Στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της νέας Κίνησης με τίτλο «Πεντέλη Επανεκκίνηση» την οποία δημιουργούν με σκοπό να διαδραματίσει ενεργή συμμετοχή στις Αυτοδιοικητές εκλογές του 2023, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης Βασίλης Μπούρας και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γαλατσίου και πρώην νομικός σύμβουλος του Δήμου Πεντέλης Άγγελος Δημοσθένους ανοίγουν τα χαρτιά τους στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Οι δυο άνδρες ξεκαθαρίζουν τους λόγους για τους οποίους δεν συμφωνούν με τις πολιτικές επιλογές της διοίκησης της Δήμητρας Κεχαγιά, ενώ από την κριτική τους δεν ξεφεύγει ούτε η αντιπολίτευση του Δήμου Πεντέλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή της επί προσωπικού σχέσης τους με έμπειρους και επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς, όπως τον πρώην δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη-Στεργίου και τον νυν δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο καθώς και η άποψή που καταθέτουν τόσο για την απλή αναλογική όσο και για τον νέο εκλογικό νόμο.
Συνέντευξη: Τάσος Μεργιάννης
«Δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι»
Ερώτηση: Στις 12 Ιουνίου ανακοινώσατε την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό μιας νέας Κίνησης με στόχο την συμμετοχή στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στον Δήμο Πεντέλης. Γιατί επιλέξατε να το κάνετε τώρα και ποιά είναι η πολιτική- αυτοδιοικητική σας στόχευση;
Βασίλης Μπούρας: Με δεδομένο ότι πρόσφατα ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος και η ημερομηνία των εκλογών είναι εδώ και καιρό δεδομένη (8 Οκτωβρίου 2023), ξεκινάμε νωρίς τον προεκλογικό μας αγώνα για να μπορέσουμε να συνθέσουμε, να ετοιμάσουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα και να φέρουμε κοντά μας αξιόλογους ανθρώπους της πόλης μας, ενεργούς πολίτες που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά.
Άγγελος Δημοσθένους: Η αυτοδιοικητική μας στόχευση θα «χτιστεί» μέσα από την συζήτηση και την διαβούλευση με τον κόσμο και λίγο πριν τις εκλογές θα την ανακοινώσουμε. Δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι. Γνωρίζουμε το αντικείμενο, ξέρουμε την πόλη και πρώτος μας στόχος είναι να πείσουμε τον κόσμο.
Β.Μ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή την στιγμή μιλάμε για μια Κίνηση. Το εάν θα μετουσιωθεί σε παράταξη θα εξαρτηθεί από την δυναμική που θα έχει στην πορεία. Ελπίζω η Κίνηση μας να καταφέρει να γίνει διοίκηση. Για εμας αυτό είναι μονόδρομος. Είναι αδύνατον τόσο για τον Άγγελο όσο και για εμένα με το γνωσσολόγιο και την εμπειρία μας, να καθόμαστε και να τους παρακολουθούμε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αν ο κόσμος δεν θέλει να μας στηρίξει, θα ασχοληθώ με την οικογένειά μου. Δεν πρόκειται να κάτσω άλλα πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση. Στο τέλος θα γίνω ο γραφικός της πόλης!
Α.Δ: Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρεσβεύουμε κάτι καινούργιο. Θα μιλήσουμε και με στελέχη την ώρα που πρέπει, αλλά προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος. Αυτός είναι που θα αποφασίσει για τις τύχες του Δήμου την επόμενη πενταετία (2024-2029).
Θα δούμε πρόσωπα -έκπληξη στο ψηφοδέλτιό σας; Και για να μιλήσουμε με ανοικτά χαρτιά, υπάρχει περίπτωση να δούμε το όνομα του πρώην δημάρχου Δημήτρη-Στεργίου Καψάλη;
Α.Δ: Μιλάτε για έναν άνθρωπο που πολλοί αποκαλούν «αυτοδιοικητικό φαινόμενο». Η εμπειρία του είναι μοναδική και χρήσιμη για οποιονδήποτε βλέπει την Αυτοδιοίκηση με τα μάτια που την βλέπουμε εγώ και ο Βασίλης. Ως νομικός σύμβουλος του πρώην δημάρχου για δέκα και παραπάνω έτη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχω μάθει πολλά πράγματα δίπλα του και αυτό φάνηκε και από την παραμονή μου στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και μετά τις εκλογές του 2019,
Β.Π.: Ο πρώην δήμαρχος και φυσικός αρχηγός μιας μεγάλης μερίδας της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του. Έχουμε πλέον αποκαταστήσει τη σχέση μας και μπορώ να σας πω ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του. Θεωρώ ότι τα πάντα στον χώρο της αντιπολίτευσης θα κριθούν από την στάση του. Αν αποφασίσει να κατέβει, θα αλλάξουν πολλά δεδομένα. Αν πάλι, αποφασίσει να παραμείνει μακριά από τα πράγματα, τότε θα είναι προτεραιότητά μας να τον έχουμε μαζί μας.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με άλλους συνδυασμούς;
Β.Μ.: Δεν αποκλείουμε κανέναν (ομάδα ή παράταξη) από μια συνεργασία, εκτός από την υπάρχουσα διοίκηση.
Η σημειολογία του ονόματος της Κίνησης σας είναι πασιφανής. Γιατί έχει ανάγκη ο Δήμος Πεντέλης από μια επανεκκίνηση;
Β.Μ: Η λέξη «επανεκκίνηση» μιλάει από μόνη της. Μιλάμε για έναν Δήμο που μετά την δεύτερη θητεία του Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, το 2019 έφτασε σε ένα τέλμα, ζητώντας επιτακτικά ανανέωση με νέα στελέχη. Όμως, αυτό που προέκυψε μετά το 2019 ήταν πιο παλιό και από το παλιό! Θα φτάσουμε σε ένα σημείο το 2023 που ο Δήμος θα έχει γυρίσει πίσω στο 2010- και αναφέρομαι στο οικονομικό κομμάτι. Όταν βάζεις ιδιώτες στην Καθαριότητα και δεν στοχεύεις στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή στην ανανέωση του στόλου σου, φοβάμαι οτι θα έρθει μια στιγμή που θα τελειώσουν τα χρήματα και η πόλη θα καταρρεύσει σε μια εβδομάδα.
Α.Δ: Δεν είναι τυχαίο το «επανεκκίνηση» ως όνομα. Και για να μιλήσω πολύ συγκεκριμένα, ο λόγος που ο κόσμος πείστηκε να ψηφίσει την διοίκηση της κας Κεχαγιά με αποτέλεσμα η διοίκηση Στεργίου να χάσει τις εκλογές του 2019 είναι ένας. Αναφέρομαι στο τεράστιο πρόβλημα στην καθαριότητα- κυρίως των Μελισσίων αλλά και των δυο άλλων Κοινοτήτων. Η καθαριότητα και των τριών πόλεων αυτήν την στιγμή είναι στα ίδια και χειρότερα επίπεδα με το 2019. Τότε όμως ο κ. Στεργίου στηριζόταν αποκλειστικά στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου και είχε μια σύμβαση με ιδιώτες μόνο στο κομμάτι των ογκωδών και των κλαδιών. Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Όσον αφορά τα οικονομικά, καλύτερα να μιλήσουμε σε απολογιστική βάση το 2023. Το μόνο που θα πω τώρα είναι ότι το ταμείο που άφησε η διοίκηση Στεργίου ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που θα μπορούσε να είναι Δήμος του Βόρειου Τομέα εν μέσω μνημονίων και χρεών που δημιούργησαν προηγούμενες διοικήσεις.
Β. Μπούρας: «Η δήμαρχος δεν ‘’γεμίζει’’ τη θέση της»
Στην ανακοίνωσή σας χαρακτηρίζετε τη δημοτική Αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά ως «την χειρότερη από συστάσεως Καλλικρατικού Δήμου» ενώ κάνετε λόγο και για «ανεξόφλήτα γραμμάτια προς τρίτους». Μπορείτε να στοιχειοθετήσετε αυτήν την τοποθέτηση;
Β.Μ. Κατ’ αρχάς, ο ισχυρισμός μας στοιχειοθετείται από την μομφή του μέχρι πρότινος άμεσου συνεργάτη της δημάρχου, Άγγελου Παλαιοδήμου, ο οποίος αποχωρώντας από την διοίκηση την κατηγόρησε ως «εντεταλμένη δήμαρχο». Ουσιαστικά, τι είπε; Ότι είναι χειραγωγημένη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν συνεργάστηκα κι εγώ μαζί της εξ΄ αρχής στις διαβουλεύσεις που έγιναν πριν τις εκλογές του 2019.
Κύριε Μπούρα, λίγες ώρες μετά την διαπαραταξιακή σύσκεψη κατά της επιχειρούμενης επαναλειτουργίας των λατομείων στον Διόνυσο , είχατε χαρακτηρίσει «προσχηματική την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της διοίκησης». Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν σας δικαίωσαν καθώς λίγο αργότερα ο κ . Παλαιοδήμος αποχώρησε από την (συν)διοίκηση. Ποιό είναι το σχόλιό σας;
Β.Μ.: Το λάθος του κ. Παλαιοδήμου δεν είναι ότι άργησε να φύγει από την διοίκηση, αλλά ότι συμμετείχε σε αυτήν εξ΄αρχής. Πριν τις εκλογές, είχα άλλη άποψη για την κ. Κεχαγιά. Γνώριζα ότι από πίσω υπήρχε ο φυσικός ηγέτης της «Συμπολιτείας» Μανώλης Γραφάκος, αλλά εγώ έβλεπα έναν νέο άνθρωπο με τον οποίο στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα μπορούσα να συνεργαστώ ώστε να κάνουμε μια χρηστή διοίκηση.
Στις προηγούμενες εκλογές ήσασταν υποψήφιος με την δημοτική παράταξη του Αντώνη Φειδοπιάστη «Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή». Συμμετείχατε στις συζητήσεις που έκανε ο τότε επικεφαλής σας με την δήμαρχο με σκοπό μια μετεκλογική συνεργασία;
Β.Μ. Όχι, δεν συμμετείχα. Και από όσα μου μεταφέρθηκαν από τον κ. Φειδοπιάστη, όσα συζητήθηκαν μεταξύ τους προεκλογικά, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν μετεκλογικά. Αυτό που ήθελαν ήταν μόνο να μπω «μπροστινός» στο κομμάτι της καθαριότητας, καθώς είχα μια σχετική εμπειρία ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας στην διοίκηση Στεργίου. Εκ του αποτελέσματος, αποδείχτηκε ότι το σκεπτικό της διοίκησής τους ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απευθείας αναθέσεις. Προσωπικά, έδωσα μάχη για να μην καταργηθούν τα Νομικά Πρόσωπα. Ήταν κάτι που θεωρούσα «κόκκινη γραμμή».
Οι αντιρρήσεις μου έχουν να κάνουν με το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης. Έχουμε μια δήμαρχο «εντεταλμένη» (δεν το λέω εγώ, ο τέως συνεργάτης της το λέει) και μια διαδικασία εφαρμογής πολιτικής, η οποία ποτέ δεν είχε παρουσιαστεί έως τότε με βάση τα όσα έλεγε προεκλογικά. Ας γινόταν, λοιπόν, η κα Κεχαγιά διευθύνων σύμβουλος σε μια ιδιωτική εταιρεία και να τα ξεπουλάγανε όλα.
Α. Δημοσθένους: «Ο ‘’Κλεισθένης’’ δεν ήταν για τη διοίκηση»
Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη παθογένεια της διοίκησης Κεχαγιά;
Α.Δ.: Είναι το γεγονός ότι η δήμαρχος και η διοίκησή της δεν μπορούσαν να πιστέψουν στον τότε εκλογικό νόμο. Ο «Κλεισθένης» δεν ήταν για αυτούς σε ιδεολογικό επίπεδο.
Β.Μ. Αποδείχτηκε ότι δεν ήθελαν να εφαρμόσουν τον νόμο, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος Θεοδωρικάκου.
Α.Δ.: Ο μόνος σκοπός τους ήταν να διώξουν την «κακή διοίκηση Στεργίου». Δεν είχαν απολύτως κανένα σχέδιο για το πως θα κυβερνήσουν την πόλη. Και αυτό φάνηκε από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα που συζητάμε. Επίσης, δεν είχαν και καμία διάθεση συνεργασίας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, οποιασδήποτε άλλος ήταν στην θέση της κας Κεχαγιά με το νομοθετικό πλαίσιο που είναι σε ισχύ, θα είχε πετύχει ευρεία πλειοψηφία.
Β.Μ.: Αυτήν την στιγμή έχουν μείνει με 13 ψήφους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που κι εγώ αναγκάστηκα να τους στηρίξω σε θέματα που έρχονται προς ψήφιση.
Α.Δ.: Με όσα κάνουν έχουν καταφέρει η αντιπολίτευση να είναι σκληρά απέναντί τους- και όχι άδικα, θεωρώ.
Αρκετά από τα στελέχη της παρούσας διοίκησης ήταν και στη διοίκηση Στεργίου. Αυτό πως το σχολιάζετε;
Β.Μ: Θεωρώ ότι ανάμεσα στα μέλη της δημοτικής ομάδας της διοικούσας παράταξης δεν υπάρχει ομόνοια. Κατ΄ ανάγκην ψηφίζουν κάποια πράγματα. Και για να έρθω στο ερώτημά σας, υπάρχουν όντως άνθρωποι της παρούσας διοίκησης που ήταν και στην διοίκηση Στεργίου. Η κ. Μπούσουλα, ο κ. Τσουχνικάς, ο κ. Αποστολάκος ακόμα και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γιώργος Καρβουνάκης που υπενθυμίζω ότι ήταν ο πρώτος αντιδήμαρχος Οικονομικών του νέου τότε Καλλικρατικού Δήμου. Έρχονται, λοιπόν, σήμερα όλοι αυτοί να κάνουν τα εντελώς αντίθετα απ΄ αυτά που στήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για ποιο λόγο αυτοαναιρούνται σε τόσο σύντομο διάστημα; Επειδή ακολουθούν την εσωτερική γραμμή την οποία πρέπει να στηρίξουν.
Με δυο λόγια, πώς κρίνετε την δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά;
Β.Μ.: Με την εμπειρία που έχει ως δημόσιος υπάλληλος, θα μπορούσε να είναι διευθύντρια σε μια διεύθυνση του Δήμου. Είναι μια γυναίκα η οποία δεν «γεμίζει» την θέση της. Είναι εντελώς ανεπαρκής και δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη γνώση για να το δεις.
Α.Δ.: Δεν έχω εικόνα. Είναι κάτι που θα κριθεί στο τέλος της παρούσας θητείας της.
Η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθούν όλες (πλέον) οι παρατάξεις τη αντιπολίτευσης δεν θεωρείτε οτι μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που έρχονται προς ψήφιση; Δηλαδή, δεν κάνει τίποτα σωστά αυτή η διοίκηση;
Β.Μ.: Ο αντικατοπτρισμός της διοίκησης είναι πάντα η αντιπολίτευση. Αυτήν την στιγμή όλοι στην Πεντέλη, όλοι μας έχουμε μπει στο «τριπάκι» να καταγγέλουμε την διοίκηση και δεν μπορούμε να βγάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, πλην φυσικά κάποιων εξαιρέσεων όπως ήταν τα δωρεάν τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, απόφαση που αργότερα κατέπεσε στην Αποκεντρωμένη. Επίσης, επειδή ζω δίπλα στο ΝΙΕΝ θα σας αποκαλύψω οτι ετοιμάζομαι να καταθέσω ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία, την φύλαξη και την αξιοποίησή του. Πρέπει, λοιπόν, να ξεφύγουμε από την στείρα αντιπαράθεση με την διοίκηση, στην οποία βέβαια μας οδηγεί η ίδια.
