Συνολικά 29 μαθητές από τη Γ’ τάξη του 5ου Γυμνασίου Αμαρουσίου με την συνοδεία τριών καθηγητών, της Κωνσταντίνας Μιμηγιάννη, της Γεωργίας Χατζηαποστόλου και του Μιχάλη Γραμματά, με την παρουσία τους στο επιβλητικό θέατρο «Teatro Italia» της Ρώμης ξεδίπλωσαν το ταλέντο και την ευαισθησία τους, συμμετέχοντας στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στην «αιώνια πόλη» από το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού και τον πρόεδρό του Νικόλαο Κούκη.
Το θέμα τους «Τα δικαιώματα του παιδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» περιλάμβανε χορό, ποιήματα γραμμένα από τα παιδιά, ακόμα και στα γαλλικά, ζωγραφιές – καλλιτεχνικές δημιουργίες, βίντεο – power point με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, συγκινώντας το κοινό που παρακολούθησε την παρουσίαση της προσπάθειάς τους.
Στο Παρίσι
Στο πλαίσιο, εξάλλου, του 8+ Μαθητικού Συνεδρίου με τίτλο «Ευρώπη quo vadis? Θεσμοί, κοινωνία, επιστήμες και ο ρόλος της Ελλάδας», αξιοποιώντας την ευκαιρία που δόθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού, 28 μαθητές από τη Β’ τάξη του 5ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, η διευθύντρια Δήμητρα Χατζέλη και οι καθηγήτριες Γεωργία Δανιήλ και Κωνσταντίνα Μιμηγιάννη ταξίδεψαν στο Παρίσι, προκειμένου να παρουσιάσουν ενώπιον των συνέδρων στοιχεία που ενώνουν τους δύο λαούς και ερμηνεύουν τον Γαλλικό Φιλελληνισμό κατά την Εθνική Παλιγγενεσία.
«200+3 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία» ήταν ο τίτλος του προγράμματος που εκπόνησαν, ιχνηλατώντας τις σχέσεις των δύο χωρών από το 600 π.Χ., όταν οι αρχαίοι Φωκαείς εκκινώντας από τα παράλια της Μικράς Ασίας ίδρυσαν την πρώτη ελληνική αποικία, τη Μασσαλία, στα νότια παράλια της σημερινής Γαλλίας, μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες του ελληνικού πνεύματος στην Ευρώπη.
«Στο πέρασμα των αιώνων, η Ευρώπη, αξιοποιώντας την αρχαία ελληνική σκέψη, εξέρχεται από τα σκοτάδια του αιώνα και παράγει ανθρωποκεντρισμό και αμφισβήτηση της απολυταρχίας, που κορυφώνεται με τη Γαλλική Επανάσταση. Το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός “κινεί και το μύλο της δικής μας ιστορίας” και “φουσκώνει τα πανιά του Γαλλικού Φιλελληνισμού”, σφυρηλατώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών», τονίζει η διεύθυνση του σχολείου, προσθέτοντας: «Στόχος μας από τις παραπάνω συμμετοχές μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δεξιότητες των παιδιών μας, να μάθουν να συνεργάζονται και να τους ενθαρρύνουμε στο όμορφο ταξίδι της γνώσης και της έρευνας! Εντέλει ας μη ξεχνάμε: Σήμερα μαθητές, αύριο ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες».