Να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» για την άμεση και εκτεταμένη διενέργεια προσεισμικών ελέγχων στα σχολικά συγκροτήματά εντός των ορίων τους, καλεί τους Δήμους αρμοδιότητάς της η Β’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου Λυκείου Αμαρουσίου μετά την πρόσφατη πτώση σοβάδων σε σχολική αίθουσα εν ώρα μαθήματος (βλ. ΕΔΩ).
Με ανοιχτή επιστολή της προς τους Δήμους Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Κηφισιάς, Φιλοθέης-Ψυχικού, Διονύσου, Ωρωπού και Μαραθώνος, η Β’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής ζητά να προχωρήσουν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες στα σχολεία, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή της στις «ανησυχίες» και «αγανάκτηση» των εκπαιδευτικών.
Αναλυτικά, η ανοιχτή επιστολή, την οποία υπογράφουν εκ μέρους του Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ ο πορόεδρος Θανάσης Ραφτόπουλος και ο γενικός γραμματέας Βαγγέλης Αρώνης, αναφέρει τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Β’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής απευθύνει και πάλι έκκληση στους αρμόδιους φορείς και εν προκειμένου στους ΟΤΑ όπου βρίσκονται οι σχολικές μονάδες ευθύνης μας για τη διενέργεια όλων των προβλεπομένων ενεργειών πολιτικής προστασίας.
Όπως είναι γνωστό η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, οφείλει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας.
Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική η απογραφή και ιεραρχική αποτίμηση των υφιστάμενων κτιρίων ως προς τη σεισμική τους ικανότητα γίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις που έχει επικρατήσει να ονομάζονται:
-Τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (ΤΟΕ), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.
-Τον Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του ΤΟΕ.
-Την αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης- ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις .
Καλούμε τις δημοτικές Αρχές άμεσα, χωρίς οποιαδήποτε χρονοτριβή να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Είναι νωπές οι μνήμες μας από τα γεγονότα στο 2ο ΓΕΛ Αμαρουσίου όταν, εν ώρα μαθήματος, δύο μέτρα σοβά από την οροφή κατέληξαν στο τελευταίο θρανίο αίθουσας του τρίτου ορόφου του σχολείου!
Ο Σύλλογος των Διδασκόντων με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία και την αγανάκτησή του για τα σοβαρά αυτά γεγονότα. Τασσόμαστε αλληλέγγυοι με το εκπαιδευτικό προσωπικό και σύσσωμη τη σχολική κοινότητα. Ο Δήμος Αμαρουσίου αλλά και όλοι οι ΟΤΑ καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους επιτέλους! Η υγεία και η προστασία παιδιών και εκπαιδευτικών είναι ύψιστη προτεραιότητα. Κοινοποιούμε δε την ανακοίνωση του 2ου ΓΕΛ Αμαρουσίου για την ενημέρωση όλων».
Ειδήσεις από το Μαρούσι στο amarysia.gr