Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη;
Τα προβλήματα της πόλης είναι γνωστά σε όλους και δεν αναλύονται σε μια συνέντευξη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο εμπορικό κέντρο, το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση, την καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων, την έλλειψη πρασίνου, ελεύθερων χώρων και χώρων άθλησης. Ακόμη, την απαξίωση του ΟΑΚΑ, την ομηρεία των εργαζομένων στον Δήμο, την αναποτελεσματικότητα κάποιων υπηρεσιών του και την τραγική του οικονομική κατάσταση.
Κάθε γειτονιά, όμως, έχει τα δικά της προβλήματα και εκεί θα πρέπει να δώσουμε το βάρος και όχι να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε συνολικά. Για παράδειγμα, στο Ψαλίδι έχουμε το πρόβλημα της αποχέτευσης και των όμβριων υδάτων, της οδοποιίας και της ανέλεγκτης στάθμευσης που υπάρχει στον σταθμό της Νερατζιώτισσας και το Mall, όπου θα έπρεπε να γίνει μια διαφορετική διαχείριση αυτών των υποδομών προς όφελός μας.
Θα πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι δεν επικροτώ τη μηδενιστική λογική που απαξιώνει πλήρως το παρελθόν. Τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του κ. Τζανίκου έγιναν έργα στο Μαρούσι ως συνέχεια της θητείας του κ. Χρήστου Βλάχου. Ωστόσο, η ολυμπιακή προετοιμασία την τελευταία τετραετία, φαίνεται ότι άλλους τους «κοίμισε» και άλλους τους «ξύπνησε». Φαινόμενα κακοδιοίκησης και προσωπικών στρατηγικών έκαναν την εμφάνισή τους και την κατάσταση αυτή βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι του Δήμου, αλλά όχι και η «νομενκλατούρα» που βρίσκεται πίσω από κλειστά γραφεία και ευθύνεται η ίδια και μόνο γι’ αυτήν την κατάσταση. Άλλωστε, η συλλογική ευθύνη ταιριάζει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Ωστόσο κι εσείς έχετε στον συνδυασμό σας μέλη της προηγούμενης διοίκησης, που είναι και εκείνοι μέρος του «προβλήματος»…
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Πρόκειται για ξεχωριστές προσωπικότητες και πολιτικές οντότητες, για ανθρώπους που έχουν τη δική τους πορεία, που έχουν προσφέρει στο Μαρούσι και δεν έχουν την ανάγκη να απολογηθούν για τις επιλογές τους. Δεν νομίζετε, άλλωστε, ότι το να μεταπηδήσουν στην «Επόμενη Μέρα» είναι μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο από το να ενταχθούν στη συνέχεια της απερχόμενης διοίκησης, που εκφράζεται από άλλον συνδυασμό;
Πώς οραματίζεστε την Επόμενη Μέρα στο Μαρούσι;
Όπως ακριβώς την οραματίζεται η δημοτική μας κίνηση. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα. Να δώσουμε λύσεις αθόρυβα, χωρίς να αστράφτουν τα φλας των φωτογράφων, χωρίς να μοιράζουμε ανέξοδες υποσχέσεις και να ενισχύουμε τις πελατειακές σχέσεις. Πρέπει να διαχειριστούμε τις τοπικές υποθέσεις με υπευθυνότητα. Να αγκαλιάσουμε τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις μητέρες, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους ασθενέστερους οικονομικά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια για τη μαρουσιώτικη οικογένεια.
Σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με την πολιτική, όπως αρκετοί συνάδελφοί σας;
Θέση στην πολιτική έχει μόνο όποιος έχει φιλοδοξίες. Έτσι, δεν μπορώ να κρύψω τις φιλοδοξίες μου. Παράλληλα, όμως, είμαι ευτυχισμένος που αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε μια από τις κορυφαίες εφημερίδες και αυτό από μόνο του μού δημιουργεί την υποχρέωση να σκέφτομαι ότι είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος. Άλλωστε, δεν θεωρώ την πολιτική επάγγελμα και δεν θέλω να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Επιζητώ, όμως, με τη συμμετοχή μου στα κοινά να έχω λόγο στην Επόμενη Μέρα που θα αλλάξει το Μαρούσι και την καθημερινότητά μας.
Αντί για επίλογο, θα ήθελα να μου απαντήσετε σε δύο πολιτικές ερωτήσεις. Η πρώτη είναι τι πιστεύετε για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.
Είναι ένα μεγάλο και αδικημένο κεφάλαιο, που ο κόσμος το θυμάται μόνο στις εκλογές. Σκεφτήκατε ποτέ, άραγε, ότι πραγματική διοίκηση ασκεί κανείς μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν διαχειρίζεται την καθημερινότητα των συμπολιτών του; Εκτιμώ ότι η πρακτική του «Καποδίστρια», που νοικοκύρεψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να συνεχιστεί και να αποτελέσει βάση για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα. Ελπίζω ο διάλογος που θα ανοίξει μετά τις εκλογές να είναι εποικοδομητικός και σ’ αυτό να βοηθήσουν, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, και η αντιπολίτευση και οι θεσμικοί φορείς και να μην αποτελέσει μονόλογο της κυβέρνησης.
Ποιες οι εκτιμήσεις σας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχετε κάνει, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Η όλη συγκυρία είναι περίεργη και κάποια αποτελέσματα ίσως να προκαλέσουν αίσθηση, όχι τόσο λόγω της φθοράς των κομμάτων εξουσίας ή του «42%», αλλά λόγω της γενικότερης απογοήτευσης του κόσμου από την πολιτική. Παραδοσιακά κομματικά «κάστρα» δεν υπάρχουν πια, οπότε ρόλο παίζουν τα πρόσωπα και το ιδιαίτερο κλίμα σε κάθε περιοχή. Και κατά πάσα πιθανότητα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς και οι δύο μεγάλες νομαρχίες θα κριθούν από τον πρώτο γύρο με σκορ 3-2 υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.)
Ποιος είναι ο Αιμίλιος Περδικάρης
Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και από το 1982 κατοικεί στο Μαρούσι, όπου φοίτησε διαδοχικά σε δημοτικό σχολείο στον Σωρό, στο 3ο Γυμνάσιο και στο 3ο Λύκειο.
Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία, τα Media και τις Νέες Τεχνολογίες και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Εκλογική Κοινωνιολογία.
Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος και σήμερα είναι συντάκτης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», όπου ασχολείται με το πολιτικό και το ελεύθερο ρεπορτάζ και είναι διαπιστευμένος στο υπουργείο Εσωτερικών (με αρμοδιότητα θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Στο παρελθόν έχει εργαστεί επίσης στον Ενημερωτικό Τομέα της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), καθώς και στην εφημερίδα «Το Βήμα» και «Το Βήμα της Κυριακής», όπου μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με το δημοτικό ρεπορτάζ. Περιστασιακά έχει συνεργαστεί με περιοδικά και άλλα Μέσα.
Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης (ΕΣΥΑΝ) του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στην Ομάδα Επεξεργασίας των Πρακτικών του Προσυνεδριακού Διαλόγου (2005). Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 διατέλεσε συνεργάτης σε θέματα επικοινωνίας του πρώην γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ και υποψηφίου στη Β’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, Νίκου Μεγγρέλη.
Είναι ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Νέων για την Ελλάδα και την Ευρώπη (ΟΝΕΕ).
Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γερμανικά, καλά τουρκικά και ελάχιστα ιταλικά, έχει παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων οικονομικών επιστημών στο Κολέγιο Αθηνών και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια με αντικείμενο τη δημοσιογραφία, την πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.