Δύο συναυλίες που αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων θα φιλοξενήσει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Jazz Chronicles: Μιχάλης Σιγανίδης & The Unlimited Shrimp
Guest: Μάρθα Φριντζήλα & Κώστας Βραχνός
O Μιχάλης Σιγανίδης, ιδρυτικό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico, και το συγκρότημα The Unlimited Shrimp συνεργάζονται για πρώτη φορά με τη Μάρθα Φριντζήλα και τον ποιητή Κώστα Βραχνό σε μια απρόβλεπτη μουσική συνάντηση στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Οι αναπάντεχοι αυτοσχεδιασμοί του Μιχάλη Σιγανίδη συναντιούνται με την εκφραστικότητα της Μάρθας Φριντζήλα, δημιουργώντας μια νέα μουσική αφήγηση.
Ο δημιουργός θα παρουσιάσει υλικό από τη δισκογραφία του, συνδυάζοντας διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, στυλ και ακούσματα. Ετερόκλητοι ήχοι, τζαζ, ηλεκτρονική μουσική, παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι, ποίηση, αλλά και χιούμορ θα συνθέσουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά. Ο Μιχάλης Σιγανίδης είναι μουσικός, συνθέτης και στιχουργός, με έντονο αυτοσχεδιαστικό ύφος και επιρροές από την παραδοσιακή μουσική και τη χρήση του μουσικού κολάζ.
Συντελεστές
Μιχάλης Σιγανίδης, κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή, tapes
Μάρθα Φριντζήλα, φωνή
Κώστας Βραχνός, απαγγελία
Πάνος Μανουηλίδης, φωνή, ηλεκτρικό μπάσο
Χάρης Λαμπράκης, πλήκτρα, φωνή, νέυ
Βασίλης Μαντζούκης, τύμπανα, φωνή
Γιάννης Αναστασάκης, ηλεκτρική κιθάρα, special effects, tapes
Fausto Sierakowski, σαξόφωνο
Θα ακουστούν ποιήματα των: Μ. Σαχτούρη, Ν.Α. Ασλάνογλου, Ο. Καγιάμ, Α. Εμπειρίκου, Λ.Κουκούλα, Π. Ελυάρ, Σ. Μπέκετ, Γ. Σιγανίδη και στίχοι του συνθέτη, μαζί με ηχητικά θραύσματα.
Θα προβληθούν, επίσης, μικρού μήκους βίντεο που επιμελήθηκαν ο Γιάννης Πειραλής, ο Τάσος Παλαιορούτας και η Σόφη Παπαδοπούλου.
Τοποθεσία: Φάρος – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ημερομηνία: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ
* Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινά τη Δευτέρα 20/01 για τα μέλη του ΚΠΙΣΝ (έως 50 θέσεις για μέλη και καλεσμένο).
* Η προπώληση εισιτηρίων για το κοινό ξεκινά την Τρίτη 21/01.
Cosmos: Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Η μαγεία του Αntonio Vivaldi
H κορυφαία ερμηνεύτρια του Antonio Vivaldi, Romina Basso, έρχεται στο ΚΠΙΣΝ για μια εμφάνιση αφιερωμένη στο ιταλικό μπαρόκ, ερμηνεύοντας άριες και κοντσέρτα από έργα του Βενετσιάνου συνθέτη. Τη γνωστή μεσόφωνο θα συνοδεύσουν οι μουσικοί της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, σε διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
Ο Antonio Vivaldi, ο συνθέτης που έγραψε τις Τέσσερις Εποχές, υπήρξε ο σημαντικότερος εκφραστής του ιταλικού μπαρόκ. Τις τελευταίες, μάλιστα, δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί μια νέα στροφή του κοινού προς τα φωνητικά έργα του. Καμία λυρική ερμηνεύτρια δεν έχει συνδέσει πιο στενά το όνομά της με έναν συνθέτη από ό,τι η Romina Basso με τον Vivaldi. To ξεχωριστό της ηχόχρωμα, ο συνδυασμός δεξιοτεχνίας και εκφραστικότητας και η δραματική της δύναμη, την έχουν καταξιώσει ως την πιο αντιπροσωπευτική ερμηνεύτρια των έργων του μεγάλου συνθέτη.
Στη συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ΚΠΙΣΝ, θα ακουστούν αποσπάσματα από κοντσέρτα και σημαντικές άριες, πολλές από τις οποίες παρουσίασε για πρώτη φορά σε σύγχρονη εκτέλεση η Romina Basso. H Romina Basso είναι Ιταλίδα μεσόφωνος με σπουδές στο Conservatoire Βenedetto Marcello στη Βενετία. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του Vivaldi, τόσο επί σκηνής όσο και σε ηχογραφήσεις. Εμφανίζεται τακτικά στο Théâtre des Champs- Elysées, στο Lincoln Center και στο Theater an der Wien, ενώ έχει ερμηνεύσει σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους και έχει συνεργαστεί με επιφανείς διευθυντές ορχήστρας απ’ όλο τον κόσμο.
Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος ξεκίνησε μελετώντας τσέμπαλο στην σχολή Βινιανέλλι Αθηνών, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Στη συνέχεια, μαθήτευσε στο Παρίσι, στο Μοzarteum του Σάλτσμπουργκ και στο Conservatoire της Γενεύης. Έχει διευθύνει τη Venice Baroque Orchestra, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Irish Baroque Orchestra και το Βach Consort Wien. Συνεργάζεται τακτικά με την Κammeroper στη Βιέννη, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Bayreuth.
Έχει λάβει τη διεθνή διάκριση Choc Musique, την οποία απέσπασε ως διευθυντής στη Venice Baroque Orchestra για έναν διπλό δίσκο με θέμα την Ολυμπιάδα του Metastasio (Naïve). Έχει, ακόμη, συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρείες MDG, SONY και DECCA.
Τοποθεσία: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 20:30
Για ηλικίες 6 ετών και άνω
Τιμή εισιτηρίου: 15, 10 & 5 ευρώ (μειωμένο)
Μειωμένα εισιτήρια των 5 δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι 6-18 ετών, άνεργοι,
ΑμεΑ με τον συνοδό τους, πολύτεκνοι και κάτοικοι του Δήμου Καλλιθέας.