Β. Μπούρας: «Με τον Στεργίου η σχέση μας είχε φτάσει σε ένα τέλμα»
Κύριε Μπούρα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, δυο μόλις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές ανακοινώσατε την αποχώρησή σας από τον συνδυασμό του Αντώνη Φειδοπιάστη και έκτοτε παραμένετε ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Ποιος ήταν ο λόγος της αποχώρησής σας;
Β.Μ: Καταρχάς, πρέπει να είμαι ο μοναδικός ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα που δεν έχει προχωρήσει σε καμιά είδους συνεργασία με την διοίκηση. Χωρίς να ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο, ήμουν απ΄ αυτούς που πίστευαν στην απλή αναλογική και στο πνεύμα σύμπνοιας για το καλό της πόλης. Είμαι γέννημα θρέμμα Μελισσιώτης και τον τόπο μου τον αγαπάω. Αποφάσισα, λοιπόν, ακόμα και μετά την αποχώρησή μου από τον συνδυασμό του κ. Φειδοπιάστη να δώσω χρόνο στην νέα διοίκηση για να μην υπάρχει πρόβλημα διοικησιμότητας.
Όσον αφορά τον κ. Φειδοπιάστη, μετά από ένα διάστημα στο οποίο είχε αποφασίσει να στηρίξει την διοίκηση, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε ακολουθώντας μια διαφορετική «σκληρή» γραμμή για καθαρά κομματικούς λόγους. Ασφαλώς και η διοίκηση με την στάση της δεν του άφησε πολλά περιθώρια, καθώς επέμενε από την παράταξή του να θέλει μόνο εμένα, στο κομμάτι της Καθαριότητας όπως προείπα. Αποφάσισα, λοιπόν, όπως και ο κ. Αποστολάκος και ο κ. Καλλιανιώτης λίγο αργότερα, να ανεξαρτητοποιηθώ γιατί είχα όλη την καλή πρόθεση να βοηθήσω αυτήν την διοίκηση. Παρ΄ όλα αυτά, στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 διαπίστωσα ότι με την δήμαρχο δεν μπορούσαμε να βρούμε κοινή γραμμή .
Είναι παλιά ιστορία αν σας ρωτούσα για ποιόν λόγο αποχωρήσατε από τη διοίκηση Στεργίου;
Β.Μ.: Καθόλου παλιά, και μάλλον επίκαιρη θα έλεγα. Από την διοίκηση Στεργίου δεν αποχώρησα, αλλά διαγράφηκα το 2017 επειδή η σχέση μας είχε φτάσει σε ένα τέλμα και επειδή διαφωνούσα με κάποιες επιλογές προσώπων. Όλοι είχαμε κάνει τα λάθη μας τότε. Για σκεφτείτε, όμως, πόσοι απ΄ όσους ήταν τότε υπέρμαχοι της διαγραφής μου, έφυγαν από την «Δημοτική Συμμαχία» πριν τις εκλογές. Αν παρατηρήσετε σήμερα στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, είναι πολλοί αυτοί που ζητούν την επιστροφή Στεργίου. Για να το ξεκαθαρίσω: ποτέ δεν αμφισβήτησα τον κ. Στεργίου, απλώς ήρθα σε κόντρα μαζί του. Είχαμε μια φιλική σχέση πολλών ετών και όχι μια απλή σχέση δημοτικού συμβούλου-δημάρχου. Θα μπορούσα να μην μιλάω και να διατηρήσω την θέση μου- πρώτος δημοτικός σύμβουλος ήμουν στα Μελίσσια το 2014. Εάν όμως αυτό που κάνω δεν με ευχαριστεί, δεν είμαι άνθρωπος που θα παραμείνει.
