόνο υποβαθμίζουν την ζωή των κατοίκων της πόλης ,αλλά και των όμορων δήμων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΕΣΕΚΚ του δήμου Αμαρουσίου (σελίς 19) το έλλειμμα σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους υπολογίζεται σε 359 στρέμματα.
Β) Η ύπαρξη δύο από τους Αναπτυξιακούς Άξονες διεθνούς και εθνικής εμβέλειας του Λεκανοπεδίου . Ο ένας είναι ο Κεντρικός Άξονας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ο οποίος «αρχίζει από την περιοχή του Επιβατικού Λιμένα και την κεντρική περιοχή του Πειραιά, διέρχεται από την περιοχή του Γηπέδου Καραϊσκάκη, τις περιοχές περί τον Φαληρικό Όρμο με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τις λοιπές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, την περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου, και στη συνέχεια αναπτύσσεται με βορειοανατολική κατεύθυνση, ακολουθώντας τον άξονα της Λ. Συγγρού, διασχίζει το βασικό πόλο του κέντρου της Αθήνας, συνεχίζει κατά μήκος του άξονα τριτογενών δραστηριοτήτων της Λ.Κηφισίας και καταλήγει στον αναπτυξιακό πόλο του Αμαρουσίου, όπου συναντάται με τον αναπτυξιακό άξονα Ανατολής − Δύσης». Ο δεύτερος είναι ο Αναπτυξιακός Άξονας Ανατολής−Δύσης, ο οποίος «αναπτύσσεται ακολουθώντας την κατεύθυνση της Αττικής Οδού και του δυτικού σκέλους του οδικού άξονα ΠΑΘΕ. Αρχίζει από την ευρύτερη περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα, συνδέεται με τους αναπτυξιακούς πόλους Κορωπίου−Παιανίας και Σταυρού−Παλλήνης−Σπάτων, διέρχεται από τον πόλο του Αμαρουσίου, την περιοχή Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών, διασχίζει το Βόρειο Θριάσιο με το Εμπορευματικό Κέντρο και το Σταθμό Διαλογής ΟΣΕ και καταλήγει στη Δυτική Πύλη της Περιφέρειας (ευρύτερη περιοχή Μεγάρων), από όπου εισέρχονται στην Αττική οι άξονες διασύνδεσης με τη Δυτική Ευρώπη».
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι δύο αυτοί δρόμοι έχουν οδηγήσει την κατάτμηση του Δήμου Αμαρουσίου σε τέσσερα τεταρτημόρια, ασύνδετα μεταξύ τους που δεν μπορούν ούτε να αλληλοσυμπληρωθούν , ούτε να οργανωθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προληφθεί η επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και του κυκλοφοριακού φόρτου σε επίπεδο Δήμου.
Παρότι δε, θεωρείται ότι τα παραπάνω συνηγορούν στην αναγνώριση του Δήμου Αμαρουσίου, ως μιας περιοχής με ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για το σύνολο της μητροπολιτικής περιοχής της Αττικής, στην πραγματικότητα είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει την πόλη αυτή στην πλήρη υποβάθμιση της. Δηλαδή η πρόσθεση χρήσεων ασύμβατων με τον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης και η πρόσθεση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων φαραωνικών κτηρίων με την παράλληλη χρήση ευνοϊκών μέτρων για την δόμηση, που κατέστρεψαν την μορφή της πόλης κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων και πέριξ αυτών και επιπλέον ο παράλληλος κατακερματισμός της πόλης που αποξένωσε τελείως τις γειτονιές μεταξύ τους, απέκλεισε την επικοινωνία των γειτονιών μεταξύ τους και την δημιουργία ενός ενιαίο σύνολο λειτουργικού και οικιστικά βιώσιμου.
Οι προτάσεις που εν τέλει ετέθησαν από την μελετητική ομάδα αφορούσαν κυρίως την δημιουργία superblocks οικοδομικών τετραγώνων, ώστε να δημιουργηθούν κοινωφελείς χώροι σε περιοχές που στερούνται τέτοιων χώρων, περιορίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία και η επιλογή ενός ευρέως δικτύου ποδηλατοδρόμων στους περισσότερους δρόμους του Δήμου με την ευχή να υπογειοποιηθεί η Λεωφόρος Κηφισίας και να καλυφθεί η Αττική οδός εντός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου.
Από αυτές τις προτάσεις είναι φανερό ότι δεν προτείνεται κανένα μέτρο στην πραγματικότητα που θα μπορούσε να αλλάξει την καθοδική πορεία της πόλης, αλλά και δεν προτείνονται μέτρα ουσίας που θα μπορούσαν να την ανακουφίσουν.
