Μια κομβική απόφαση για τα εγχώρια αυτοδιοικητικά δεδομένα έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, αναθέτοντας τον ηλεκτροφωτισμό σε ιδιώτη για 12 χρόνια, με μέρος των ανταποδοτικών τελών ως αμοιβή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Μπεθάνης
Η ιστορική, όπως και να την δει κανείς, απόφαση, ελήφθη κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία το Σώμα συζήτησε επί περίπου 3 ώρες την εισήγηση «περί έγκρισης ή μη της μελέτης με τίτλο «Μελέτη βιωσιμότητας (feasibility study), για την τεκμηρίωση της βιωσιμότητας της μακροχρόνιας παραχώρησης της εκμετάλλευσης του οδοφωτισμού» και περαιτέρω, την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, της εκχώρηση μέρους από τα ανταποδοτικά τέλη που εξοικονομούνται, ως αμοιβή του αναδόχου σύμφωνα με το άρθρο 43 N. 4257/2014 και της τροποποίησης του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους για την δημιουργία νέων ή για την ενίσχυση άλλων Κωδικών Αριθμών του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3463 / 2006 κατά την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας».
Σε περίπτωση που το έργο δημοπρατηθεί, ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πόλης θα ανατεθεί στον ιδιώτη εργολάβο για τα επόμενα 12 χρόνια, με εκτιμώμενο ποσό από τα ανταποδοτικά τέλη που θα του διατεθεί, να είναι περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.
Στην ουσία το θέμα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη μετά την απόσυρσή του στην αμέσως προηγούμενη (προ βουλευτικών εκλογών) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν και η απουσία του υπογράφοντος μελετητή, διευθύνοντος συμβούλου της Αναπτυξιακής Α.Ε., Γιώργου Κωνσταντόπουλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Καταιγισμός ερωτήσεων και απαντήσεις
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ήταν παρών στην συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου και δέχθηκε κυριολεκτικά καταιγισμό ερωτήσεων από τους μειοψηφούντες δημοτικούς συμβούλους για τον τρόπο εκπόνησης της μελέτης, το κόστος της, την συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες για το 30%, όπως τόνισε, της μελέτης, καθώς το υπόλοιπο 60% το εκπόνησε ο ίδιος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι το σύνολο της μελέτης έτυχε της έγκρισης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι «αποτελεί την βάση πάνω στην οποία ο Δήμος θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει τελικά στην δημοπράτηση του έργου εκσυγχρονισμού σε διεθνή πρότυπα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού του Αμαρουσίου».
Χαρακτήρισε, εξάλλου, την μελέτη ως ένα «χρηματοοικονομικό μοντέλο εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας, με την Αναπτυξιακή Α.Ε. σε ρόλο τεχνικού συμβούλου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος δεν θα διαθέσει κανέναν δικό του πόρο για το έργο, καθώς πρόκειται για μια μελέτη που «στοχεύει» στο ΕΣΠΑ (προγράμματα ΣΕΣ) 2014-2020».
Στις επισημάνσεις της μειοψηφίας ότι η εταιρία (Evolution Projects) με την οποία συνεργάστηκε η Αναπτυξιακή Α.Ε. δεν διαθέτει καμία σχετική εμπειρία με το αντικείμενο, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι έχει ασχοληθεί με αντίστοιχες μελέτες στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης και Μεγαλόπολης, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Σπύρο Κωνσταντά να απαντά ότι μετά από έρευνά του στον Δήμο Ελληνικού διαπίστωσε ότι ουδέποτε κατατέθηκε ή εφαρμόστηκε μια τέτοια μελέτη.
Σκληρή επίθεση από το Σωματείο Εργαζομένων
Ο κ. Κωνσταντάς ήταν και εκείνος ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της δημοτικής αρχής, κατηγορώντας την αφενός ότι απαξιώνει την εργασία των 7 ηλεκτρολόγων που δουλεύουν στον Δήμο και υποθηκεύει το μέλλον τους και αφετέρου ότι «έχει βαλθεί να μην αφήσει καμία υπηρεσία του Δήμου όρθια, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την υποβάθμιση και τελικά εκποίηση στους ιδιώτες όλων των δημοτικών υπηρεσιών». Παράλληλα, προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις από το Σωματείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε εργολάβος θα σταματά από τους εργαζομένους, καθώς εμπαίζετε τον κόσμο με αμφιβόλου προέλευσης μελέτες».
