Εργαζόμενοι, νέοι και νέες
Τις μέρες αυτές τα σχολεία μας ανοίγουν για το νέο σχολικό έτος και με την ευκαιρία αυτή η «Δημοτική Ενότητα» θεωρεί υποχρέωσή της, μαζί με τις ευχές της για μια επιτυχημένη, παραγωγική και αγωνιστική χρονιά, να υπενθυμίσει, παράλληλα, τις βασικές της θέσεις για το μεγάλο θέμα της Παιδείας.
Οι δυνάμεις του δικομματισμού, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές τους πολιτικές, στο πλαίσιο, πάντα, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εντείνουν και αυτή τη χρονιά την επίθεσή τους σε ό,τι έχει απομείνει από την ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Πριν το καλοκαίρι, πήραμε μια γεύση για τις αλλαγές που ετοιμάζουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλαγές που ξεσήκωσαν τον λαό και τη νεολαία, επειδή δεν ανέχονται την παραπέρα υποβάθμιση των ΑΕΙ-ΤΕΙ και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στον Δήμο μας είχαμε ανακοινώσεις για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, που σκόνταψε για την ώρα στην αντίθεση και τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας. Τις αποφάσεις τους τις έχουν πάρει και μαζί τους συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζονται, πρόσκεινται ή συνεργάζονται με τα κόμματα της εξουσίας.
Η αντιεκπαιδευτική τους επιδρομή δεν περιορίζεται στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο. Το σύνολο της εκπαίδευσης «αναμορφώνεται» για να στρατευθεί πιο αποτελεσματικά στην υπόθεση της κερδοφορίας και της «ανταγωνιστικότητας» της καπιταλιστικής οικονομίας.
Με σειρά μέτρων (ευέλικτη ζώνη, ευρωπαϊκά προγράμματα, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) προετοιμάζουν το έδαφος για την «αποκέντρωση» των σχολείων. Το κράτος αποδεσμεύεται από την ευθύνη για τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση σημαντικού μέρους του σχολικού προγράμματος, ώστε τα σχολεία να δεσμευτούν στους όρους των κάθε είδους «χορηγών» τους.
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ένα μέρος της «μόρφωσης» και της «διαπαιδαγώγησης» των μαθητών θα ανατεθεί, με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις επιχειρήσεις-χορηγούς. Το άλλο μέρος το αναλαμβάνουν οι μεγαλοεκδότες-προμηθευτές των νέων βιβλίων.
Με τα μέτρα αυτά, αποβλέπουν στην κατάργηση της ισότιμης και ενιαίας εξασφάλισης των όρων λειτουργίας κάθε σχολείου. Το επίπεδο των σχολείων θα εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη μόρφωση και την τσέπη των γονιών, τις νέες φοροεισπράξεις του Δήμου και τις ικανότητες του διευθυντή-μάνατζερ που θα διορίσουν να προσελκύει χρηματοδότες. Έτσι και μέσα στην ίδια πόλη θα έχουμε διάφορες κατηγορίες σχολείων, που στη συνέχεια μέσα από τους κύκλους των εξετάσεων και των αξιολογήσεων –οι οποίες θα ξεκινάνε από το δημοτικό- θα αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος μαθητών από το δικαίωμα στην ολόπλευρη και ουσιαστική μόρφωση και θα εξωθείται στην ακόμα πιο υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση.
Η πολιτική αυτή εκπορεύεται από τους υπερεθνικούς οργανισμούς του κεφαλαίου, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ. Και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και οι δυνάμεις που υπερασπίζονται τον ευρωμονόδρομο, αυτές τις πολιτικές υλοποιούν με προσήλωση.
Οι προσκείμενες στα κόμματα αυτά δημοτικές αρχές και παρατάξεις πρωταγωνιστούν στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Μεσολαβούν για τη διασύνδεση των σχολείων με τις επιχειρήσεις, αναπτύσσουν διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Εργαζόμενοι,
Τίποτε δεν έχουμε να περιμένουμε απ’ όλους αυτούς. Η «Δημοτική Ενότητα» επισημαίνει ότι πρέπει η υπόθεση της παιδείας να γίνει υπόθεση όλων μας. Η μόρφωση των παιδιών μας δεν μπορεί να εξαρτάται από τις ανάγκες της αγοράς, αλλά από τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής. Γι’ αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε χωρίς αναβολή:
• Την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας.
• Τη θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
• Τη δημιουργία Ενιαίου Δωδεκάχρονου Υποχρεωτικού Σχολείου.
• Τη δημιουργία Επαγγελματικών Σχολών, μετά τη βασική 12άχρονη εκπαίδευση.
• Την αναδιαμόρφωση μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν.
• Την αύξηση των κρατικών δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού, για να καλυφθούν οι ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και να σταματήσει η αφαίμαξη των εργαζομένων.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενισχύσουμε, στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης-κατηγοριοποίησης των σχολείων.
Να ψηφίσουμε
• Δημοτική Ενότητα στο Μαρούσι, με υποψήφιο δήμαρχο τον Μπάμπη Ζιώγα.
• Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, με υποψήφιο υπερνομάρχη τον Γιώργο Μαυρίκο και υποψήφιο νομάρχη Αθήνας, τον Ηλία Νικολόπουλο.