Κύρια στοιχεία που θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν στις μελέτες που θα αποτελέσουν το υπόβαθρο του νέου ΤΠΣ του δήμου Αμαρουσίου είναι:
Α) Η εξάντληση της φέρουσας ικανότητας της πόλης να υποδεχθεί νέα κτήρια και χρήσεις γης άλλες πλην της αμιγούς κατοικίας για το άμεσο παρόν και το μέλλον.
Β) Η αδυναμία των κεντρικών οδικών κεντρικών αρτηριών να αντέξουν τον υπερβολικό φόρτο αυτοκινήτων και την κάθετη αύξηση της κυκλοφορίας από την κίνηση που μεταφέρεται προς το Μαρούσι, από την λειτουργία των φαραωνικών κτηρίων, επιχειρήσεων και ΕΧΣ με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται διαμπερής κυκλοφορία εντός του αστικού ιστού του Δήμου καθιστώντας τη ζωή στην πόλη αφόρητη.
Γ) Η ελλείπουσα αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο του Δήμου Αμαρουσίου και κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων σε σχέση με το επίπεδο δομημένων επιφανειών στο σύνολο του Δήμου. Αντιστοιχία πρασίνου που θα πρέπει να καλυφθεί σε αδόμητες εκτάσεις που θα προκύψουν αφενός μεν από τις περιοχές που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως ,αλλά και την απόκτηση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων σε όλες τις πολεοδομικές γειτονιές του Δήμου.
Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι το δάσος Συγγρού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του πρασίνου που αναλογεί ανά κάτοικο,αφού αυτό δεν αποτελεί δημοτική περιουσία και δεν ανήκει πολεοδομικά στον Δήμο μας εξ ολοκλήρου.
Δ) με δεδομένο το εύρος των δημοτικών και περιφερειακών δρόμων του Δήμου απαιτείται ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου και όχι αποσπασματικού δικτύου ποδηλατοδρόμων , που είναι χωρίς συνέχεια και πολύ μικρού μήκους, , που να εξυπηρετεί την βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο. Στο σημείο αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να εκπονούνται αποσπασματικές κυκλοφοριακές μελέτες με κύριο σκοπό να εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά έργα, αλλά είναι ανάγκη να εκπονηθεί μια ενιαία κυκλοφοριακή μελέτη για όλο το Δήμο τέτοια που να προστατεύει το σύνολο αυτού από την διαμπερή κυκλοφορία και την διάχυση αυτής στον αστικό ιστό της πόλης.
Ε) Αναγκαία έργα που πρέπει να εκπονηθούν σε εκτέλεση των όσων ορίζονται άλλωστε στο νόμο που διέπει την λειτουργία της Αττικής οδού είναι η κάλυψη της Αττικής οδού σε όλο το μήκος της που διασχίζει τον Δήμο Αμαρουσίου, δημιουργώντας κοινωφελείς χώρους που αφενός μεν είναι σε έλλειψη στο Δήμο, αφετέρου δε δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες αποτροπής του θορύβου στις παρακείμενες οικιστικές περιοχές. Παράλληλα δε προστατεύονται πλήρως από τον κυκλοφοριακό φόρτο οι παρακείμενες αυτής περιοχές που προκαλούνται από τα μεγάλα υπερτοπικού χαρακτήρα κτήρια που αναπτύσσονται κατά μήκος της Αττικής οδού.
Η πρόταση που διατυπώθηκε από τους μελετητές για την διάνοιξη όλων των παράπλευρων της Αττικής οδού δρόμων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της ότι η σύμβαση για την δημιουργία της Αττικής οδού, η οποία συνήφθη δια νόμου ,ρητά ορίζει ότι οι παράπλευροι της Αττικής οδού δρόμοι φέρουν μόνο τοπικό χαρακτήρα και όχι συλλεκτήριων οδών.
Ήτοι οι παράπλευροι οδοί θα είναι πλέον οδοί τοπικού και μόνο χαρακτήρα και θα αποκλείουν την επέκταση του κυκλοφοριακού φόρτου και την επιβάρυνση των περιοχών που βρίσκονται παρακειμένως της Αττικής οδού.
Στ) Αναγκαίο έργο να κατασκευαστεί (και που είναι αιτούμενο επί χρόνια για το Δήμο Αμαρουσίου είναι η υπογειοποίηση της Λ. Κηφισίας) καθ’ όλο το μήκος της εντός του Δήμου Αμαρουσίου , κατά τρόπον ώστε να μην πλήττονται οι περιοχές ομόρως της Λ. Κηφισίας από τον κυκλοφοριακό φόρτο αυτής και την διάχυση της κίνησης στον αστικό ιστό των περιοχών αυτών.
