Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου η τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Η ιστορία του σχολείου μου».
Στο διαγωνισμό που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συμμετείχαν εκατοντάδες σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα.
Τα Νηπιαγωγεία συμμετείχαν με εικαστικές συνθέσεις, ενώ τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια με ταινίες μικρού μήκους και πολυμεσικές παρουσιάσεις (power point).
Στην έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αφιέρωμα στα Σχολεία της Πόλης Ζωγράφειο και Βλάγκας.
Τα Μεγάλα Βραβεία απέσπασαν:
Το 3ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης, το 2ο ΓΕΛ Πύργου Ηλείας, τα Εκκλησιαστικά Λύκεια Βελλάς Ιωαννίνων και Πατρών, το 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου Καλλιθέας, το 1ο ΕΠΑΛ Άργους, το 6ο Γυμνάσιο Λαμίας, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας, το 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, το Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τήνου, το 2ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας και το Νηπιαγωγείο Κερασιάς Πέλλας.
Πολλά ακόμη σχολεία από όλες τις γωνιές της Ελλάδας έλαβαν τιμητικές διακρίσεις παρουσιάζοντας σημαντικά δείγματα δουλειάς, που ανέδειξαν την ιστορία του σχολείου τους μέσα από αρχειακή έρευνα, συνεντεύξεις και μαρτυρίες.
Διάκριση του 1ου ΓΕΛ Αμαρουσίου
Μεταξύ των σχολείων που διακρίθηκαν στον παραπάνω διαγωνισμό είναι και το 1° ΓΕΛ Αμαρουσίου, που απέσπασε το 2ο βραβείο, το βραβείο εξαίρετης δημιουργίας. To video με το οποίο το σχολείο συμμετείχε στο διαγωνισμό, ξεκίνησε υπό τη μορφή ερευνητικής εργασίας (project), που ανέλαβε η Α’ Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2013-2014. Συμμετείχαν 19 μαθητές με υπεύθυνους καθηγητές την Σοφία Αραβανή (φυσικό) και τον Κωνσταντίνο Κούγια (κοινωνιολόγο). Τα ίδια παιδιά, ως μαθητές της Γ’ Λυκείου πλέον, επεξεργάστηκαν και εμπλούτισαν αυτή την αρχική εργασία για τις ανάγκες του διαγωνισμού με υπεύθυνη καθηγήτρια αυτή τη φορά την κ. Αραβανή.
Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών για την ιστορία του σχολείου συγκεντρώθηκε από συνεντεύξεις παλιών αποφοίτων, οι οποίοι προσκλήθηκαν μέσω αγγελίας που δημοσίευσε η εφημερίδα Αμαρυσία. Πολλοί απόφοιτοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση στην πρόσκληση και χάρισαν, εκτός από τις πολύτιμες αναμνήσεις τους, πλούσιο φωτογραφικό και ιστορικό υλικό. «Τους ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα τον κ. Μασούρη Δημήτρη, την κ. Μαριάννα Μήλλα, την κ. Σοφία Ζέρβα, τον κ. Πάρη Τσουλφά, την κ. Γλυκερία Μοστρού», δηλώνει η κυρία Αραβανή.
«Ο εκδότης της εφημερίδας Αμαρυσίας και απόφοιτος του σχολείου μας, κ. Χρήστος Ζαγκλής, μάς δέχτηκε στα γραφεία της εφημερίδας του και μοιράστηκε μαζί μας αναμνήσεις από τα μαθητικά του χρόνια και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Επισκεφτήκαμε επιπλέον τη Βορέειο Βιβλιοθήκη και με τις υποδείξεις της κ. Μοστρού Γλυκερίας, αντλήσαμε υλικό από βιβλία που αναφέρονταν στο σχολείο μας. Ιδιαίτερα χρήσιμες αποδείχτηκαν οι πληροφορίες που μας έδωσε η κ. Μήλλα Μαριάννα, δεδομένου ότι η ίδια υπήρξε όχι μόνο μαθήτρια αλλά και για αρκετά χρόνια διευθύντρια του σχολείου μας. Πολλά στοιχεία συγκεντρώσαμε και από το ιστορικό αρχείο του σχολείου μας, το οποίο χρονολογείται από το 1890».
