Συνέντευξη στην Θώμη Μελίδου
Δήμαρχος Γέρακα στη θητεία 2006-2010 και δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Παλλήνης (Παλλήνη – Γέρακας-Ανθούσα) από το 2011 έως σήμερα. Ο Αθανάσιος Ζούτσος είναι δήμαρχος κοπής του εκμαγείου που σμίλεψε η φράση του Νίτσε: «Από τότε που ο άνεμος μού εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους».
Του λόγου το αληθές, παρά τη μεγάλη γραφειοκρατική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης πριν 5-6 έτη, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ, εργάστηκε με επιμονή και αντίληψη στις εξελίξεις, με αποτέλεσμα το έργο σήμερα να βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο και τις εργασίες να ξεκινούν φέτος το καλοκαίρι, έχοντας 4ετές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Συνολικά, όραμά του είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, που προωθούνται με δράσεις, πρωτοβουλίες και έργα υποδομής.
«Ελάχιστες αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί στην πράξη»
Ηλιόλουστο απομεσήμερο στο δημαρχείο Παλλήνης. Μιλήσαμε με τον δήμαρχο για το δίχτυ προστασίας που άπλωσε ο Δήμος ως ομπρέλα στην πανδημία με σειρά οικονομικών και κοινωνικών μέτρων στήριξης, για να περάσουμε στη διοικητική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης που επιχειρείται για άλλη μια φορά και τις θέσεις του δημάρχου. Η ερώτηση: «Η διοικητική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη έχει ολοκληρωθεί, ενισχύοντας τη διοικητική αυτοδυναμία των ΟΤΑ, μέσω της εκχώρησης πολυδύναμων αρμοδιότητων, π.χ. διαχείριση αεροδρομίων. Με δύο λόγια το μοντέλο υπάρχει και αποδίδει καρπούς. Στην Ελλάδα κ. Ζούτσο επιχειρείται σήμερα μία νέα μεταρρύθμιση. Είστε αισιόδοξος για τις προοπτικές της;».
«Κοιτάξτε, ο στόχος μιας οργανωμένης αυτοδιοίκησης με βάση την Αρχή της Εγγύτητας είναι πάγιο αίτημα έναντι της κεντρικής εξουσίας, που σε όποια μεταρρύθμιση κι εάν επιχείρησε στο παρελθόν, αποδεικνύεται μέχρι σήμερα φειδωλή στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ», μας λέει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Η αυτοδιοίκηση λειτουργεί χάρη στη φιλοτιμία των αιρετών και των εργαζομένων στους Δήμους. Δεν έχουν στην πράξη πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες διοικητικές αλλαγές. Ευχολόγια και λόγους θετικών προθέσεων έχουμε ακούσει πολλές φορές. Στην πράξη όμως έχουν εκχωρηθεί ελάχιστες αρμοδιότητες. Το ευρωπαϊκό μοντέλο αυτοδιοικητικής οργάνωσης δεν μπορούμε να το “ονειρευτούμε” στην Ελλάδα, αν και ως αντίληψη και μεθοδολογία αντλεί την οργανωτική του μορφή από την Πόλη – Κράτος της Αρχαίας Ελλάδας. Η αποκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στη χώρα αφορά περισσότερο σε αρμοδιότητες που θέλει να απεμπολίσει η κεντρική διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα γίνεται με άναρχο τρόπο. Χωρίς δηλαδή να τηρούνται όσα το Σύνταγμα ορίζει: Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με αντίστοιχη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Οι δύο αυτές παράμετροι δεν υπάρχουν σε καμία αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα. Αυτό που στην πράξη κρατά όρθιες τις πόλεις είναι το φιλότιμο των αιρετών και των δημοτικών εργαζομένων».
Από τη διοίκηση κανόνων στη διοίκηση επίτευξης στόχων
Αιρετός με πολυετή εμπειρία ο Αθανάσιος Ζούτσος ενστερνίζεται τον διοικητικό ρόλο ενός Δήμου σύμφωνα και με τη σύγχρονη αντίληψη του ρόλου του μάνατζερ, ως αποτέλεσμα εξελικτικής πορείας της πολιτικής σκέψης για δημόσια διοίκηση αποτελεσμάτων, όπως αποτυπώνεται στη θεωρία του νέου δημόσιου management. Όπως επισημαίνει, «ο Δήμος οφείλει να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης της κοινωνίας και των υποδομών στις πόλεις».
«Είμαι υπέρμαχος της διοικητικής σύγκλισης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της μετάβασης των δημόσιων οργανισμών από τη διοίκηση ικανοποίησης κανόνων στη διοίκηση επίτευξης στόχων», μας λέει ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση μόνο ως τροχοπέδη έχει λειτουργήσει και αν συνεχίσουμε έτσι, η χώρα μας δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ούτε να αξιοποιήσει τους πόρους και τις δυνατότητες που διαθέτει αυτή τη στιγμή».
ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέντε μεγάλα έργα σε εξέλιξη στην Παλλήνη
Ο δήμαρχος Παλλήνης παραθέτει μια σειρά από μεγάλες παρεμβάσεις στον Δήμο του, έργα υποδομών και πράσινων αναπλάσεων, τα οποία φιλοδοξούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πέντε μεγαλύτερα «μέτωπα» αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:
– Αποχέτευση: Το έργο της αποχέτευσης στον Δήμο Παλλήνης, με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 55 εκατ. ευρώ, παίρνει σάρκα και οστά άμεσα, καθώς βρίσκεται προ των πυλών η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Τελικό όφελος, η ποιότητα ζωής στην πόλη, η προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από το σύστημα των βοθρολυμάτων, αλλά και η οικονομική ελάφρυνση περίπου 2 χιλιάδων ευρώ ετησίως ανά ακίνητο, που είναι η επιβάρυνση από το σημερινό αποχετευτικό σύστημα.
– Φυσικό Αέριο: Το έργο διασύνδεσης με φυσικό αέριο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Έχουν κατασκευαστεί από το 2018 έως σήμερα πάνω από 45 χλμ. δικτύου (κάλυψη άνω των 35 χιλ. κατοίκων).
– Κτήμα Καμπά: Στην τελική ευθεία η επένδυση στο Κτήμα Καμπά, 300 στρ. εκ των οποίων τα 160 στρ. πάνε στον Δήμο για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου (μεικτή επένδυση γραφείων, εμπορικού κέντρου, ξενοδοχείου κ.λπ.) μετά την πρόσφατη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται η Πολεοδομική Μελέτη. Ο Δήμος Παλλήνης έχει ήδη εξασφαλίσει σε συμφωνία που υπέγραψε με τον επενδυτή την ικανοποίηση των αιτημάτων της κοινότητας.
– Πάρκα: Άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία δυο μεγάλων έργων πρασίνου και αναψυχής: Α) Το Πάρκο Πανοράματος στην Παλλήνη, έκτασης 60 στρ. το μεγαλύτερο αστικό πάρκο των Μεσογείων, για το οποίο εγκρίθηκε η εκπόνηση της μελέτης και Β) Η μεγάλη ανάπλαση του Ρέματος Παναγίτσα στον Γέρακα, 40 στρ. Αναμένεται σύντομα να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
– Οδοποιία: Πάνω από 15 εκατ. ευρώ για πάνω από 90 χλμ. δρόμων, που σε ευθεία γραμμή καλύπτουν την απόσταση Αθήνας – Κορίνθου, την τελευταία 3ετία. Σε εξέλιξη σήμερα δυο έργα συνολικής αξίας 4,6 εκ. ευρώ για πάνω από 200 δρόμους σε όλο τον Δήμο.