Στο πλαίσια του φεστιβάλ «Piano City Athens», ο πιανίστας –τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοΐδας, υποδέχεται το μουσικόφιλο κοινό σε ένα house concert την Κυριακή 14 Μαΐου, στις 18.00 στη Νέα Πεντέλη (Γυμναστηρίου 5).
Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ πιάνου- σύνδεση με τον αυθεντικό ήχο του οργάνου της κλασικής και ρομαντικής εποχής, καθώς η ερμηνεία της μουσικής των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν, Μέντελσον και Μπραμς θα γίνει στα όργανα που τα συνέθεσαν και τα ερμήνευαν οι ίδιοι.
Τα βιενέζικα φορτεπιάνο του Anton Walter θεωρούνταν τα καλύτερα στην εποχή τόσο του Μότσαρτ όσο και του Μπετόβεν. Ο νεαρός Τσέρνι, μετά από επίσκεψη στο σπίτι του Μπετόβεν θα έγραφε για το πιάνο Walter: «ο Μαέστρος έχει στο σπίτι του το καλύτερο πιάνο στη Βιέννη!». Σε ακριβές αντίγραφο αυτού, ο πιανίστας Γεράσιμος Χοϊδάς θα ερμηνεύσει τη Σονάτα για πιάνο σε Σι ύφεση μείζονα Κ333 του Μότσαρτ και τη θρυλική Σονάτα «Υπό το Σεληνόφως» op. 27 αρ. 2 του Μπετόβεν. Το υπέροχο αυτό πιάνο θα μας αποκαλύψει το αυθεντικό «Ηχητικό Ιδεώδες» των συνθετών και θα κάνει τα έργα να ακουστούν «σαν να μην έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι στην παρτιτούρα».
Το ρομαντικό φορτεπιάνο έπρεπε, όπως αναφέρουν γραπτά της εποχής, να έχει ήχο «απόκοσμο και μυστηριώδη» ώστε να εκφράζει όλες τις αποχρώσεις και τα συναισθήματα της ρομαντικής μουσικής. Τα πιάνα Pleyel, τα οποία λάτρευε ο Φρεντερίκ Σοπέν, κυριαρχούσαν στο Παρίσι σε όλο τον 19ο αιώνα. Μπορεί ο Σοπέν να μη ζούσε πια το 1870, όταν κατασκευάστηκε το Pleyel του Γ. Χοϊδά, ωστόσο δεν είμαστε μακριά. Είναι ένα πιάνο που σίγουρα γνώρισαν οι μαθητές του κα ερμήνευαν σε αυτό τα έργα του. Αντίθετα, ο Γιοχάνες Μπραμς, θα μπορούσε να έχει παίξει ο ίδιος.
Τα πιάνα εποχής, εκτός από τον αυθεντικό τους ήχο, μας μιλούν και για το επίπεδο της έντασης του ήχου στην εποχή τους. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε συνδυασμό με το τραγούδι όπου πραγματικά συντελείται ένα αγκάλιασμα του ήχου του πιάνου με τη φωνή. Η σοπράνο Αναστασία Συμεωνίδου, θα πλαισιώσει το ρεσιτάλ, ερμηνεύοντας τραγούδια των Μότσαρτ, Μπραμς και Μέντελσον με συνοδούς το Γεράσιμο Χοϊδά και τα δύο υπέροχα ιστορικά πιάνα.
Info
Ημερομηνία συναυλίας: Κυριακή 14 Μαΐου
Χώρος: Γυμναστηρίου 5, Νέα Πεντέλη
Ώρα έναρξης: 18.00
H είσοδος είναι ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210 7298930 (Δευ- Τετ- Πεμ 10.00-18.00) https://www.pianocityathens.gr/
Ενδεικτικά, μπορείτε να ακούσετε μαγνητοσκοπημένο υλικό του Γεράσιμου Χοϊδά και της Αναστασίας Συμεωνίδου στο κανάλι του YouTube: Classical Sound Ideal – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.
Ο Γεράσιμος Χοϊδάς
Ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο πολύπλευρους Έλληνες ερμηνευτές πληκτροφόρων οργάνων. Με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Master και μεταπτυχιακό στο τσέμπαλο στο Lemmensinstituut και τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας) ειδικεύθηκε στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία στο πιάνο και σε όργανα εποχής. Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό για τις χαρακτηριστικές του ερμηνείες και ρεσιτάλ που περιλαμβάνουν συνεργασίες με κορυφαίους μαέστρους, σολίστ και τραγουδιστές, εμφανίσεις με ορχήστρες και σολιστικές εμφανίσεις στο πιάνο, τσέμπαλο και φορτεπιάνο. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει το σύνολο μπαρόκ μουσικής Ensemble 1619 με μουσικούς και τραγουδιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί με όλα τα κορυφαία μουσικά σχήματα της χώρας μας (Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ κα) στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκτός από το σύγχρονο πιάνο, ο Γεράσιμος Χοϊδάς εμφανίζεται με τα ιστορικά πληκτροφόρα όργανα της συλλογής του που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Παράλληλα με την καλλιτεχνική του καριέρα, διδάσκει πιάνο, τσέμπαλο, μουσική δωματίου και ερμηνεία σε τραγουδιστές. Προσκαλείται τακτικά σε σεμινάρια και masterclasses σε όλη την Ελλάδα. Η διδασκαλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της κάθε ημέρας του. Διδάσκει μαθητές κάθε ηλικίας και πιστεύει ότι η σχέση της μουσικής με το παιδί πρέπει να καλλιεργείται από την προσχολική ηλικία. Έτσι, η τάξη του περιλαμβάνει «φυτώριο» μικρών μαθητών αλλά και τελειόφοιτους σπουδαστές διαφόρων εθνικοτήτων. Μιλάει με άνεση 4 γλώσσες.
