Με έλλειμμα ύψους περίπου 470.000 ευρώ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ο ισολογισμός – απολογισμός του 2012 για τον Δήμο Πεντέλης, κατά την ειδική συνεδρίαση της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου.
Υπερψήφισαν την εισήγηση, πλην της παράταξης της πλειοψηφίας, υπό τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη, η μείζων μειοψηφία Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ της, υπό τον Μανώλη Γραφάκο και η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, υπό τον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου. Καταψήφισαν οι παρατάξεις ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ υπό τον Αντώνη Φειδοπιάστη, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, υπό τον Τάσο Καρατζή και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Λεωνίδας Λάζος.
Συνοπτικά, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 16.018.211 ευρώ, ενώ τα συνολικά έξοδα στα 16.488.279, με το λογιστικό έλλειμμα να ανέρχεται στα 470.067 ευρώ. Ποσό που αποδόθηκε από την αντιδήμαρχο Οικονομικών Άντα Μπούσουλα αφενός στη μείωση των αμοιβών του προσωπικού σε ποσοστό 34,66% (η οποία πέρασε στα αποτελέσματα χρήσης του 2011) και αφετέρου στη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων της τάξης του 25% (δηλαδή μείον 1.350.000 ευρώ) κατά τη χρήση του 2012.
Στην κεντρική εισήγησή της η αντιδήμαρχος, όπως και ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης λίγο αργότερα, κατηγόρησε ευθέως την διοίκηση του Μανώλη Γραφάκου του πρώην Δήμου Μελισσίων για κακοδιαχείριση που οδήγησε σε υπέρογκο χρέος που «κουβάλησε» μαζί του ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Πεντέλης. Παράλληλα, απέδωσε την έλλειψη πόρων στις αλλεπάλληλες περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων και στήριξε σθεναρά την προσπάθεια λιτής οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζει η διοίκηση με στόχο το νοικοκύρεμα του Δήμου.
Ά. Μπούσουλα
«Στα 13 εκατ. ευρώ τα χρέη που κληρονομήσαμε»
Στην εισήγησή της η Ά. Μπούσουλα ανέφερε αρχικά: «Για το 2012, με γνώμονα την ύφεση και περιορισμό δαπανών, ολοκληρώθηκε το οικονομικό και λειτουργικό νοικοκύρεμα του Δήμου μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του δημάρχου μας και την συντονισμένη συνεργασία όλων των διευθύνσεων του Δήμου μας. Ο Δήμος αξιοποίησε όλες τις διαδικασίες που θεσμοθετήθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να μπει σε διαδρομή εξυγίανσης, εφόσον το ποσό των οφειλών που παρέλαβε ως Καλλικρατικός Δήμος ανερχόταν στα (περίπου) 6,3 εκατ. ευρώ και αντιπροσώπευε ως επί το πλείστον ληξιπρόθεσμα χρέη ως 31-12-2012 του πρώην Δήμου Μελισσίων. Μετά από διαδικασίες που ολοκλήρωσε η Οικονομική Υπηρεσία, ο Δήμος ήταν ανάμεσα στους 41 πρώτους Δήμους που έλαβαν την επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δήμου εγκρίθηκε στα 4,9 εκατ. ευρώ και αφορά σε ποσοστό 78,5% τις οφειλές του πρώην Δήμου Μελισσίων. Επίσης, για το 2012 υπολογίστηκαν τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 650.910 ευρώ, ενώ προς την Εφορία στο 297.598 ευρώ, δηλαδή συνολικά 948.328 ευρώ, τα οποία σήμερα αποπληρώνουμε με απόφαση υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών με συμψηφισμό από τα έσοδα του Δήμου στο πλαίσιο της εξόφλησης των οφειλών πάσης φύσεων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα καταβληθούν στον Δήμο μας τα παρακάτω έσοδα: Η 5η δόση για το 2013 ύψους 281.186 ευρώ, η 6η δόση για το 2014 ύψους 482.032 και η 7η δόση για το 2015 ύψους 185.208 ευρώ και αυτά σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα».
Και η αντιδήμαρχος Οικονομικών πρόσθεσε: «Η οικονομική υποθήκευση του Δήμου μας είναι δεδομένη. Κατά το 2012 σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους μέχρι 31-12-2010 εξοφλήθηκαν 426.780 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου. Δυστυχώς, συνεχίζει να υπάρχει σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο μας, ως αποτέλεσμα στην πλειονότητά της στην κακοδιαχείριση της διοίκησης του πρώην Δήμου Μελισσίων. Δυστυχώς, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το συνολικό ποσό 13 εκατ. περίπου. Ταυτόχρονα, λόγω ύφεσης είχαμε συνεχιζόμενη μείωση τακτικών εσόδων, 22% από το 2012 με 2010 των τακτικών επιχορηγήσεων, δηλαδή περίπου 2, 8 εκατ. ευρώ περίπου. Παρ’ όλα αυτά, με στόχο το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου, τηρείται η εντολή του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των τρεχουσών υπηρεσιών και υποχρεώσεων εντός του θεσμοθετημένου πλαισίου των 60 ημερών».
Δ. Παπακωνσταντίνου
«Δήμος δίχως δυνατότητες»
Από την πλευρά της μειοψηφίας πρώτος τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, αναλύοντας περαιτέρω τον ισολογισμό, υπογράμμισε: «Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το πρωτογενές έλλειμμα των 1,3 εκατ. ευρώ και τα 800.000 ευρώ στα διαθέσιμα που δεν επαρκούν ούτε για έναν μήνα», για να προσθέσει: «Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τον κύκλο εργασιών ύψους 12 εκατ. ευρώ περίπου, αποδεικνύεται ότι ο Δήμος βρίσκεται σε μια σφιχτή λειτουργική διαδικασία και έτσι δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που θα του επιτρέψει να αλλάξει τα πράγματα προς όφελος των δημοτών. Σίγουρα έχουν μειωθεί κι άλλο οι κρατικές επιχορηγήσεις, όμως η εικόνα μας είναι ενός Δήμου δίχως δυνατότητες». Κατέληξε, ωστόσο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν και η εικόνα δεν είναι καλή, ωστόσο θα ψηφίσουμε τον ισολογισμό – απολογισμό».
Απαντώντας στον συνάδελφό του, ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αφού αυτή τη στιγμή είναι όντως λίγες οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου». Και συνέχισε ως εξής: «Όμως, αυτές οι περιορισμένες δυνατότητες οφείλονται στο ύψους 13 εκατ. ευρώ χρέος που παραλάβαμε ως διοίκηση. Κι αν ο Δήμος στάθηκε όρθιος είναι επειδή έχει στελέχη που προσέχουν και το τελευταίο ευρώ. Άλλωστε, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται ούτε στην Πεντέλη, ούτε στη Νέα Πεντέλη, αλλά στα Μελίσσια. Και νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην διοίκηση που έκανε συνεχείς περικοπές και οικονομία όλο αυτό το διάστημα».