Σε μια ακόμα επεισοδιακή και μαραθώνια (αν και μονοθεματική) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σώμα την Τρίτη 19 Μαρτίου έδωσε το «πράσινο φως» για την συμμετοχή του Δήμου Πεντέλης στο νεοσυσταθέν Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων.
Αν και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα («λευκό» από τον επικεφαλής της παράταξης «ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ» Κώστα Αποστολίδη, ενώ η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Γεωργία Κουρή είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία ξεκαθαρίζοντας την αντίθεσή της), η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, στιγματίστηκε τόσο από σωρεία λεκτικών επιθέσεων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και της διοίκησης όσο και από ένα εξώφθαλμο λάθος στην γραπτή εισήγηση της δημοτικής Αρχής.
Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση στην προσπάθειά της να περιγράψει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου επικαλέστηκε απόφαση της… Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής περί σύστασης του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) από τον οποίο υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πεντέλης αποχώρησε πριν από λίγες ημέρες (11/3) με αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη κατά πλειοψηφία.
Για την ιστορία -και προκειμένου να αναδειχθεί το σχήμα οξύμωρο που επέφεραν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών- αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω απόφαση (υπ΄αρ 36145/1991) ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «μέλος του Συνδέσμου από συστάσεως του είναι ο Δήμος Πεντέλης»!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Νατάσσα Κοσμοπούλου: «Η τεχνογνωσία του ΣΠΑΥ με κάνει να αισθάνομαι σίγουρη»
Η δήμαρχος παίρνοντας τον λόγο εξήρε την δουλειά που έχει κάνει ο ΣΠΑΥ στο βουνό του Υμηττού, κάτι που διαπίστωσε, όπως είπε, στην συμμετοχή της ως ομιλήτρια στο 3ο Forum του Συνδέσμου (11-12 Μαρτίου) καθώς ο Δήμος Πεντέλης είναι ένας από τους 91 (μέχρι στιγμής) Δήμους που συμμετέχουν στο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» (ΕΔΑΠ).
Όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εγκάλεσαν την δήμαρχο ότι η εισήγηση της προς το Σώμα δεν ήταν σχετική με το θέμα για το οποίο καλείτο το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, η Ν. Κοσμοπούλου συνέδεσε τα δυο θέματα εξηγώντας ότι η δημιουργία του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΠΑΥ.
«Μιλώντας με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ Γιάννη Κωνσταντάτο, εντυπωσιάστηκα από την τεχνογνωσία του Συνδέσμου. Η τεχνογνωσία που θα μεταφέρει και στο Δίκτυο με κάνει να αισθάνομαι πιο σίγουρη» είπε η Ν. Κοσμοπούλου που στη συνέχεια αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει ο ΣΠΑΥ για τον Υμηττό, τον εξοπλισμό που διαθέτει ο Σύνδεσμος αλλά και τους άξονες των δράσεων του Συνδέσμου.
Η Ν. Κοσμοπούλου ενημέρωσε το Σώμα ότι το κόστος της ετήσιας συνδρομής για τον Δήμο Πεντέλης στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων ανέρχεται στα 1.300-1.400 ευρώ τον χρόνο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το Σάββατο 16 Μαρτίου με εκπροσώπους 6 Δήμων που βρίσκονται στις παρυφές του Πεντελικού βουνού. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε το βουνό όχι μόνο από τις φωτιές αλλά και από τα λατομεία και τις παράνομες εξορύξεις μαρμάρων» τόνισε η δήμαρχος η οποία απευθυνόμενη προς τον Βλάσση Σιώμο είπε «οι δήμαρχοι του Πεντελικού βουνού δεν σας θέλουν για πρόεδρο του ΣΠΑΠ. Οι δήμαρχοι έχουν λόγο γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι σύμφωνα με τον νόμο εάν προκληθεί πυρκαγιά στα όρια ευθύνης τους».
Στην γραπτή εισήγησή της προς το Σώμα, η Ν. Κοσμοπούλου τόνισε, μεταξύ άλλων «υποστηρίζω ένθερμα την είσοδο του Δήμου μας στο Δίκτυο. Μέσα από το Δίκτυο θα γίνεται καταγραφή των κατά τόπους προβλημάτων και αναγκών στην Πολιτική Προστασία. Μικροί και μεγάλοι Δήμοι ενώνονται υπό την προστασία ενός μεγάλου Δικτύου και πλέον όλοι είναι ίσοι απέναντι στις μεγάλες προσκλήσεις. Όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική διακήρυξη, στόχος είναι η πρόβλεψη, η έγκαιρη αναγνώριση και η πρόληψη των κινδύνων και των απειλών στην περιοχή ευθύνη του κάθε Δήμου.