Η Αναστασία Συμεωνίδου
Η σοπράνο Αναστασία Συμεωνίδου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε τις μουσικές τις σπουδές. Το ρεπερτόριο της καλύπτει θρησκευτική και κοσμική μουσική από την εποχή των Monteverdi, Händel, J.S.Bach μέχρι τον κλασικισμό και ρομαντισμό, όπως και σύγχρονες συνθέσεις. Η μουσική δωματίου και η υψηλή τέχνη του λόγιου τραγουδιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική της αναζήτηση/ πορεία/ στις καλλιτεχνικές της επιλογές/ συνεργασίας , όπως επίσης ιδιαίτερος άξονας ενδιαφέροντος του ρεπερτορίου της αποτελούν οι καντάτες του J.S.Bach, ένας πραγματικά ανεξάντλητος θησαυρός έμπνευσης και δημιουργίας. Ως καλλιτεχνικό duo συνεργάζεται με τον πιανίστα-τσεμπαλίστα Γεράσιμο Χοϊδά με τον οποίον μοιράζεται κοινά μουσικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε ποικίλους χώρους και δράσεις, μεταξύ των οποίων Όπερα Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., Μουσείο Μπενάκη, Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου, Γερμανική Εκκλησία , Ωδείο Αθηνών, Capella Casazza, αρχαίο Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου, με σύνολα μουσικής δωματίου, ατομικά ρεσιτάλ και ορχηστικά σύνολα σε διεύθυνση Θεόδωρου Αντωνίου, Κάρολου Τρικολίδη, Jean Christophe Charron κ.α. Συνεργάζεται τακτικά με το Ensemble 1619 ερμηνεύοντας έργα του 17ου-18ου αι. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη Σοφία Κυανίδου (2009, Δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα) Το πάθος της για την όπερα και η επιθυμία της να προσεγγίσει το λυρικό θέατρο πιο ολιστικά την οδήγησε στη Σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης (σπουδές σκηνικής ερμηνείας, υποκριτικής και κινησιολογίας (2009-2012, βαθμός Άριστα, με καθηγητές τους Κατερίνα Καρατζά και Γιώργο Βαγιανό)
Η ιστορικά ενήμερη ερμηνεία αποτέλεσε μια αποκάλυψη για την ίδια που την γοήτευσε από νωρίς. Στο Εργαστήριο Μπαρόκ Μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (2012-2014) με καθηγητές τους Νάντια Φιόρου και Γεράσιμο Χοϊδά, εργάστηκε στη εξερεύνηση αυτού του ηχητικού ιδεώδους, μελετώντας μουσική της αναγέννησης και του μπαρόκ. Συνεχίζει την εμβάθυνση της στο ρεπερτόριο αυτό συμμετέχοντας στον Κύκλο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών (2014-2015) σε καλλιτεχνική επιμέλεια και διδασκαλία των Άρη Χριστοφέλη και Δημήτρη Κούντουρα.
Η συμμετοχή σε εργαστήρια και σεμινάρια ερμηνείας lied, όπερας και ορατορίου με καλλιτέχνες όπως Christa Ludwig, Kurt Equiluz, Cheryl Studer, Κώστα Πασχάλη, Δημήτρη Τηλιακό, W.Dwigh Coleman, Kathryn Hardgrove, Βαρβάρα Γκαβάκου, Michael Chance, Michael Chance, Christine Pluhar και Ulrich Rademacher, την εμπλούτισαν με περαιτέρω υλικό εμβάθυνσης στην ατέρμονη εργασία της φωνητικής καλλιέργειας.
Με πάνω από 15ετή εμπειρία στο χώρος της φωνητικής εκπαίδευσης συνεργάζεται με ωδεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της Πάρου, όπως επίσης καλείτε να παραδώσει σεμινάρια κλασικού τραγουδιού- ερμηνείας και workshops μικτών χορωδιακών συνόλων ως εκπαιδεύτρια φωνής.
Ειδήσεις από Πεντέλη – Νέα Πεντέλη – Μελίσσια στο amarysia.gr