Τι αναφέρει η μελέτη βιωσιμότητας
Η «Α» παραθέτει την εισήγηση της διοίκησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την μελέτη βιωσιμότητας ως προς τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού στο Μαρούσι, στην οποία και παρατίθεται τόσο η κεντρική φιλοσοφία, όσο και οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται.
«Για τη βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των ενεργειακών πόρων του Δήμου κάνοντας χρήση του Ν. 3855/2010 καθώς και του άρθρου 43 του N. 4257/2014 στη παρούσα μελέτη περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
– Η περιγραφή των στρατηγικών στόχων που συνδέονται με την βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των ενεργειακών πόρων του Δήμου, που αποσκοπούν, τόσο στον εξορθολογισμό των δαπανών του Δήμου μέσω της επίτευξης εξοικονόμησης ενέργειας στο δίκτυο του οδοφωτισμού, όσο και στην μεγιστοποίηση της ασφάλειας των πολιτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας..
– Η περιγραφή και η τεχνική αξιολόγηση της Υφιστάμενης Κατάστασης του δικτύου δημοτικού οδοφωτισμού (ΔΔΟ) και ανοικτών χώρων (πλατειών κλπ.) στις εντός σχεδίου Πολεοδομικές Ενότητες (Πο.Εν.) του Δήμου Αμαρουσίου.
– Η περιγραφή και τεχνική αξιολόγηση παρεμβάσεων ενεργειακής αποδοτικότητας στο δίκτυο ΔΔΟ του δήμου, των οποίων η εφαρμογή αποσκοπεί στην βελτίωση της βιωσιμότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των ενεργειακών πόρων του Δήμου, που θα προκύψει από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχτεί.
– Η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας του δικτύου ΔΔΟ του Δήμου.
– Η εξαγωγή συμπερασμάτων και η εκτίμηση των οικονομικών και άλλων ωφελειών που θα προκύψουν για τον Δήμο.
– Η χρηματοοικονομική ανάλυση της βιωσιμότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των ενεργειακών πόρων του δικτύου ΔΔΟ και η επιλογή συστήματος χρηματοδότησης.
H μειωμένη χρηματοδότηση των OTA, συνέπεια της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας, έχει δημιουργήσει μεγάλη στενότητα στη διάθεση πόρων και πλήρη αδυναμία νέων επενδύσεων για την συμπλήρωση ή την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των υποδομών του δικτύου του οδοφωτισμού σε καίριους τομείς του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο του δημοτικού οδοφωτισμού και των ανοικτών χώρων (πλατειών κλπ.) του δήμου, συμμετέχει σε ποσοστό που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση του Δήμου και για το λόγο αυτό είναι απολύτως αναγκαία η ενεργειακή αναβάθμιση και βελτίωση της αποδοτικότητας του δικτύου ΔΔΟ, για να επιτευχθεί άμεσα εξοικονόμηση πόρων.
Οι βασικότερες αιτίες της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιβαρύνει υπέρμετρα τους οικονομικούς πόρους του δήμου μας, συνίσταται κυρίως αφενός μεν στην παλαιότητα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του δικτύου, αφετέρου δε στην λανθάνουσα ενεργειακή αποδοτικότητα των παλαιών συμβατικών λαμπτήρων και στις μεγάλες αυξομειώσεις της μέσης τάσης του δικτύου
διανομής της ΔΕΗ, που επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα.
Τα κυριότερα προβλήματα που ανακύπτουν από την σημερινή λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου οδοφωτισμού του δήμου είναι,
– η ελλιπής συντήρηση του,
– η έλλειψη Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, που έχει ως αποτέλεσμα την μη ορθολογική λειτουργία του δικτύου καθόσον τόσο η έναρξη και λήξη της λειτουργίας του να μη συμβαδίζουν τις περισσότερες ημέρες με την πραγματική ώρα Ανατολής – Δύσης, όσο και να μην ανιχνεύονται εύκολα οι συχνά τιθέμενοι εκτός λειτουργίας λαμπτήρες, το ποσοστό των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10-15% του συνόλου,
– η έλλειψη επαρκούς φωτισμού ή και αντιθέτως η ύπαρξη μεγάλης έντασης φωτισμού, λόγω της λανθάνουσας και άσκοπης διάχυσης του φωτισμού, λόγω της παλαιάς τεχνολογίας των ήδη εγκατεστημένων λαμπτήρων, με περαιτέρω άμεση συνέπεια τις αυξημένες τιμές φωτορύπανσης,
– η θέση μεγάλου ποσοστού λαμπτήρων (10-15%) που ευρίσκονται εκτός λειτουργίας, λόγω βλαβών και παλαιότητας, που μέχρι να εξευρεθούν από τον οπτικό έλεγχο που διενεργείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από το τεχνικό προσωπικό του δήμου, καθυστερεί η αποκατάστασή των,
– η μειωμένη ένταση φωτισμού των παλαιών λαμπτήρων, λόγω του μεγάλου χρόνου λειτουργίας των (οι λαμπτήρες που έχουν υπερβεί τις 5.000 ώρες λειτουργίας ανέρχονται σε ποσοστό 40% του συνόλου) και της παρωχημένης τεχνολογίας των.
οι αυξημένες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, απόρροια της υψηλής καταναλισκομένης ενέργειας,
– τα αυξημένα οδικά τροχαία ατυχήματα, εκ των λόγων αυτών συμπεραίνεται ότι αφενός μεν επιβαρύνεται χρηματοοικονομικά η συνολική λειτουργία και συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου, αφετέρου δε επιδεινώνονται και οι συνθήκες ποιότητας ζωής των κατοίκων και του ευρύτερου αστικού περιβάλλοντος του Δήμου.
Ο Δήμος αν και πλήττεται ο ίδιος από την οικονομική κρίση, έχει πάρει ήδη αποφάσεις διατήρησης των τελών καθαριότητας, φωτισμού, ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τελών χρήσης πεζοδρομίων, αν και επιβαρύνεται με αυξημένες υποχρεώσεις λειτουργίας και θέρμανσης σχολείων και άλλων αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων κοινωνικής πρόνοιας.