«Δυστυχώς, στο Δήμο Πεντέλης ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Παιδεία δεν οδεύει ούτε καν στην «πεπατημένη»… Είναι η ίδια η Παιδεία πεπατημένη, καταπατημένη, παραπεταμένη».
Αυτό επισημαίνει σε μακροσκελές άρθρο-παρέμβαση στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης και νυν γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.
Ο κος Χριστόπουλος κάνει λόγο για «κενά στα σχολεία που τεχνηέντως αποκρύπτονται», για «ρεφενέ» μεταξύ των γονέων για να συγκεντρωθούν χρήματα για τις ανάγκες της καθαριότητας και αναφέρεται στο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στον Δήμο Πεντέλης.
Από τα πολιτική πυρά του δεν ξεφεύγει η διοίκηση του δήμου και η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία, όπως υποστηρίζει με την στάση της απαξιώνει γονείς, Συλλόγους Γονέων και την Παιδεία γενικότερα.
Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος:
«Σε μια περίοδο με ραγδαίες εξελίξεις και ισχυρές πανταχόθεν αντιδράσεις στην Παιδεία, που αφορούν σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, στα Μελίσσια, στη Πεντέλη και στη Νέα Πεντέλη, τα πράγματα δεν είναι ούτε καν στον ‘’αυτόματο’’.
Τα κενά τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι δεκάδες. Δάσκαλοι τάξεων, ειδικότητες, ειδική αγωγή, παράλληλη στήριξη. Κενά που τεχνηέντως αποκρύπτονται (δεν ανοίγουν από το Υπουργείο για να τα ‘’γεμίσουν’’ οι αναπληρωτές) και οσονούπω θα εξαφανιστούν, όπως σε γειτονικούς και όχι μόνο δήμους, με συγχωνεύσεις τμημάτων στη μέση της σχολικής χρονιάς.
Η περίφημη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ισχύει όμως μόνο για τα δημόσια πανεπιστήμια, το 10% των σχολών που αναγράφονται στο μηχανογραφικό που θα μπορούν να δηλώνουν οι μαθητές από φέτος στις Πανελλήνιες, η τιμωρητική αξιολόγηση σχολικών μονάδων (και όχι εκπαιδευτικών), τα portfolio των μαθητών, τα voucher – κουπόνια, οι διευθυντές-manager αναζήτησης ‘’ευγενών’’ χορηγιών κλπ., έχουν δικαίως πυροδοτήσει ανησυχίες και αντιδράσεις από όλη σχεδόν την εκπαιδευτική κοινότητα. Μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων
Σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων είναι πλέον ορατά. Τμήματα 29, 30 παιδιών σε συνθήκες πανδημίας είναι ήδη πραγματικότητα. Πρόσφατη οδηγία προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι να τηρηθεί αυστηρά το 25+10% παιδιά ανά τμήμα. Ωστόσο σύντομα θα έχουμε και team leader στα … λυόμενα!
Μετά από χρόνια υποχρηματοδότηση στην Παιδεία, ανύπαρκτη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αφόρητη γραφειοκρατία και υποδομές ετοιμόρροπες, συζητάμε για αξιολόγηση ‘’φουά γκρα’’. Μα το ψωμί λείπει, όχι το παντεσπάνι! Με όρους μάλιστα και διαδικασίες που έχουν ιστορικά δοκιμαστεί και αποτύχει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία πριν 4-5 δεκαετίες…
Ο Γολγοθάς δε των γονέων με το χέρι στην τσέπη συνεχίζεται. Πλέον κάθε γειτονιά έχει και 1-2 κέντρα μελέτης, ενώ οι γονείς καλούνται να μαζεύουν ‘’ρεφενέ’’ χρήματα ακόμα και για την καθαριότητα του σχολείου! Πρόσφατα, σε νηπιαγωγείο στα Μελίσσια, όπως κατήγγειλαν γονείς, τα χρήματα και μάλιστα με ‘’ταρίφα’’ τα συγκέντρωνε η ίδια η διευθύντρια. Όσους μάλιστα γονείς διαμαρτυρήθηκαν και το δημοσιοποίησαν, τους επέπληξε γραπτώς (στο τσακ γλίτωσαν την τιμωρία).
Είναι γεγονός βέβαια, ότι εδώ και χρόνια σε πολλούς δήμους οι γονείς, ειδικά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, συχνά συγκέντρωναν λίγα χρήματα για να λειτουργήσει η τραπεζοκομία των νηπίων, εξαιτίας ενός νομοθετικού ‘’κενού’’. Ενώ δηλαδή η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι η ώρα του γεύματος είναι διδακτική ώρα ‘’διατροφικής αγωγής’’, δεν υποδεικνύει ωστόσο ποιος ζεσταίνει, σερβίρει, μαζεύει κλπ. τα γεύματα. Όμως από ένα μικρό βοήθημα σε μια εθελόντρια τραπεζοκόμο, συχνά μητέρα του σχολείου, μέχρι στο να ζητάει χρήματα η διεύθυνση του σχολείου από τους γονείς για την αυτονόητη καθαριότητα που υποχρεούται να παρέχει ο δήμος, υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Tι γίνεται σε όμορους Δήμους
Θα ακούσουμε βέβαια από πολλούς τα κλισέ “παντού τα ίδια γίνονται”, “τίποτα δεν αλλάζει” κτλ. Είναι όμως έτσι; Όμοροι δήμοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα μπροστά:
-Στο Δήμο Αμαρουσίου έχουν διαθέσει σε κάθε σχολείο δύο (2) καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες), όταν στα δικά μας σχολεία (στο δήμο Πεντέλης) αντιστοιχεί κατά μέσο όρο μόλις μισή (1/2) ανά σχολείο.
-Στο Δήμο Βριλησσίων, ο δήμος πέρα από την καθαριότητα, ανέλαβε να καλύψει μέσω της δημοτικής Σχολικής Επιτροπής και το κόστος για όλους τους μαθητές των νηπιαγωγείων της περίφημης ‘’λίστας’’, με συνολικό κονδύλι 17.000 ευρώ. Είναι η λίστα υλικών και αναλωσίμων (μαρκαδόροι, χαρτί κ.α.) την οποία παραδίδουν στους γονείς οι δασκάλες κάθε αρχή της χρονιάς ζητώντας τους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Από την άλλη μεριά, στο δήμο Πεντέλης, η δημοτική Αρχή σίγουρα δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια. Είναι προφανές ότι λείπει η σχετική πολιτική βούληση καθώς οι δημοτικές σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν κατάφεραν καν να αναλώσουν τα προϋπολογισμένα κονδύλια για το 2020 και όπως φαίνεται ούτε και για το 2021.
Πιο συγκεκριμένα:
-Για το 2020 με προϋπολογισμένη έκτακτη επιχορήγηση 100.000 ευρώ για την πρωτοβάθμια και 125.000 ευρώ για την δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή, αναλώθηκαν 78.166,10 ευρώ και 106.574,83 ευρώ αντίστοιχα. Δεν αξιοποιήθηκαν δηλαδή σχεδόν 40.000 ευρώ (ΑΔΑ: 6ΓΒΠΩΞ3-ΔΓΡ κωδικοί : 00-6711.003 και 00-6711.004)
-Για το 2021 – ακόμα χειρότερα – με προϋπολογισμένη έκτακτη 000 ευρώ για την πρωτοβάθμια και 100.000 ευρώ για την δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή, έχουν αναλωθεί μόλις 38.505,72 ευρώ και 35.957,61 ευρώ μέχρι 30/9/2021. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να αναλώσουν σε μόλις τρεις μήνες τα 2/3 των χρημάτων περίπου 130.000 ευρώ (ΑΔΑ: 6ΚΥΘΩΞ3-ΒΡΒ, κωδικοί : 00-6711.003 και 00-6711.004)
«Χρήματα υπάρχουν, απουσιάζει η πολιτική βούληση»
Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οδοκαθαριστές στο δήμο μας οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην καθαριότητα των σχολείων και όχι μόνο των πεζοδρομίων.
Χρήματα και πόροι λοιπόν αποδεδειγμένα υπάρχουν! Λείπει η πολιτική βούληση από τη δημοτική Αρχή. Η αλήθεια είναι πως άλλα περιμέναμε από τη νέα δήμαρχο Πεντέλης και άλλα μας βγήκαν….
Η κ. Κεχαγιά, αν και γονέας και πρώην γραμματέας στην Ένωση Γονέων, φαίνεται να έχει θέσει τα θέματα Παιδείας σε δεύτερη μοίρα. Είναι απορίας άξιο γιατί είμαστε ο μοναδικός Δήμος των Βορείων Προαστίων που δεν έχουμε από το Σεπτέμβριο του 2019 αντιδήμαρχο Παιδείας, και γιατί δεν συνέχισε μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη πρακτική μηνιαίων συναντήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας που συγκαλούσε κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα ο προκάτοχός της.
Φυσικά ούτε λόγος για συναντήσεις με τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων και την πολύπαθη Ένωση Γονέων, ούτε καν διαδικτυακά παρά τα πολυπληθή αιτήματα. Μια φοβική αντιμετώπιση που φτάνει στα όρια της γενικής απαξίωσης γονεϊκών συλλογικοτήτων που είναι θεσμοθετημένα όργανα εκπροσώπησης και όχι εθελοντισμού. Οφείλουν να ελέγχουν, να διεκδικούν τα προβλεπόμενα, να επισημαίνουν και να καταγγέλλουν τα λάθη και τις παραλείψεις και φυσικά να επικροτούν τα σωστά. Ο ρόλος και ο σκοπός τους προβλέπεται και περιγράφεται σε νόμους, ΠΔ και ΥΑ (αρ.53 ν.1566/85, αρ.2 ν.2621/98, ΥΑ Δ4/662/98, ΠΔ 79/2017 κ.α.) και δεν επαφίεται στο πως τον αντιλαμβάνεται ή τον ‘’εξυπηρετεί’’ ένας γονέας ή πόσο μάλλον ένας/μία δήμαρχος.
Σχεδόν όλοι οι γονείς ξεκινώντας να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά ενός Συλλόγου Γονέων, περάσαμε και από τις ‘’παιδικές ασθένειες’’ να φτιάχνουμε στολίδια και κουλουράκια, να διοργανώνουμε παζάρια για συλλογή χρημάτων και μετά να αγοράζουμε αναλώσιμα, μπάλες, κουρτίνες και Η/Υ για το σχολείο. Μαθαίνοντας όμως στην πορεία, ότι αυτές οι παροχές είναι υποχρέωση άλλων, δηλαδή αφενός του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τους δασκάλους και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και αφετέρου του Δήμου όσον αφορά τις υποδομές και τη λειτουργία, αντιληφθήκαμε ότι σημαντικότερη, σωστότερη και συνεπέστερη στο ρόλο μας υπηρεσία προσφέρουμε διεκδικώντας τα από εκεί που οφείλουν να τα παρέχουν.
Επικουρικά, φυσικά και μπορούμε να συνεισφέρουμε με δράσεις και πρωτοβουλίες όπως εκδηλώσεις, ομιλίες κλπ. Σίγουρα πάντως ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων δεν είναι ούτε η αστυνόμευση για αποφυγή πχ. καταλήψεων ούτε ο ρόλος εισαγγελέα για την απόδοση ευθυνών για ζημιές. Οι Σύλλογοι Γονέων οφείλουν να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται τα παιδιά, όλα τα παιδιά και ακόμα και σε περιπτώσεις υπερβολών και παρεκτροπών να αποτελούν αν μη τι άλλο έναν δίαυλο επικοινωνίας, πάντα όμως δίπλα τους και όχι απέναντί τους.
Γονείς- χορηγοί
Δυστυχώς στην Πεντέλη, όπως και σε άλλους δήμους, συχνά οι γονείς και οι Σύλλογοι αντιμετωπίζονται ως ‘’χαμάληδες’’ και ‘’χορηγοί’’ είτε σε βασικές λειτουργίες όπως καθαριότητα και εξοπλισμός, είτε συμπληρωματικά διοργανώνοντας απογευματινές εξωσχολικές δραστηριότητες για τα παιδιά.
Τέτοιες δραστηριότητες ανακοίνωσε ο δήμος μας ότι θα προσφέρει τα απογεύματα σε 2 (αρχικά 3) σχολεία από 1/9/2021 με τα Κ.Δ.Α.Π. και μάλιστα μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ώστε με εισοδηματικά κριτήρια να μην επιβαρύνονται οι γονείς. Ωστόσο, κι αυτό φαίνεται ότι μένει στα χαρτιά, καθώς παρά το γεγονός ότι οι ωφελούμενοι του ΕΣΠΑ είναι μόλις 31, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, αλλά και ούτε διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα, αφού δεν υπάρχει προϋπολογισμένο κονδύλι, δεν υπάρχει σύμβαση ανάθεσης και ούτε φυσικά ανάδοχος υλοποίησης, όπως αφοπλιστικά ομολόγησε, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/9/2021, η μέχρι πρότινος αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Μαρκαντώνη λίγο πριν την παραίτηση της…
Τουλάχιστον, μέχρι τότε θα μπορούσε η δήμαρχος να αφουγκραστεί το χρόνιο αίτημα των Συλλόγων Γονέων για ανοιχτά προαύλια τα απογεύματα. Για να μπορούν να μπαίνουν τα παιδιά να παίξουν και να μη χρειάζεται να καβαλάνε μάντρες και κάγκελα για να μπουν στο ίδιο τους το σχολείο. Γιατί είναι δικό τους, πολύ περισσότερο από δικό μας.
Αυτό θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για να φτάσουμε κάποτε σε πραγματικά Ανοιχτά Σχολεία. Όχι απλά πρωινά εκπαιδευτήρια, αλλά κέντρα Παιδείας και Πολιτισμού όλη μέρα, κάθε μέρα, για όλα τα παιδιά.
Φυσικά στο Δήμο Πεντέλης του 2021 θα πρέπει να παλέψουμε πρώτα για το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από την τεράστια έλλειψη σχολικής στέγης. Ενός Δήμου που συνεχίζει να αυξάνει το συνολικό πληθυσμό του και παράλληλα τον μαθητικό πληθυσμό λειτουργώντας τεράστια σχολεία (βλ. το 18θέσιο 1ο Δημοτικό σχολείο. Μελισσίων και το Λύκειο Μελισσίων) επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε κανένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
Η θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης παρά την εδώ και πολλά χρόνια εξαγγελία της, επέτεινε το πρόβλημα με την προσωρινή στέγαση νηπίων σε αίθουσες σίτισης (1ο Δημοτικό σχολείο Πεντέλης – Κρυστάλλειο) αλλά και την αιφνιδιαστική μετακίνηση νηπιαγωγείων (2ο, 3ο, 5ο Νηπιαγωγεία Μελισσίων). Μέσα στα τόσα πολλά προβλήματα η συζήτηση για ίδρυση και λειτουργία 2ου Λυκείου Μελισσίων και ΕΠΑΛ στο Δήμο Πεντέλης μοιάζει ουτοπική. Πόσο μάλλον όταν ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι δεσμεύσεις της δημάρχου κ. Κεχαγιά αλλά και του τότε αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παλαιοδήμου, το καλοκαίρι του 2020, για την ανέγερση νέας πτέρυγας νηπιαγωγείου, στο από χρόνια χαρακτηρισμένο για αυτό το σκοπό δημοτικό οικόπεδο δίπλα στο υφιστάμενο 1ο Νηπιαγωγείο Πεντέλης.
Τα ζητήματα λοιπόν είναι πολλά και απαιτείται προσπάθεια και αντίληψη του ρόλου, της θέσης και του καθήκοντος από όλους. Η διοίκηση του δήμου και η ίδια η δήμαρχος πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να μην απαξιώνει γονείς, Συλλόγους Γονέων και την Παιδεία γενικότερα. Η πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως στην πόλη μας (για την βράβευση των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες) στις 30/9/2021 ήταν ευκαιρία για ερωτήματα και ενημέρωση για κενά, ελλείψεις, ανάγκες των σχολείων. Όχι μόνο για ακκισμούς και φωτογραφίες»…