Στο ίδιο κλίμα και ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ που βρέθηκε στην συνεδρίαση και υποστήριξε ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου πρωτοπορεί ώστε να ανοίξει για τα καλά η οδός της ανάθεσης σε ιδιώτες ανταποδοτικών δημοτικών υπηρεσιών όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα, με τους ιδιώτες εργολάβους να μετατρέπονται σε “επενδυτές” με τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες από την τσέπη τους».
Πυρ ομαδόν από τα έδρανα της μειοψηφίας
Τα πυρά προς την διοίκηση του Δήμου συνεχίστηκαν από τις δημοτικές παρατάξεις, με τους επικεφαλής τους να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους προς την μελέτη. Μάλιστα, δημοτικοί σύμβουλοι όπως οι Λευτέρης Μαγιάκης και Ηλίας Γιαννακάκος (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) και Τάσος Σπυρόπουλος (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ) να υποστηρίζουν ότι ο Δήμος θα μπορούσε να απευθυνθεί για την πραγματοποίηση του έργου εκσυγχρονισμού του ηλεκτροφωτισμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο θα μπορούσαν να λάβουν δάνειο με μισό επιτόκιο (4,5%) σε σχέση με αυτό που θα λάβει ο ιδιώτης εργολάβος συνάπτοντας δάνειο με κάποια εμπορική τράπεζα (γύρω στο 8%), κάτι που θα μείωνε στο μισό το κόστος του έργο, όπως ανέφεραν.
Και οι προαναφερόμενοι, αλλά και ο Θανάσης Φωτόπουλος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) συμφώνησαν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ουσιαστικά βάζει σε κίνδυνο την δουλειά των υπαρχόντων ηλεκτρολόγων του Δήμου, «τους οποίους ποτέ δεν ενημέρωσε η διοίκηση, αλλά ούτε και ρωτήθηκαν αν μπορούν να υποστηρίξουν το όλο έργο, την στιγμή που αποδεδειγμένα ανταποκρίνονται καθημερινά σε ακόμη πιο δύσκολες απαιτήσεις».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστας Βλάχος, αν και δεν αντιτέθηκε στην φιλοσοφία μιας «ολοκληρωμένης, σοβαρής μελέτης εκσυγχρονισμού του δικτύου και εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας», ωστόσο, όπως τόνισε, «όχι όμως με αυτόν τον τρόπο και αυτή την μελέτη που καταθέτει ενώπιόν μας η διοίκηση, ειδικά από την στιγμή που δεν υπάρχει και ανταγωνιστική αγορά στην χώρα στον συγκεκριμένο τομέα». Και ο ίδιος, εξάλλου, έκανε λόγο για «απαξίωση του προσωπικού του Δήμου, το οποίο τόσα χρόνια δίνει κυριολεκτικά μάχη με τα καθημερινά προβλήματα».
Δήμαρχος: «Καμία απόλυση, εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια»
Νωρίτερα, όπως είχε κάνει και στην προηγούμενη συνεδρίαση (πριν την απόσυρση του θέματος), ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης είχε υπεραμυνθεί της επιλογής της διοίκησης να αναθέσει την μελέτη στην Αναπτυξιακή Α.Ε.. Αφενός προσπάθησε να καθησυχάσει τον φόβο των απολύσεων, διαβεβαιώνοντας το Σώμα ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει αυτό, αλλά πάγια θέση μας προς όλες τις κυβερνήσεις είναι οι προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους με σταθερή και μόνιμη εργασία» και αφετέρου έδωσε έμφαση στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, «και μάλιστα μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή δίχως καμία περαιτέρω επιβάρυνση της τσέπης των δημοτών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Εν τέλει, η εισήγηση της διοίκησης έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με αρνητικές τις ψήφους σύσσωμης της μειοψηφίας (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ).