«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» αναφωνούν όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια του δάσους Συγγρού, καθώς φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ καθυστέρησης η πρόσληψη εποχικών πυροφυλάκων, οι οποίοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μόλις στις… 10 Αυγούστου!
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σύμβασή τους, οι τέσσερις έκτακτοι θερινοί πυροφύλακες του Συγγρού θα υπηρετήσουν επί οκτάμηνο, δηλαδή, μέχρι τις 10 Απριλίου 2010, κάτι που σημαίνει ότι από τους επίμαχους 3 μήνες του καλοκαιριού θα καλύψουν μόλις τις 20 μέρες και μόλις 2½ μήνες από τους συνολικά 6 που διαρκεί η περίοδος πυροπροστασίας για τα δάση μας. Δηλαδή, οι πυροφύλακες θα πληρώνονται για να φυλάνε το δάσος ως επί το πλείστον τον… χειμώνα!
Παρά το γεγονός ότι το σχετικό έγγραφο με το αίτημα του ΙΓΕ (Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών), για έγκριση προσλήψεως εποχικών πυροφυλάκων, έχει σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 22 Ιανουρίου 2009, φτάσαμε στο οριακό σημείο των μέσων του Αυγούστου, με τα άκρως επικίνδυνα για εκδήλωση πυρκαγιών μελτέμια!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη κίνηση που είχε γίνει έως σήμερα για την πυροφύλαξη του δάσους Συγγρού είναι η τοποθέτηση ειδικής κάμερας πυρανίχνευσης από τον Δήμο Κηφισιάς με πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ σε ισχύ έχει τεθεί το μέτρο του κλεισίματος των εισόδων του δάσους για τους πολίτες, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας που εκδίδει καθημερινά η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας είναι υψηλός (βλ. παρακείμενο ρεπορτάζ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια για την αμοιβή των εποχικών πυροφυλάκων καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΙΓΕ που διαχειρίζεται το κληροδότημα του δάσους Συγγρού. Κάτι που σημαίνει ότι το αίτημα για τις προσλήψεις δεν συνεπάγεται κάποιο έκτακτο κόστος. Ουσιαστικά χρειάζονται μόνον οι υπογραφές ώστε να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού και να γίνουν οι προσλήψεις.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται το πρόβλημα, για να προσθέσουν:
«Η κανονική διαδικασία προβλέπει εγκρίσεις και διαδικασίες διαγωνισμού και προσλήψεως τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, με ανάληψη καθηκόντων την 1η Απριλίου, ώστε το προσωπικό να εκπαιδευθεί, να γνωρίσει το δάσος και τα καθήκοντά του και να είναι έτοιμο να δράσει την 1η Μαΐου, οποότε αρχίζει η πυροπροστατευτική περίοδος. Με τέτοιους χρόνους οι πυροφύλακες θα εργασθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και όχι τους χειμερινούς μήνες όπως γίνεται τώρα. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει το παραπάνω σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος; Ως φαίνεται, πολύ».
Και ο σύλλογος καταλήγει: «Έτσι φτάσαμε στην παγκόσμια πρωτοτυπία να πληρώνουμε δασοπυροσβέστες τους χειμωνιάτικους μήνες που δεν χρειάζονται και ν’ αφήνουμε τα δάση μας ακάλυπτα τους θερινούς μήνες όταν ξεσπούν πυρκαγιές».
Ασφαλώς, πρόκειται για μια τραγική ολιγωρία του μηχανισμού του κράτους, η οποία θα πρέπει να τεθεί στο μικροσκόπιο τόσο του Ιδρύματος Γεωπονικών Ερευνών που κάθε χρόνο αιτείται προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την πρόσληψη των εποχικών, όσο και των Δήμων που περιστοιχίζουν το δάσος Συγγρού (Μαρούσι, Κηφισιά, Μελίσσια).
Αυτή τη χρονιά, ευτυχώς για όλους, το καλοκαίρι κύλησε δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις για το δάσος Συγγρού, όμως όλοι θα πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι, στην κυριολεξία, δεν μπορούν πλέον να παίζουν με τη φωτιά.
Σύμφωνα με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» και τον σύντομο κατάλογο που έχει αναρτήσει, κατά τις παλαιότερες ημερομηνίες ανάληψης καθηκόντων των πυροφυλάκων, είχαν σημειωθεί τα εξής περιστατικά:
2005: Ανάληψη καθηκόντων την 1η Αυγούστου. Είχε προηγηθεί εμπρησμός στις 28 Ιουλίου.
2006: Ανάληψη καθηκόντων στις 12 Ιουλίου. Είχαν προηγηθεί δύο εμπρησμοί, στις 24 Μαΐου και στις 10 Ιουλίου.
2007: Ανάληψη καθηκόντων λίγο νωρίτερα σε σχέση με το 2006. Οι δύο εμπρησμοί της χρονιάς έγιναν μετά την πρόσληψή τους, στις 27 Ιουλίου (την ημέρα που ξεκίνησε η φωτιά της Πάρνηθας) και στις 4 Αυγούστου, με προσάναμμα που προήλθε από την πλευρά της Λ. Κηφισιάς.
2008: Ανάληψη καθηκόντων στα τέλη Ιουνίου, μετά από παρέμβαση των Φίλων Δάσους Συγγρού στα ΜΜΕ.
2009: Ανάληψη καθηκόντων στις 10 Αυγούστου. Ρεκόρ καθυστέρησης, παρά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις του συλλόγου στα ΜΜΕ για το θέμα.
Γιάννης Μπεθάνης