Ο Δήμος θέλοντας να αναδείξει την πόλη του Αμαρουσίου ως «πράσινης πόλης», πρέπει να προωθήσει στην πράξη, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας, και ενίσχυσης της αστικής κινητικότητας, που αποσκοπούν τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας με στρατηγικό στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας όσο και στην εξάλειψη των αρνητικών κοινωνικών φαινομένων που απορρέουν από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Με την προώθηση παρεμβάσεων ενεργειακής αποδοτικότητας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) στο ΔΔΟ, αντιμετωπίζεται ίσως το σημαντικότερο ποσοστό της ετήσιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του Δήμου, με πολλαπλά οφέλη, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, αλλά εξίσου σημαντικά.
Τα οφέλη του Δήμου Αμαρουσίου που θα προκύψουν από την ολοκληρωμένη και σε μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα ενεργειακή και τεχνολογική αναβάθμιση και διαχείριση του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού και φωτισμού ανοιχτών χώρων (παιδικές χαρές, πλατείες, πεζόδρομοι κ.λπ.), είναι:
– Η σταθερότητα των ανταποδοτικών τελών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης που προκύπτει από την εξοικονόμηση, επιτυγχάνεται διαχρονικά,
– Τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα παρακρατεί από τον «Στρατηγικό Επενδυτή» (Strategic Partner) ή «Διαχειριστή» ο Δήμος,
– Η μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας προς στους πολίτες και τους επισκέπτες και η εκτιμώμενη μείωση των εγκληματικών ενεργειών,
– Η προώθηση της οικειοποίησης του δημόσιου χώρου (οι κάτοικοι και τα παιδιά χρησιμοποιούν περισσότερο τους εξωτερικούς χώρους για την αναψυχή τους).
– H μείωση των αυξημένων τιμών φωτορύπανσης που προέρχεται από την έλλειψη επαρκούς φωτισμού ή και αντιθέτως η ύπαρξη μεγάλης έντασης φωτισμού, λόγω της λανθάνουσας και άσκοπης διάχυσης του φωτισμού, λόγω της παλαιάς τεχνολογίας των ήδη εγκατεστημένων λαμπτήρων,
– Η αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου με την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής επιλεγμένων κτιρίων ή και ολόκληρων περιοχών στις Πολεοδομικές Ενότητες του Δήμου μας.
– Η ενίσχυση της αναγνωσιμότητας (branding name) του Αμαρουσίου με αποτέλεσμα την προώθηση της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου με σύγχρονους όρους.
– Η ανάδειξη της ασφάλειας σε θέματα κυκλοφορίας και ασφάλειας πεζών. Η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλατών, ιδίως όταν οι διαδρομές μπορούν να διασυνδέονται με την κυκλοφορία των οχημάτων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε εγκατάσταση δημοτικού φωτισμού.
– Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η ασφάλεια του κοινού και των οχημάτων αποτελεί πρωταρχικό σκοπό ως προς το αν μια διαδρομή θα είναι φωτισμένη ή όχι. Ως εκ τούτου τυχόν τροποποιήσεις στο δίκτυο φωτισμού θα πρέπει καταρχάς να εξασφαλίζουν ότι, μέσω της αναβάθμισης, θα διατηρηθούν τα αποδεκτά επίπεδα οδικής ασφάλειας. Κάθε τεχνική επιλογή θα εκτιμηθεί για να εντοπιστούν τυχόν πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου.
– Η βελτίωση του «προσανατολισμού» των επισκεπτών και των μεταφορικών ροών μέσα στην πόλη.
– Η βελτίωση της ψυχικής υγείας των κατοίκων, την παραγωγικότητα και την οικονομία γενικότερα, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες.
– Η μείωση των εκπομπών CO2 σε μια εποχή όπου η ανάγκη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις κρίνεται επιτακτική.
– Η κατά ανωτέρω μείωση εκπομπών CO2 μπορεί να εκφραστεί και ως αριθμός δέντρων που έχουν φυτευτεί. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Οδοφωτισμού είναι ισοδύναμη με τη φύτευση ικανού αριθμού δέντρων.
Αποτιμώντας τα αποτελέσματα των τεχνικών και χρηματοοικονομικών αναλύσεων της μελέτης, για τις αναγκαίες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας στο δίκτυο του δημοτικού οδοφωτισμού του (ΔΔΟ), απαιτούνται μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, που λόγω της υφιστάμενης παρατεταμένης κρίσης ο Δήμος αδυνατεί να εξεύρει το άμεσο κόστος χρηματοδότησης της επένδυσης.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το προτεινόμενο «Εργαλείο» είναι η συνεργασία του Δήμου με «Στρατηγικό Επενδυτή» (StrategicPartner) ή «Διαχειριστή». Τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας του Δήμου με «Στρατηγικό Επενδυτή» είναι η πλήρης εξασφάλιση και κάλυψη των απαιτούμενων οικονομικών κεφαλαίων για το σύνολο της επένδυσης καθώς και η ανάληψη των οποιονδήποτε ενδεχόμενων κινδύνων από τον «Διαχειριστή». Με τον τρόπο αυτό δεν χρησιμοποιούνται κεφάλαια, είτε ίδια είτε με δανεισμό του δήμου και δεν επιβαρύνεται σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο ο προϋπολογισμός του Δήμου. Περαιτέρω, ο Δήμος θα εξασφαλίσει μία εγγυημένη ετήσια οικονομική ωφέλεια και δεν χρειάζονται εκτεταμένες και χρονοβόρες μελέτες που οδηγούν σε σημαντικά έξοδα και καθυστερήσεις,
Από την αξιολόγηση της ελκυστικότητας και αποδοτικότητας της επένδυσης, όλοι οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες που προκύπτουν από την χρηματοοικονομική ανάλυση της μελέτης, διαμορφώνουν μια ελκυστική εικόνα και έναν υψηλό βαθμό ελκυστικότητας της επένδυσης.
Σύμφωνα με την μελέτη προτείνεται η μακροχρόνια παραχώρηση υπηρεσιών διαχείρισης, λειτουργίας και αυτοματοποίησης συστημάτων δικτύου δημοτικού οδοφωτισμού (ΔΔΟ) με προώθηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας, έναντι παροχής οικονομικών ανταλλαγμάτων, μέσω ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, σε ιδιώτη επενδυτή για 12 έτη. Ο Ανάδοχος που θα αναλάβει το προτεινόμενο Αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης
Υπηρεσιών, θα είναι υπεύθυνος για τη μελέτη, την εγκατάσταση του υλικού και τη λειτουργία και το οικονομικό αντάλλαγμα του αναδόχου για την επένδυση, συναρτάται με το συμβατικά οριζόμενο επίπεδο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που θα επιτευχθεί.
Με το άρθρο 43 Ν. 4257/2014, παρέχεται δυνατότητα χρηματοδότησης της σύμβασης ενεργειακής αξιοποίησης, από το ποσό που εξοικονομείται από το κόστος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων, δια της εκχώρησης, μέρους από τα ανταποδοτικά τέλη που εξοικονομούνται, ως αμοιβή του Αναδόχου».