Με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ συνεχίζονται αύριο Παρασκευή, 25 Απριλίου, 8.30 μ.μ. στο δημοτικό κινηματογράφο Ν. Ιωνίας «ΑΣΤΕΡΑΣ» (Ασκληπιού 4), οι δράσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης Νέας Ιωνίας «Το Μπλόκο».
Πρόκειται για δύο συγκλονιστικά έργα τα οποία ρίχνουν φως σε κρίσιμες στιγμές του 20ού αιώνα, μιλώντας για την αντίσταση, την αδικία, το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.
Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ:
«Martin Luther King» (56′)
Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τη δράση και τη δολοφονία του ανυπότακτου Αφροαμερικανού ηγέτη του κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, παρακολουθούμε την ανυποχώρητη πορεία του King ενάντια στον ρατσισμό, την κοινωνική ανισότητα και εκμετάλλευση, την κρατική βία, μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του, στην πόλη Μέμφις της ρατσιστικής πολιτείας του Τενεσί, όπου είχε πάει, για να συμπαρασταθεί στους απεργούς υγειονομικούς εργάτες, που ζητούσαν να οργανωθούν σε συνδικάτο.
Ένα έργο που εξακολουθεί να εμπνέει όσους παλεύουν για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, και που μας επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, πόσο επιτακτική παραμένει η ανάγκη συνέχισης και έντασης του αγώνα κατά του αδιάντροπου και τυραννικού ρατσισμού, της κοινωνικής εκμετάλλευσης των πολλών «αδύναμων» που όμως παράγουν τα πάντα από τους λίγους «ισχυρούς» που απομυζούν, σαν παράσιτα, τον μόχθο των πολλών.
«4 Νεκροί στο Οχάιο» (58′)
Πρόκειται για τη σοκαριστική σφαγή στο Πανεπιστήμιο Kent State, όταν στις 4 Μαΐου 1970, τέσσερις φοιτητές έπεσαν νεκροί από τα πυρά της Εθνοφρουράς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τη στιγμή που η κρατική βία στρέφεται ενάντια στην αγωνιζόμενη νεολαία, ενώ παράλληλα γίνεται ένας φόρος τιμής στην αντίσταση και τον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στις Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σε όσους διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς λαούς που παλεύουν για την ανεξαρτησία τους, για να χαράξουν οι ίδιοι το δικό τους μέλλον, ελεύθεροι και αφέντες στον τόπο τους.
Τα δύο αυτά έργα αποτελούν ιστορικά μαθήματα και για το σήμερα υπενθυμίζοντάς μας ότι οι αγώνες για ελευθερία και ισότητα συνεχίζονται, βρίσκοντας μάλιστα απέναντι τους την κρατική βία και καταστολή.
Η είσοδος φυσικά είναι ελεύθερη