Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την απάτη με τις τηλεφωνικές φάρσες σε ανυποψίαστους πολίτες, από του οποίους ζητούνται μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να γλιτώσουν από την φυλακή συγγενικό τους πρόσωπο που προκάλεσε δήθεν θανατηφόρο τροχαίο. Από την καταγραφή της εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, προκύπτει ότι από τις αρχές της χρονιάς έως σήμερα, έχουν καταγγελθεί επτά περιστατικά απάτης σε βάρος πολιτών στην περιοχή. Δεν είναι όμως τα μόνα.
«Από την Υπηρεσία μας θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει, ακόμα, πλήθος παρόμοιων περιπτώσεων απάτης, οι οποίες όμως δεν έχουν καταγγελθεί από τους πολίτες, είτε επειδή επρόκειτο για απόπειρες καθώς οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τα υποψήφια θύματα, είτε για άλλους προσωπικούς λόγους κάθε φορά», δηλώνει στην «Α» ο διοικητής της Ασφάλειας Αμαρουσίου, Φώτης Τζελέπης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα δεν είχε σημειωθεί ούτε ένα παρόμοιο περιστατικό.
Η σπείρα που δρα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, τον τελευταίο καιρό έχει «βάλει στο μάτι» τα βόρεια προάστια και ειδικά το Μαρούσι. Οι δράστες κάνουν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, τα στοιχεία και τους τηλεφωνικούς αριθμούς των οποίων έχουν βρει από τηλεφωνικούς καταλόγους και προσποιούμενοι, άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, λένε ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θάνατο ή τον βαρύ τραυματισμό, συνήθως, μικρού παιδιού. Κι εκεί αρχίζει το βίαιο ψυχολογικό παιχνίδι. Τους διαβεβαιώνουν ότι για να μη φυλακιστεί ο άνθρωπός τους και να μην υποστεί ποινικές συνέπειες, πρέπει να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, διαφορετικά κάθε φορά, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψηφίων θυμάτων.
Για να γίνουν μάλιστα πιο πειστικοί, παρεμβάλλονται άλλοι συνεργάτες τους και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και κλαίγοντας, ώστε να αλλοιώνεται η φωνή τους και να δυσχεραίνεται η αναγνώρισή τους από τα θύματα, ασκώντας ταυτόχρονα αφόρητη ψυχολογική πίεση σ’ αυτά.
Αφού τα θύματα έχουν πειστεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για να πάρουν τα χρήματα, είτε δίνουν ραντεβού κοντά στο σπίτι.Πώς να αντιδράσετε
• Κρατήστε την ψυχραιμία σας & σκεφτείτε λογικά.
• Τηλεφωνήστε στον συγγενή σας που υποτίθεται ότι ενεπλάκη στο τροχαίο
• Καλέστε άμεσα την Αστυνομία αναφέροντας το περιστατικό
• Μην ενδώσετε στο να καταβάλετε χρήματα
• Μην υποκύψετε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν στο τηλέφωνο και προσποιήθηκε τον συγγενή σας.
• Ποτέ μην κανονίσετε ραντεβού μαζί τουςΟ Φώτης Τζελέπης μάς εφιστά την προσοχή!
«Οι πολίτες να μην ενδίδουν ποτέ και σε καμία περίπτωση, αλλά να απευθύνονται πάντα στις Αστυνομικές Αρχές, ακόμα και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους. Συγκεκριμένα, μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας καλώντας στα τηλέφωνα 210-6875116/5, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό».
Και κάτι άλλο σημαντικό: Στα τροχαία ατυχήματα, ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών. Γι’ αυτό, μην… «τσιμπάτε».