Η αναζήτηση συνεννόησης όμως φαίνεται ότι θα πέσει στο κενό. Στην πρόταση του δημάρχου και στην απόρριψη της διαπαραταξιακής που πρότεινε η μείζων μειοψηφία, ο επικεφαλής της Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου απαντά μέσω της «Α»: «Ο δήμαρχος επί τρεισήμισι χρόνια δεν κατάλαβε ότι απευθύνεται σε νοήμονες».
Επαναφέροντας δε την πρόταση σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής, που στο τελευταίο Συμβούλιο στήριξαν όλες -πλην της ΔΑΣ- οι παρατάξεις, εξειδικεύει ως εξής τον τρόπο και τον σκοπό λειτουργίας της: «Η επιτροπή καταρτίζει τον κανονισμό λειτουργίας της, τον οποίο κοινοποιεί στις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες υποχρεούνται να της παρέχουν άμεσα οποιαδήποτε στοιχεία ζητήσει. Η επιτροπή θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες και:
● Θα αξιολογεί, ιεραρχεί, προγραμματίζει κι εγκρίνει την υλοποίηση των πάσης φύσεως προμηθειών, δαπανών και χορηγήσεων βάσει των εγκεκριμένων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των υφισταμένων πραγματικών διαθεσίμων και υποχρεώσεων.
● Θα ελέγχει και εγκρίνει τα παραστατικά των δαπανών.
● Θα ελέγχει και εγκρίνει όλες τις πληρωμές που κάνει ο ταμίας.
Για ποσά άνω των 500 ευρώ οι πληρωμές θα γίνονται μέσω τραπέζης (τραπεζική εντολή ή επιταγή). Ουδεμία εκταμίευση θα πραγματοποιείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής. Ο ταμίας κ. Γ. Ρέγγης, μέχρι να έλθει ο σχετικός οικονομικός έλεγχος, θα παραμείνει στη θέση του.(…)».
Αναφορικά με τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα ΝΠΔΔ η μείζων μειοψηφία προτείνει τη σύσταση αναλόγων διαπαραταξιακών επιτροπών ανά Νομικό πρόσωπο, που θα υποχρεούται στην υποβολή περιοδικών εκθέσεων (ανά τρίμηνο). Τέλος, δεσμεύεται να εγκρίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τις δαπάνες εκείνες που ψηφίζουν τα μέλη της στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου».
❍ ❍ ❍
Και ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Δήμος θα οδηγηθεί στην αναζήτηση άλλων «θεσμικών τρόπων» λειτουργίας, το ερώτημα είναι ποια πλευρά θα βαρύνει περισσότερο η ευθύνη για το αδιέξοδο.
Κατερίνα Καρύγιαννη