Στην εργασία γίνεται μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του σχολείου (1920) έως σήμερα, αξιοποιώντας γραπτές και προφορικές πηγές. Η προσέγγιση της ιστορίας του 1ου ΓΕΛ Αμαρουσίου περιλαμβάνει τις ακόλουθες οπτικές: αρχιτεκτονική του κτιρίου, σύνδεσή του με σπουδαία ιστορικά γεγονότα, διαφορετικές χρήσεις στο πέρασμα των χρόνων, παλαιότεροι μαθητές ξακουστοί ή άσημοι, λειτουργία και δραστηριότητες στο παρελθόν και στο σήμερα, καθώς και διακρίσεις που έχει αποσπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Η ομάδα του project: Αϊδίνης Αναστάσιος, Αντωνίου Μαρούσα, Γεωργαντά Μαρία-Γεωργία, Ζαράνης Αντώνιος, Ζουρούδης Παύλος, Καψουλάκης Ευάγγελος, Κονδυλάτου Ανθή, Κουμανέλη Γεωργία, Κωτσάκη Σεβαστή, Μανωλόπουλος Θεμιστοκλής, Μέξα Νικολέττα, Μπινιέρι Δημήτρης, Νικολαΐδης Αναστάσιος
Νικολόπουλος Λέων, Νουχάι Διονύσιος, Ξηρού Νίκη-Μαρία, Ραϋμόνδη Γεωργία, Σταματόπουλος Φίλιππος, Χατζηαποστόλου Κυριάκος.
Επίσημες παρουσίες στην απονομή βραβείων
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της τελετής ήταν η απονομή των ειδικών βραβείων στη μονάδα απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου.
Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας, η τέως υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η βουλευτής Λάρισας Άννα Βαγενά, ο βουλευτής Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος, ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς – πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Διά Βίου Μάθησης, ο καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου – πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, καθηγητής Παιδαγωγικής και πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού -Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης, συγγραφείς όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Αγγελική Βαρελά, η Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη, η Ιωάννα Μπαμπέτα, η Αργυρώ Μουντάκη, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, η Μαρία Ρουσάκη, η Σεσίλ Ιγγλέση – Μαργέλλου, συγγραφέας – μεταφράστρια και η Κωνσταντίνα Σαρακηνού, συγγραφέας – ιδιοκτήτρια literature.gr.
Η Μαρί Κυριακού και η εκπομπή της «Με Αγάπη» βράβευσαν τα Νηπιαγωγεία που διακρίθηκαν. Παρέστησαν ακόμη ο διευθυντής Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Πατέρας Σταύρος Μπόζος, ο συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών Διονύσιος Τσελέντης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου OSD Ελλάδας – Σχολή Μωραΐτη Χριστίνα Ρούτνερ, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο εκπρόσωπος των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ κ. Γρετσίστας, ο Νίκος Ράμος των εκδόσεων ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΣΤΡΟ, η κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο, οι δημοσιογράφοι Όλγα Μπατή και Ελένη Πλαβούκου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Δαμιανός, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νέας Σμύρνης Πολύδωρος Συρίγος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής Μάριος Μπαχάς, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Saint-Joseph Λία Αθανασοπούλου, ο Ανδρέας Λαπούρτας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, ο δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου Κωνσταντίνος Κωτσίδης, οι ηθοποιοί Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και Γιώργος Χατζηπαύλου, η Πέπη Σπηλιωτοπούλου, ιδιοκτήτρια – εκδότρια του Φιλοδήμος.gr (Αίγιο) κ.α.
Από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετείχαν ο σκηνοθέτης Μένος Δελιοτζάκης, η πρόεδρος στις Επιτροπές Κρίσης Β/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) και προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης Αικατερίνη Χαριοπολίτου, ο Σταύρος Γρόσδος σχολικός σύμβουλος και η Μαριάνθη Καρατσιώρη, στέλεχος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. Από την πλευρά του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης η πρόεδρός του Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.
Τα βραβευμένα έργα είναι αναρτημένα και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr) και του ΕΚΕΔΙΣΥ (http://www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/).
Οι διοργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες σε επιχειρήσεις που στήριξαν την εκδήλωση: Την ΕΨΑ ΑΕ, τον Όμιλο Φουρλή, τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Ψυχογιός, Μίνωας, Σαββάλας, Ιπτάμενο Κάστρο, Polaris, Αφοι Κυριακίδη, Λογότεχνον, Παπαδόπουλος.
Χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ, η εκπομπή «Με αγάπη» του Αντέννα, το literature.gr και το cityportal.gr