Μια αναπνοή από το Ολυμπιακό Στάδιο και κάποιες γειτονιές του Αμαρουσίου επιβιώνουν κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες.Τουλάχιστον 10 χρόνια τώρα, οι κάτοικοι των 592 και 593 Ο.Τ. στοΨαλίδι αναζητούν πρόσβαση στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την κ. Γεωργία Σαντορινάκη, κάτοικο του Ψαλιδίου, η συγκεκριμένη γειτονιά, η οποία εκτείνεται από την λεωφόρο Λ. Κύμης, μέχρι τα σύνορα με το Ηράκλειο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, στα οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύση. «Κατευθυνόμενος κανείς από το Ηράκλειο στη γειτονιά μας, νιώθει ότι πέρασε τα σύνορα της Ουγκάντας», λέει αγανακτισμένη η κ. Σαντορινάκη.
Επί διοικήσεως Τζανίκου, όταν η περιοχή μπήκε στο σχέδιο, ο μοναδικός δρόμος που οδηγούσε στη συγκεκριμένη γειτονιά, με εντολή της Πολεοδομίας, κλείστηκε και από τις δύο πλευρές του, προκειμένου να χτίσουν οι ιδιοκτήτες των χωραφιών, που πλέον ήταν εντός σχεδίου. Το παράδοξο, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, είναι ότι κλείστηκε μεν ο δρόμος, χωρίς όμως να ανοιχτεί άλλος. «Κλειστήκαμε σαν τα ποντίκια στη φωλιά τους», αναφέρουν απελπισμένοι οι κάτοικοι.
Όπως αναφέρουν στην «Α» κάτοικοι της περιοχής, η μοναδική πρόσβαση τώρα προς τα σπίτια τους είναι η οδός Παπαδημητρίου ή αλλιώς προέκταση Νέστορος, η οποία εκτείνεται από τη λεωφόρο Κύμης και καταλήγει στα σύνορα με το Ηράκλειο και την οποία διάνοιξαν οι ίδιοι σκάβοντας από τη μία πλευρά, που καταλήγει στο Ηράκλειο, ενώ από την άλλη περνούν μέσα από μια ξένη ανεκμετάλλευτη ιδιοκτησία, που βρίσκεται παραπλεύρως της λεωφόρου Κύμης.
«Τι θα γίνει αν οι κληρονόμοι του συγκεκριμένου οικόπεδου αποφασίσουν να το περιφράξουν ή, ακόμα χειρότερα, να χτίσουν σ’ αυτό;» αναρωτιούνται.
«Ο συγκεκριμένος δρόμος δεν είναι ασφαλτοστρωμένος, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν έχει ούτε αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα τα νερά και τα απόβλητα από τους βόθρους να ξεχειλίζουν και να δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ τη διέλευσή μας», αναφέρει η κ. Σαντορινάκη και προσθέτει: «Τόσα χρόνια τα σκουπίδια μας τα πηγαίναμε είτε στο Ηράκλειο, είτε σε άλλες γειτονιές του Μαρουσιού, αφού δεν είχαμε κάδους γιατί δεν μπορούσαν τα απορριμματοφόρα να μπουν και να τα μαζέψουν. Τελικά μας έκαναν τη χάρη και μας έβαλαν ένα κάδο, στο καταπατημένο πάντα οικόπεδο, που έχει πλάτωμα».
Οι κάτοικοι μεμονωμένα, αλλά και με τον Σύλλογό τους έχουν απευθυνθεί πολλές φορές στον Δήμο, ο οποίος μένει πάντα στις υποσχέσεις. Σύμφωνα με την κ. Σαντορινάκη σε μια τελευταία της συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Μάριο Μαραγκάκη, της υποσχέθηκε ότι το 2009 θα λυθούν τα προβλήματα αποχέτευσης και όχι μόνο.
Πράγματι, όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκάκης στην παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος 2009 στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου, «δεν θα υπάρξει καμία γειτονιά μέσα στο 2009 χωρίς αποχετευτικό δίκτυο» και πρόσθεσε ότι είναι καταγεγραμμένα όλα τα προβλήματα των γειτονιών στο Μαρούσι, τα οποία θα τύχουν άμεσης αντιμετώπισης.
Εύη Τσερμπίνου