Α. Δημοσθένους: «Άψογη η σχέση μου με τον δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο»
Κύριε Δημοσθένους, με δεδομένο οτι διατηρείτε την θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου Γαλατσίου τι συνεπάγεται για εσας το γεγονός οτι κατεβαίνετε ως υποψήφιος στον Δήμο Πεντέλης στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Κατ’ αρχάς υπάρχει ασυμβίβαστο;
Α.Δ.: Όχι, δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα. Εννοείται, φυσικά, ότι δεν θα μπορούσα για παράδειγμα να κατέβω ως υποψήφιος στον Δήμο Γαλατσίου.
Πώς είναι η συνεργασία σας με τον δήμαρχο Γαλατσίου και πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γιώργο Μαρκόπουλο;
Α.Δ.: Είναι ένας νέος δήμαρχος που του αρέσει να είναι έξω στην πόλη και να ακούει τους δημότες του. Είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος αυτοδιοικητικός κάτι που διαφάνηκε και από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, όταν επανεξελέγη δήμαρχος με 62% από την πρώτη Κυριακή. Με τίμησε με την επιλογή του να με ορίσει στην ιδιαιτέρως τιμητική θέση του γενικού γραμματέα. Η σχέση μας είναι άψογη και θα παραμείνει έτσι.
Ποιο είναι για εσάς το μοντέλο του καλού και επιτυχημένου δημάρχου το 2021;
Α.Δ.: Στην Αυτοδιοίκηση το μυστικό είναι να είσαι κοντά στον πολίτη. Να έχεις πάντα ανοικτή την πόρτα του γραφείου σου για τους δημότες. Να καταφέρνεις να λύνεις τα καθημερινά βασικά προβλήματα της πόλης. Όπως συνήθιζε να λέει ο κ. Στεργίου «λάμπα-λακκούβα-σκουπίδια». Πρέπει, λοιπόν, να έχεις λυμένα όλα τα παραπάνω και να φροντίσεις με όσα εργαλεία σου δίνει η Περιφέρεια και το Υπουργείο να αναβαθμίσεις την πόλη και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών σου.
Α. Δημοσθένους: «’’Σοβαρός’’ ο νέος εκλογικός νόμος»
Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η υπό διαμόρφωση δημοτική σας κίνηση θα διεκδικίσει τον δημαρχιακό θώκο με τον νέο εκλογικό νόμο ο οποίος , μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής, την εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43% συν μια ψήφο, ενώ μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο. Πώς κρίνετε αυτές τις αλλαγές;
Α.Δ: Προσωπικά, ποτέ δεν πίστεψα στην απλή αναλογική. Η χώρα μας δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, το οποίο έτσι όπως συντάχθηκε από τον προηγούμενο νομοθέτη άφηνε πολλά περιθώρια σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Τον νέο εκλογικό νόμο, αντίθέτως, θα τον χαρακτήριζα «σοβαρό» διότι δίνει το δικαίωμα στον υποψήφιο δήμαρχο που θα συγκεντρώσει το 43% την ευκαιρία να κυβερνήσει την πόλη. Όταν αυτό μπορεί να γίνει σε κεντρικό επίπεδο, γιατί να μην μπορεί να γίνει στην Αυτοδιοίκηση;
Και το πλαφόν του 3% είναι σωστό αλλά και η αύξηση της δημαρχιακής θητείας στα 5 χρόνια. Το μόνο κακό είναι η μείωση του αριθμού των συμβούλων, οι οποίοι για παράδειγμα στην Πεντέλη από 33 θα γίνουν 29. Με δυο λόγια, μια ισχυρή ομάδα κάτω από έναν ισχυρό «παίκτη» μπορεί να πάρει τις εκλογές. Με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και δεν πάνε να κάνουν το «αγροτικό» τους ή να πειραματιστούν στις πλάτες του κόσμου, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στον Δήμο Πεντέλης δυο χρόνια μετά τις εκλογές.
Δείτε επίσης: «Πεντέλη Επανεκκίνηση»: «Αναγκαζόμαστε να υποδεικνύουμε τα αυτονόητα στη δημοτική Αρχή»