Το Δίκτυο επιδιώκει να είναι φορέας τεχνικής βοήθειας και σημείο αναφοράς για τους ΟΤΑ παρέχοντας πληροφόρηση και τεχνογνωσία. Παράλληλα, μπορούν να αναπτυχθούν κοινές ικανότητες και δυνατότητες που διασφαλίζουν ισχυρά συστήματα Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο».
Τέλος, η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου δήλωσε σχετικά με την απόφαση: ‘Γινόμαστε μέτοχοι στη δημιουργία μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής οχύρωσης για την πρόληψη και την ανθεκτικότητα των πόλεών μας, διασφαλίζοντας από τη μία τις προϋποθέσεις ετοιμότητας για τη θωράκιση του Πεντελικού όρους και αναπτύσσοντας παράλληλα τις ικανότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση και αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων προς όφελος των πολιτών’
Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων
Η Δήμητρα Κεχαγιά («ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ») αφού έκανε λόγο για «μπερδεμένη εισήγηση» τόνισε «είμαστε θετικοί στην συμμετοχή σε οποιοδήποτε Σύνδεσμο , Δίκτυο ή Φορέα ο οποίος τείνει χείρα βοηθείας είτε προσφέροντας τεχνογνωσία, όπως εν προκειμένω, είτε οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό καλό είναι να μην βγαίνουμε με ευκολία από Συνδέσμους. Το να φεύγεις είναι εύκολη λύση. Το σωστό είναι να παραμένεις και να προσπαθείς να βελτιώσεις την κατάσταση».
Η τέως δήμαρχος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ουδεμία σχέση έχει το Δίκτυο των Ανθεκτικών Πόλεων για το οποίο συμφωνούμε με τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε Σύνδεσμο» και καταλήγοντας τόνισε «η διακήρυξη της ίδρυσης του Δικτύου είναι προς το παρόν Έκθεση Ιδεών. Περιμένουμε για το δια ταύτα».
Ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ») έκανε λόγο για «σκόπιμη σύγχυση» που θέλησε να δημιουργήσει η δήμαρχος μπλέκοντας τη συμμετοχή του Δήμου Πεντέλης στο Δίκτυο με την αποχώρηση του από τον ΣΠΑΠ και ισχυρίστηκε ότι η Ν. Κοσμοπούλου δέχεται αφόρητη πίεση για την απόφασή που πήρε να αποχωρήσει ο Δήμος Πεντέλης από τον Σύνδεσμο. «Είμαστε ο μόνος Δήμος που έφυγε από τον ΣΠΑΠ. Οι υπόλοιποι Δήμοι με τους οποίους μιλάτε δεν έφυγαν. Οι εξελίξεις αυτές σας εξέθεσαν με αποτέλεσμα να βρίσκεστε σε αδιέξοδο» είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας προς τη δήμαρχο.
Ο Άγγελος Παλαιοδήμος («ΠΕΝΤΕΛΗ 2020») επεσήμανε ότι θα ήταν προτιμότερο το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων να είχε μια τοπική αναφορά (πχ. «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων Αττικής»), ενώ ο Κώστας Αποστολίδης («ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ») απηύθυνε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την νομική μορφή που θα έχει το Δίκτυο, το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα κινείται, την διοικητική του διάρθρωση και τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικεί χρηματοδοτήσεις.
«Αναρωτιέμαι για ποιόν λόγο πρέπει να δημιουργηθεί ένα ακόμα Δίκτυο που θα λειτουργεί ως Φορέας Τεχνικής Βοήθειας και αυτό να μην μπορεί να γίνει υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ» επεσήμανε ο Κ. Αποστολίδης που λίγο πριν ψηφίσει «λευκό» κατέληξε «είμαστε θετικοί στις διαδημοτικές συνεργασίες και τα Δίκτυα, αλλά με καθαρούς όρους».
Τέλος, ο Βλάσσης Σιώμος αφού χαρακτήρισε τα Δίκτυα «χρήσιμα» και τη λειτουργία τους «υποβοηθητική» προς τους Δήμους τόνισε ότι το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων «είναι μια καλή ιδέα που ξεκίνησε στο 1ο Forum του ΣΠΑΥ»
«Μια πόλη δεν είναι βιώσιμη αν δεν είναι ανθεκτική πόλη και το αντίστροφο» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ που ενημέρωσε ότι συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΕΔΕ για το έργο «ΑΙΓΙΣ», το οποίο χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας στην ιστορία της Ελλάδας».
«Με δικές μας παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν και οι Σύνδεσμοι Δήμων» τόνισε ο Βλάσσης Σιώμος που αναφερόμενος στην λανθασμένη γραπτή εισήγησή της δημοτικής Αρχής σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων εξέφρασε την δυσαρέσκειά του και ζήτησε να διορθωθεί άμεσα.