Κατ’ αυτό τον τρόπο επίσης ενοποιούνται όλες οι περιοχές του Δήμου Αμαρουσίου που τώρα είναι χωρισμένο σε Ανατολικό και Δυτικό Μαρούσι και Βόρειο και Νότιο Μαρούσι και δημιουργούνται επιπλέον τοπικοί οδοί και νησίδες πρασίνου, που ανακουφίζουν εν μέρει την πόλη από την υπερβολική δόμηση.
Ζ) Στα βορειοανατολικά του Δήμου εκτείνεται ΖΟΕ (σχεδόν εν επαφή με το δάσος Συγγρού, που ανήκει στο ΙΓΕ) που περιλαμβάνει εκτάσεις του κτήματος Καρέλλα και δασικές εκτάσεις στα βόρεια αυτού . Πρόκειται για μία αγροτικής μορφής έκταση 128 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται ανατολικά του Δάσους Συγγρού . Αποτελεί ένα πνεύμονα για το Δήμο μας και αποτελεί πανάκεια η χρησιμοποίηση του μόνο για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους χωρίς δόμηση (άλσος, πάρκα, υπαίθρια θέατρα με φυσικά υλικά που δεν θα αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο), γεγονός που θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει και μόνο την λαίλαπα της υπερβολικής δόμησης με υπερτοπικές χρήσεις που έχουν κατακλύσει τον Δήμο.
Στην δε υπόλοιπη έκταση ΖΟΕ που εκτείνεται στα νοτιοανατολικά του Δήμου και μέχρι την Π.Ε Νέο Μαρούσι Σισμανόγλειο είναι ανάγκη αν ενταχθεί στο σχέδιο να έχει αποκλειστικά χρήση αμιγούς κατοικίας με μεγάλους κοινοχρήστους χώρους, οι οποίοι να δημιουργούν ένα ενιαίο θύλακα πρασίνου που ξεκινά από τα βορειοανατολικά του Δήμου και φτάνει ως την περιοχή του Νέου Αμαρουσίου-Σισμανογλείου ενοποιώντας αυτούς με την ΖΟΕ στην περιοχή Καρέλλα. Η ανάδειξη του χώρου αυτού με την εκ παραλλήλου ανάδειξη του ρέματος Σαπφούς θα δημιουργούσε ένα άξονα πρασίνου και μία περιοχή που θα ανακούφιζε την πόλη από την ασχήμια που την διακατέχει.
Η) Η μη δημιουργία ζώνης υποδοχής μεταφοράς ΣΔ, καθότι έχει ήδη κορεσθεί η δυνατότητα δόμησης για το άμεσο παρόν και μέλλον του Δήμου.
Θ) Η θεσμοθέτηση χώρου για την διαχείριση απορριμμάτων .
Ι) Η θεσμοθέτηση χώρου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών .
ΙΑ) Η λήψη μέτρων για την βελτίωση προσβασιμότητας όλων των κοινωνικών ομάδων και την αύξηση της βιώσιμης μετακίνησης .
ΙΒ) Η πρόβλεψη δημοσίων χώρων σταθμεύσεως ,ώστε να βελτιωθεί ο αστικός χώρος και να αποδοθεί στους πολίτες.
ΙΓ) Η λήψη μέτρων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με στόχο την απάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων.
SUPERBLOCKS ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ – ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.
Οι πολεοδομικές ενότητες πέραν του ότι αποτελούν διοικητικής μορφής διαχωρισμό της έκτασης εκάστου Δήμου με σκοπό την καλύτερη λειτουργία κάθε επιμέρους ενότητας πρέπει να κριθούν με βάση την υφιστάμενη μορφολογία κάθε περιοχής, όπως αυτή διαμορφώνεται από μεγαλύτερης εμβέλειας τοπικές ή περιφερειακές οδούς, οι οποίες αντικειμενικά περικλείουν μια εδαφική περιφέρεια δίνοντας τον χαρακτήρα Π.Ε. Έτσι η αλλαγή των χωροταξικών ορίων των πολεοδομικών ενοτήτων δεν μπορεί να αλλάξει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα αυτή και το μόνο που θα μπορούσε να αποτυπώσει είναι μία διαφορετική διαίρεση για την εξυπηρέτηση των στατιστικών στοιχείων εκάστης περιοχής σχετικά με την ύπαρξη κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων, αλλά και την κατανομή του πληθυσμού της πόλης ανά πολεοδομική ενότητα, ως και την αναλογία των χρήσεων γης ανά πολεοδομική ενότητα τέτοια ώστε να μην αποτυπώνει την δυσαρμονία, την καθοδική πορεία του Δήμου και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων του.
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν θα επηρεάσει θετικά τον Δήμο μία τέτοια πρωτοβουλία του ΤΠΣ του Δήμου Αμαρουσίου.
Η δημιουργία δε superblocks τα οποία κατά τους μελετητές θα δημιουργήσουν κοινωφελείς χώρους είναι προφανώς πρόταση μη συμβατή με την δομή της πόλης ,αφού έχει πολεοδομηθεί με στενούς δρόμους συνήθως 8 μ. ή και στενότερους αυτών. Έτσι το να δημιουργηθούν superblocks και να χρησιμοποιηθούν ως μικροί πράσινοι θύλακες κοινωφελούς χαρακτήρα ελάχιστης επιφάνειας αν αφαιρεθούν τυχόν πεζόδρομοι ή ποδηλατόδρομοι ή ζώνες όπου θα κινούνται τα αυτοκίνητα , δεν μπορούν να προσδώσουν την χροιά ούτε πλατείας , ούτε πάρκου. Εξ άλλου αν δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν επιπλέον ποδηλατοδρόμους, ούτε δρόμους για την εξυπηρέτηση των γειτονιών με προσπέλαση αυτοκινήτων για τις ανάγκες τους . Τονίζουμε επιπλέον ότι η πρόταση των μελετητών με την δημιουργία super blocks δεν είναι δυνατόν να καλύψει την έλλειψη κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων προσφέροντας τους ως ισοζύγιο. Επιπλέον δε δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσει χώρους συγκεντρώσεως των παιδιών, παιδικές χαρές κ.λπ..
Θα μπορούσε όμως να εφαρμοστεί ένα δίκτυο ευρύ πεζοδρόμων που να καλύπτει το σύνολο της γειτονιάς πλην των συλλεκτήριων οδών και σε αυτό να αναπτυχθεί υψηλή βλάστηση, ώστε να προσδώσει χαρακτήρα πρασίνου στα όρια κάθε ιδιοκτησίας και μια πιο ανθρώπινη μορφή στην πόλη .
Στα πεζοδρόμια δε ακόμα και των μεγαλυτέρων δρόμων θα μπορούσαν να φυτευτούν επίσης υψηλής βλάστησης δέντρα τέτοια ώστε να φέρουν την ανάσα πρασίνου στην πόλη, μείωση θερμοκρασίας κλπ.
Εν τέλει είναι ανάγκη στο υπό εκπόνηση ΤΠΣ να λάβουμε την απόφαση να σταματήσει κάθε επιβάρυνση του Δήμου με χρήσεις μητροπολιτικές πολεοδομικού κέντρου και πλέον να πάρει την μορφή ο Δήμος οικιστικής μορφής – Προαστίου.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΠΣ
Αποτελεί ανάγκη η κάλυψη των οικιστικών αναγκών, κυρίως εντός της θεσμοθετημένης αστικής γης, με βάση την αρχή της συμπαγούς πόλης με τους εξής τρόπους:
α) βελτίωση της εσωτερικής συνοχής του συστήματος χωρικού σχεδιασμού προσδίδοντας χαρακτήρα αμιγούς κατοικίας,
β) προώθηση και αντιμετώπιση του μη δομημένου περιβάλλοντος με εκτεταμένους χώρους πρασίνου, παράγοντα κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του Δήμου, έτσι ώστε να ανακτηθεί κατά το δυνατόν η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Δήμου ,ως αστικού προαστίου,
γ) ένταξη των εκτός σχεδίου δόμησης περιοχών (πλην της ΖΟΕ Καρέλλα) με χρήση αμιγούς κατοικίας και χαμηλό ΣΔ.
δ) προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστικής αναζωογόνησης στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις υπερτοπικές χρήσεις,
ε) ανάπτυξη πολύπλευρου πλέγματος παρεμβάσεων τοπικής κλίμακας, με χώρους πρασίνου, πολιτιστικές διαδρομές
στ) αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων για κοινωφελείς ή κοινωνικούς σκοπούς
ζ) συγκρότηση συνεχούς δικτύου σημαντικών χώρων πρασίνου και αξιοποίηση χώρων για την ανάπτυξη της αστικής φύτευσης, αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της καθημερινότητας στην πόλη, ως συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου. Ολοκλήρωση διαδικασιών απόκτησης ήδη θεσμοθετημένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του Δήμου.
η) δημιουργία γραμμής 4 μετρό μετά την υπογειοποίηση της Λ. Κηφισίας.
θ) ενίσχυση προστασίας ιστορικών κέντρων και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
ι) ενίσχυση των τοπικών κέντρων γειτονιών
ια) πρόβλεψη για χωροθέτηση νέων σχολικών μονάδων και αναβάθμιση των υπαρχουσών.
ιβ) προτεραιοποίηση αναγκών για αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία .
ιγ) η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.