Σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς που έπληξε την Πεντέλη και την ΒΑ Αττική. Την συνεδρίαση που αρχικά είχε οριστεί για την Πέμπτη 29 Αυγούστου είχαν συγκαλέσει όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Σώματος Όθωνα Δημοσθένους.
Η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου σε δική της επιστολή (27/8) προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με τίτλο «Αναβολή ΔΣ λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ζητά την αναβολή της συνεδρίασης λόγω έκτακτης σύσκεψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα και μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Κύριε Πρόεδρε,
Όπως ήδη γνωρίζετε ο Δήμος μας με την Α3669/13-08-2024 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχει κηρυχθεί από 12-08-2024 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ύστερα από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 11-08-2024 από το Βαρνάβα της Αττικής και η οποία έπληξε περισσότερο από κάθε άλλο όμορο Δήμο τις Δημοτικές μας Κοινότητες Πεντέλης και Νέας Πεντέλης ειδικά μέσα στον αστικό ιστό.
Οι επιπτώσεις της είναι εξαιρετικά εκτεταμένες, πολύμορφες και διαφορετικές ανά δημοτική κοινότητα και περιοχή αλλά κυρίως ο υψηλός βαθμός επικινδυνότητας για την επόμενη ημέρα αναφορικά με την αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας υγείας αλλά και ασφάλειας των δημοτών και των περιουσιών τους.
Το γεγονός αυτό από μόνο του δίνει την δυνατότητα σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να αναστέλλονται προσωρινά βασικές λειτουργίες και πολιτικές της δημοτικής Αρχής γιατί
απαιτείται, χωρίς καθυστερήσεις, η συγκέντρωση όλων των δικών μας δυνάμεων αλλά και του κράτους στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση αλλά και στη λήψη βραχυπρόθεσμων και
μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να επανέλθει, άμεσα και στο μέτρο του δυνατού, η κανονικότητα στη λειτουργία βασικών υποδομών μας και αποκατάστασης των πληγέντων.
Επίσης είναι σημαντικό να σας επισημάνω ότι έχουμε κληθεί αρμοδίως να παραστούμε την Πέμπτη 29-08-2024 μετά το μεσημέρι σε μια πολύ κρίσιμη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και τις προτεραιότητες που τίθενται ειδικά τώρα (οδηγία κου. Γκουντούφα Γενικού Διευθυντή Δασών να σταματήσουν οι εργασίες καθαρισμού και κορμοδεμάτων), που αναμένεται αστάθεια του καιρού με πιθανές βροχοπτώσεις ίσως και καταιγίδες κάτι που
σαφώς χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς και λήψη μέτρων.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ πολύ όπως προβείτε στην αναβολή των προγραμματισμένων Δημοτικών Συμβουλίων της 29-08-2024 για την 16-09-2024 την ίδια ώρα και με τα ίδια θέματα.
Και αυτό γιατί, επιπρόσθετα, τα θέματα που έχουν συμπεριληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη αφορούν βασικά την ενημέρωση σχετικά με την πυρκαγιά και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν και όχι τη λήψη αποφάσεων, όταν μάλιστα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε
να τίθεται ζήτημα άμεσης διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και του Δήμου».