Νέα αυστηρή κριτική προς την διοίκηση του Θεόδωρου Αμπατζόγλου για τους χειρισμούς της ως προς την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ασκεί με ανακοίνωσή της η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» Μαίρη Διακολιού, με αφορμή την παραδοχή του δημάρχου ότι όντως υπήρξε καθυστέρηση για την πλήρη εφαρμογή, κατά την τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μαίρης Διακολιού:
«Κύριο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9-9-2020 ήταν το θέμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και η αποτυχία της διοίκησης Αμπατζόγλου να έχει έτοιμες τις αίθουσες για τα παιδιά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς, παρόλο που το ζήτημα αγγίζει μεγάλη μερίδα Μαρουσιωτών, η επιμονή της Διοίκησης να διεξάγει τις συνεδριάσεις χωρίς να είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμες στο κοινό (live streaming) και στους δημοσιογράφους, στέρησε από πολλούς πολίτες τη δυνατότητα απ’ ευθείας ενημέρωσης και συμμετοχής.
Η θέση της διοίκησης
Για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος παραδέχτηκε ξεκάθαρα ότι η κριτική που δέχτηκε από την παράταξή μας (που κατέθεσε σχετική ερώτηση) αλλά και από το σύνολο της μειοψηφίας είναι δίκαιη, γιατί όντως υπάρχει καθυστέρηση. Παρέπεμψε όμως στους υπηρεσιακούς παράγοντες που όρισε τον Φεβρουάριο 2020, για να δώσουν εξηγήσεις για τις ενέργειες που έγιναν. Εκείνοι, σε γενικές γραμμές, απέδωσαν την καθυστέρηση στην ανάγκη να εκπονηθούν μελέτες για να εγκριθεί η χρηματοδότηση των αιθουσών, στην καραντίνα, στις αντιδράσεις κατοίκων από το Ν. Μαρούσι και στην υπολειτουργία των υπηρεσιών τον Αύγουστο.
Στον αντίποδα της αυτοκριτικής διάθεσης που εξέφρασε ο κ. Δήμαρχος, στάθηκε ο κ. Σαγρής, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και καθ’ ύλην πολιτικά αρμόδιος για το θέμα, ο οποίος δήλωσε ότι το Μαρούσι θα εφαρμόσει το μέτρο νωρίτερα απ’ όλους τους άλλους Δήμους, ότι η διοίκηση ήθελε να είναι συνεπής, ότι η μειοψηφία ήταν ενήμερη για τη διαδικασία και ότι πλην συγκεκριμένων προσώπων, οι λοιποί που κάνουν κριτική δεν ενδιαφέρθηκαν να τον ρωτήσουν για την εξέλιξή της.
Διαβάστε: Μαίρη Διακολιού: «Γιατί προτιμά την αδιαφάνεια ο δήμαρχος;»
Η θέση μας
Η παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» δια της επικεφαλής της Μαίρης Διακολιού, χαιρετίζει την αποδοχή της πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του Δημάρχου κ. Αμπατζόγλου για το γεγονός του ότι οι αίθουσες των νηπίων δεν θα είναι έτοιμες – ως οφειλόταν- με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Καλώς ή κακώς όμως, και ανεξάρτητα των καλών προθέσεων (κανείς δεν ξεκινά ένα εγχείρημα ελπίζοντας να είναι ασυνεπής) η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι η Διοίκηση απέτυχε στον στόχο της, κι ας προσπαθεί να δικαιολογηθεί πίσω από την υπέρμετρη και φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων.
Το διακύβευμα εδώ δεν είναι ο ένας ή οι δύο μήνες καθυστέρησης, αλλά η ταλαιπωρία και η ανασφάλεια εκατοντάδων παιδιών και των γονιών τους, για το αν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το σχολείο και πού. Ασφαλώς οι πολιτικοί δεν αντιπαρατίθενται με τους εργαζομένους και ουδείς αμφισβητεί ότι η ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων που όρισε ο κ. δήμαρχος υπερέβη εαυτήν και έπραξε καθετί απαραίτητο για να ολοκληρωθεί το έργο.
Όμως, ο αγώνας δρόμου των εργαζομένων υπό αντίξοες συνθήκες δεν αναιρεί τις ευθύνες της Διοίκησης και των στελεχών της, που ξεκινούν από την προηγούμενη θητεία τους υπό άλλον δήμαρχο, αφ’ ενός γιατί η Διοίκηση έχει συνέχεια και αφ’ ετέρου γιατί εκείνοι που απάρτιζαν τη διοίκηση του κ. Πατούλη απαρτίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία και τη διοίκηση του κ. Αμπατζόγλου.
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ:
-Όταν ο Δήμος έπαιρνε παράταση από την εφαρμογή του μέτρου, ήδη από το 2018, γνώριζε πολύ καλά ότι θα ερχόταν η στιγμή που ο νόμος θα έπρεπε να εφαρμοστεί, αλλά ουδείς ετοίμασε από τότε μελέτες για να ενταχθούμε στη χρηματοδότηση. Και βέβαια, ασφαλώς το Κράτος μας είχε εξαιρέσει από τη χρηματοδότηση αφού ακόμη δεν είμασταν ενταγμένοι στους δήμους που θα εφάρμοζαν το μέτρο. Τίποτα όμως δεν είχε γίνει για να ενταχθούμε, με αποτέλεσμα το 2020 να καθυστερήσουμε μήνες για να γίνουν οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αιθουσών.
-Όταν ο κ. Αμπατζόγλου ανέλαβε, τον Σεπτέμβριο του 2019, γνώριζε ότι θα όφειλε να εφαρμόσει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Όρισε όμως ομάδα έργου τον Φεβρουάριο του 2020, χάνοντας τουλάχιστον τέσσερις πολύτιμους μήνες προετοιμασίας.
-Το γεγονός του ότι οι κάτοικοι της περιοχής του Ν. Αμαρουσίου αντιτάχθηκαν και δικαστικά στην ανέγερση αιθουσών νηπιαγωγείων στη γειτονιά τους υποβάλλοντας καταγγελίες προς πάσα κατεύθυνση δεν είναι δικαιολογία για το ότι οι εργασίες δεν προχώρησαν στις άλλες περιοχές που δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Σήμερα, από το σύνολο των χώρων όπου έπρεπε να τοποθετηθούν αίθουσες, μόνο ένας δείχνει ότι θα είναι έτοιμος στις 14/9.
-Παρά το γεγονός του ότι η μειοψηφία σύσσωμη στήριξε την προσπάθεια της Διοίκησης, με ομόφωνες αποφάσεις, ουδείς ενημέρωσε εγκαίρως για τις διαφαινόμενες καθυστερήσεις ώστε να βρεθούν λύσεις από κοινού. Ο κ. Σαγρής προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη της ενημέρωσης στην μειοψηφία, λέγοντας ότι εμείς δεν τον πήραμε τηλέφωνο! Αν όμως καθένας από τις παρατάξεις που δεν διοικούν, απασχολούσε για κάθε θέμα τις υπηρεσίες και τα πολιτικά στελέχη, ο Δήμος δεν θα λειτουργούσε! Αν ο κ. Σαγρής θέλει να το δοκιμάσουμε, δεν χρειάζεται παρά να μας το πει. Η Διοίκηση έχει τον ρόλο να διοικεί, και η μειοψηφία έχει τον ρόλο να την κρίνει από το αποτέλεσμά της, όχι από τις προθέσεις της.
-Η ίδια τακτική της μη ενημέρωσης ακολουθήθηκε και με την σχολική κοινότητα, η οποία αιφνιδιάστηκε, όταν – κυριολεκτικά τελευταία στιγμή- η Διοίκηση την έφερε προ τετελεσμένων ζητώντας την χρήση αιθουσών των δημοτικών για τα νήπια. Ο κ. Σαγρής κατηγόρησε μάλιστα τους Διευθυντές που αρνήθηκαν να διαθέσουν αίθουσες επικαλούμενοι την διασπορά του κορωνοϊού, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά απέναντι στους συναδέλφους και στους μελλοντικούς μαθητές τους. Όμως, οι Διευθυντές των σχολείων έχουν νομική ευθύνη απέναντι στους νυν, όχι στους μελλοντικούς μαθητές τους και οφείλουν να φροντίζουν για την προστασία τους, ακόμη κι αν γίνουν δυσάρεστοι στους συναδέλφους τους. Οι δε γονείς των μελλοντικών μαθητών, τέτοιους διευθυντές θα θέλουν για τα σχολεία των παιδιών τους, όταν αυτά μεγαλώσουν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση απέδειξε ότι μπορούσε να εφαρμόσει το νόμο ήδη από την περασμένη χρονιά, αφού τελικά χρησιμοποίησε αίθουσες που υπήρχαν και πέρσι. Τελικά, το Μαρούσι είναι από τους τελευταίους δήμους στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει τη δίχρονη εκπαίδευση. Το παράδειγμα του θέματος αυτού, αποτελεί χαρακτηριστικό τρόπο άσκησης της διοίκησης από την τωρινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή. Πολλή επικοινωνία, πολλές εξαγγελίες, πολλές συνεντεύξεις για το πόσο τέλεια είναι όλα, αλλά η αλήθεια είναι σχεδόν πάντα άλλη και οι πολίτες ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται. Η θέση της δικής μας παράταξης είναι: λιγότερα λόγια και περισσότερα αποτελέσματα».
Δείτε: Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου: Δύο ερωτήσεις και ένα ψήφισμα για σχολεία – νηπιαγωγεία